”Alkuaikoina ne kirpaisivat tosi pahasti” – Pirkkalassa työskentelevä Saija Vikman välttelee nettikommentteja, joissa mollataan hänen tytärtään Erika Vikmania

Mielenterveyden ammattilainen tietää, millaisia vaikutuksia kiusaamisella voi olla ihmiseen. Euroviisuja Saija Vikman lähtee katsomaan Sveitsiin matkailuautolla ja luottavaisin mielin.

Saija Vikman toivoo Erikalle iloa ja onnistumisen kokemuksia Euroviisujen semifinaaliin. Vikman kuvattiin Pirkkalan Partolassa.
IKONI. Diiva. Upea.

Suomen euroviisuedustaja Erika Vikman keräsi ylistystä, kun Amsterdamissa vietettiin huhtikuun alussa Euroviisujen ennakkobileitä. Yle kertoi Vikmanin saaneen yhdet konsertin isoimmista suosionosoituksista.

Samaan aikaan, kun Erika kiertää Eurooppaa promoamassa Ich Komme -kappaletta, seuraa Saija Vikman tyttärensä menoa koti-Suomesta käsin. Yhteyttä on pidetty Whatsappilla miltei päivittäin, minkä lisäksi Saija käy toisinaan ”vakoilemassa” Erikan Instagramia.

”Täytyy äidin pysyä kärryillä, missä mennään”, Saija Vikman toteaa.

LEMPÄÄLÄSSÄ asuva ja Pirkkalassa työskentelevä Saija Vikman on päässyt todistamaan Erikan viisutaivalta lähietäisyydeltä. Hän oli helmikuussa paikan päällä näkemässä, kun Erika Vikman voitti Uuden musiikin kilpailun (UMK) finaalin ja lunasti paikan Suomen viisuedustajana.

Tunnelma Nokia-areenalla oli Saija Vikmanin mielestä huikea.

”Kuka vain olisi voinut voittaa. En yhtään uskaltanut ajatella, että Erika voittaisi. Kisa oli loppuun asti tosi tiukka, ja toiseksi tullut Goldielocks oli tosi upea.”

Samalla Saija Vikman pääsi näkemään, miten suureksi ilmiöksi UMK on viime vuosina kasvanut.

”Kun Erika kilpaili vuonna 2020 Cicciolinalla Mediapoliksessa, tapahtuma oli paljon pienempi. Olimme tänä vuonna, että huh, miten iso juttu tästä on tullut. Ja miten paljon nyt oli mukana hyviä nimekkäitä kilpailijoita.”

Uutta oli sekin, että tänä vuonna Erika Vikman kantoi harteillaan ennakkosuosikin viittaa. Saija Vikman arvelee, että henkisesti helpompaa oli olla altavastaajan asemassa.

Erika Vikman on luonnehtinut itseään ”junttidiskon kuningattareksi”. Euroviisuissa hän edustaa Suomea kappaleella Ich Komme. Kuva: Nea Ahtiainen
TAMPERELAISSYNTYISESTÄ Erika Vikmanista on kasvanut yksi Suomen eturivin artisteista. Äidin näkökulmasta tyttären päätyminen esiintymislavoilla ei ollut itsestään selvää. Saija Vikman kertoo Erikan olleen ujo lapsi.

”Jo vauvamuskarissa näki, että hän tykkäsi musiikista. Pikkutyttönä hän lauloi aina oven takana eikä koskaan esiintynyt meille.”

Musiikkia perheessä riitti. Saija Vikmanilla ja hänen miehellään oli vapaa-ajan bändi, jonka kanssa he keikkailivat yritysjuhlissa ja häissä 11 vuoden ajan. Saija myös kilpaili laulajana Tangomarkkinoilla ja pääsi parhaimmillaan semifinaaliin asti.

Yläasteikäisenä Erika alkoi rohkaistua ja esiintyä koulun juhlissa. Myöhemmin tulivat Tangojuniori-kilpailun tyttöjen sarjan voitto, pop-jazz-lauluopinnot, Idols-kilpailu ja tangokuningattaren kruunu.

Vikmanit matkailivat paljon lasten ollessa pieniä. Ruotsinlaivan kannella Saija-äidin kanssa Jennika (vas.) ja Erika. Kuva: Saija Vikmanin kotialbumi
Nuori Erika (vas.) ja Saija Vikman katsomassa Neuschwansteinin linnaa Saksan Baijerissa. Kuva: Saija Vikmanin kotialbumi
JULKISUUDELLA on ollut varjopuolensa. Erika Vikmaniin on kohdistettu epäasiallista kommentointia tangokuningattareksi tulosta lähtien. Saija Vikmanista kommentointi tuntui alkuvaiheessa käsittämättömältä ja turhauttavalta.

