Nyt on ihmisten vuoro – ”Hyvinvointialueen on tultava ihmisten lähelle”

Pirkanmaan hyvinvointialueen ensimmäinen valtuustokausi alkaa olemaan sinettiä vaille valmis. Arvio kaudesta on kaksijakoinen. Kovalla kiireellä yritettiin saada paljon aikaan. Puolen miljoonan pirkanmaalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut piti laittaa uuteen kuosiin. Välillä mentiin metsään, että rytisi. Otettiin aikalisää ja peruttiin suunnitelmia. En moiti virkahenkilöstöä. He olivat kovan paikan edessä, toteuttaa oma malli, jota Pirhassa aletaan toteuttamaan.

Eri puolilla Pirkanmaata asuville Pirhan ”kivijalan” rakentaminen näyttäytyi kaoottisina säntäilyinä, myös pelottavina. Tuli esityksiä sairaaloiden ja terveyskeskusten alasajoista, liikkuvista palveluista, digipalveluihin siirtymisitä ja monista muista suunnitelmista. Ihmiset olivat ymmällään, miten meidän palveluiden käy – syystäkin.

Pirha on suurelta osin luonut nahkansa. Rakenteet ja toimintatavat ovat osin selvillä. Myös valitettavia leikkauksia ja säästöjä on tehty. Pohjois-Pirkanmaan suunnitelmat ovat vielä vaiheessa. Uuden valtuustokauden alkaessa, on oltava ihmisten vuoro.

Keskeisintä on, miten me vihdoin viimein saamme vanhuksille heidän ansaitseman hyvän loppuelämän. Kovan, pitkän päivätyön tehneitä ihmisiä ei vain voi kohdella enää kaltoin. Ikäihmisten etäpalveluihin siirtymisen suunnittelu oli vailla vertaa, jota en koskaan enää soisi näkevän.

Hyvinvointivaltiomme natisee liitoksissaan. Pahoinvointi on silmiin pistävää. Ihmisten usko tulevaisuuteen horjuu. Sen myötä nuorten, aikuisten ja jopa ikäihmisten mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat rajusti kasvaneet.

Perheissä myös voidaan pahoin. Paljon puhutaan syntyvyyden laskusta. Kuka hemmetti jaksaa edes miettiä lapsen tekoa, jos muutenkin elämä on yhtä taistelua edes säällisestä toimeentulosta. Työssä jaksamisen ongelmat luovat omat haasteensa.

Tuossa oli kolme esimerkkiä, joihin on saatava uskottavia toimintamalleja. En epäile hetkeäkään, etteikö Pirhassa tunnisteta luettelemia ongelmia, jotka vaativat pikaisia toimenpiteitä. Mistä sitten rahat, joilla luodaan hyvää ja kattavia palveluja sekä ongelmiin puuttumisia. Siinäpä se. Pirhankin kirstunvartija istuu Arkadianmäellä. Oma kantani on, enää ei pidä nöyristellä ja alistua yhdenkään hyvinvointialueen valtion myöntämiin rahoituksiin, jos niillä ei voi edes lakisääteisiä palveluita toteuttaa.

Tulevalla vaalikaudella Pirkanmaan hyvinvointialueen on tultava ihmisten lähelle. Lähiöissä, maaseuduilla ja niiden syrjäkyliä myöten ihmisten on saatava luottamus, että heistä välitetään ja pidetään huolta. Hyvinvointivaltion perusperiaate on huolehtia yhteiskunnan heikoimmassa olevista. Siitä ei voi tinkiä piiruakaan.

Hannu Tiainen (Pirkanmaan sitoutumattomat)

Kunta– ja aluevaaliehdokas, Kihniö