Syömishäiriöt ovat vakavia mielenterveyshäiriöitä, jotka edellyttävät oikea-aikaista, pitkäjänteistä ja moniammatillista hoitoa. Hoidon viivästyminen tai puutteellisuus voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten kroonistumiseen, työkyvyn menetykseen ja jopa kuolemaan. Aamulehti uutisoi jo vuonna 2024 tapauksesta, jossa nuori syömishäiriöpotilas ei saanut lääkärin vastaanottoaikaa. Tällaiset tapaukset osoittavat, että järjestelmä ei tällä hetkellä kykene tarjoamaan riittävää tukea sairastuneille.
Suomalaisnuorista yli 10 % on sairastanut syömishäiriön varhaisaikuisuuteen mennessä. Syömishäiriöihin liittyy usein myös muita mielenterveyden häiriöitä, ja ne ovat yleistyneet merkittävästi viime vuosina. Siitä huolimatta hoitoon pääsy on monille vaikeaa, ja potilaat voivat jäädä ilman pitkäaikaista tukea. On kestämätöntä, että sairastuneita siirretään jonosta toiseen ilman varmuutta jatkuvasta hoidosta.
Jos syömishäiriöiden hoitoa heikennetään entisestään, se ei ole pelkästään inhimillisesti kestämätöntä, vaan myös taloudellisesti lyhytnäköistä. Hyvinvointialueiden pitää turvata hoidon saatavuus ja varmistaa, että sairastuneet saavat tarvitsemansa tuen ajoissa. Lisäksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa, jotta mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen panostetaan. Säästöt voivat koitua kalliiksi, jos ne johtavat paheneviin mielenterveysongelmiin, kasvaviin hoitokustannuksiin ja työkyvyttömyyteen.
Syömishäiriöpotilaat ja heidän läheisensä ansaitsevat kunnollista hoitoa ja tukea – säästöpaineista huolimatta.
Marika Uusi-Illikainen
Varapuheenjohtaja 2020–2024 Syömishäiriöliitto-SYLI ry
Aluevaaliehdokas Pirkanmaa, (Kangasala) (vihr.)
Jessica Sonko
Puheenjohtaja Syömishäiriöliitto-SYLI ry
Aluevaaliehdokas Kanta-Häme (kok.)