”Ihmisestä, jota ei tunneta, voidaan puhua niin ikävään sävyyn. Nykyään olen tottunut siihen, ja niin oletan Erikankin olevan, mutta alkuaikoina ne kirpaisivat tosi pahasti.”

Euroviisuedustajana Erikalle on satanut kritiikkiä seksiaiheisesta laulusta ja niukasta esiintymisasusta.

Saija Vikman työskentelee lähihoitajana mielenterveys- ja päihdetyötä tekevässä Mielen ry:ssä. Some-kommentointia on tullut seurattua myös mielenterveyden linssien läpi.

”Minua jo ammattini puolesta harmittaa epäasiallinen käytös ja kiusaaminen ylipäätään. Kuinka paljon kiusaaminen aiheuttaakaan mielenterveyden häiriöitä esimerkiksi työelämässä, koulumaailmassa ja somealustoilla. On vaikeaa uskoa, että kiusaaminen ikinä kokonaan loppuisi, mutta sen kitkeminen on kaikkien asia ja siihen pitää mahdollisuuksien mukaan puuttua.”

Iltapäivälehtien kommenttiosastojen lukemista Saija yleensä välttelee. Joskus hän on käynyt kirjoittamassa niihin puolustavia kommentteja, mahdollisimman yleisellä tasolla ja neutraalisti.

Saija Vikman työskentelee Mielen ry:llä Pirkkalassa ja muualla Pirkanmaalla. Hänen mielestään yhdistys tekee hyvää työtä.
MIELENTERVEYSTYÖLLE on kysyntää Pirkkalassakin, Saija Vikman arvioi. Hän on työskennellyt Mielen ry:llä vuodesta 1998 lähtien ja Pirkkalassa reilun 13 vuoden ajan.

Nykyään Vikman työskentelee usean kunnan alueella. Hän tekee tuetun asumisen palvelua Pirkanmaan alueella sekä ohjaa ryhmätoimintaa, jolla pyritään luomaan ihmisille sosiaalisia kontakteja, sisältöä päiviin ja mielekästä tekemistä.

Mielen ry on kolmannen sektorin yhdistys, joka auttaa mielenterveyden häiriöistä ja riippuvuuksista toipuvia arjen haasteissa. Yhdistys tarjoaa asumispalveluiden ja ryhmätoiminnan lisäksi työllisyyttä edistäviä palveluita. Pirkkalassa on tarjolla ryhmätoimintaa sekä asumispalveluiden yksikkö.

Mielen ry:llä toiminta perustuu Vikmanin mukaan toipumisorientaatioon: ihmistä tuetaan hyvään tai tyydyttävään elämään sairaudesta ja muista haasteista huolimatta.

”Toiminta on voimavarakeskeistä. Toiveikkuus, osallisuus, ilo ja uudistuminen ovat meidän arvopohjaamme. Siksi minäkin olen näin kauan viihtynyt yhdistyksessä: me teemme hyvää työtä.”

KUN Saija Vikmanin tyttäret olivat pieniä, perhe teki paljon automatkoja Eurooppaan. Toukokuussa Saija lähtee miehensä ja Erikan siskon kanssa matkailuautolla Sveitsin Baseliin, jossa Euroviisut järjestetään.

Saija uskoo, että Erika pääsee finaaliin. Majapaikka leirintäalueelta on varattu sunnuntaihin asti.

”Luotan, että Erika pääsee finaaliin asti, sen perusteella mitä Facebookin euroviisuryhmissä on kirjoitettu. Mutta nämä ovat toki aina mystisiä hommia”, Saija Vikman sanoo.

”Toivon Erikalle paljon iloa ja onnistumisen kokemuksia ja että esitys menisi hyvin.”

Erika Vikman kilpailee Euroviisujen toisessa semifinaalissa to 15.5. Finaali pidetään la 17.5. Molemmat semifinaalit ja finaali näytetään suorana lähetyksenä Ylen kanavilla ja Yle Areenassa.

Saija Vikman

Asuu Lempäälässä.
Töissä Mielen ry:llä vuodesta 1998. Työhön kuuluu ryhmien ohjausta ja kotikäyntejä.
Harrastaa ryhmäliikuntaa, sähköpyöräilyä, puutarhanhoitoa ja suppailua.
Suomen tämän vuoden euroviisuedustajan Erika Vikmanin äiti.

Juttua korjattu 17.4. klo 8.47: Korjattu ingressiin Saija Vikmanin etunimi Seijasta Saijaksi.