
Aluehallitus on kokoontunut keskimäärin pari kertaa kuukaudessa. Jarva toimii aluehallitusryhmän puheenjohtajana. Aluehallitusryhmä istuu kokousta edeltävänä torstaina; ryhmäkokoukset ottavat noin pari tuntia. Jarvan mukaan henkilökohtainen valmistautuminen tarvitsee noin tunnin.
– Hallituksen kokouksissa on taustamateriaalia usein satoja sivuja, joihin on tutustuttava ennen kokousta, jotta päätöksenteosta tulee joustavaa ja joutuisaa, Jarva kertoo.
– Valtuustoryhmä järjestää seminaareja tai muita tapahtumia kahdesta kolmeen kertaa vuodessa. Niihin valmistautuminen vaihtelee tapahtuman luonteen mukaan, Jarva lisää.
Jarvan mukaan edunvalvontaan ja yleiseen asukaspalautteeseen liittyvää sähköpostia saapuu asiasta riippuen kohtuullisen paljon, ja niistä osa edellyttää reagoimista.
– Työtä on paljon, joten on taito osata keskittyä oleelliseen, sillä kaikkea ei ehdi täydellisesti omaksua lyhyessä ajassa, Jarva sanoo.
– Olen ylläpitänyt ja rakentanut kontaktiverkostoa muihin päättäjiin ja sidosryhmiin. Tämä on tärkeää kokonaisuuksien ymmärtämiseksi ja erilaisten näkemysten punnitsemiseksi, Jarva teroittaa.
– Luottamustehtävän koko kuva oli silloin vielä avoin ja täynnä kysymyksiä. Vuosi 2022 meni järjestäytymisessä, koulutuksissa ja sääntöjen luomisessa. Sote- ja pelastustoimen palveluiden järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueiden hoidettavaksi vuoden 2023 alusta lukien. Silloin aloittivat Pirhan organisaatioon luodut valtuusto, hallitus, jaostot ja valiokunnat sekä neuvostot toimintansa. Lähes kaikilla valtuutetuilla on ollut myös joku toinen luottamustehtävä hoidettavanaan, Mankkinen avaa.
Mankkinen tähdentää, ettei vaaleilla valitun valtuutetun tehtävä ole suinkaan pelkkä kokouksissa käyminen, vaan valtuuston istuntoa edeltää laaja ja aikaa vievä tutustuminen kokouksessa esille tulevaan materiaaliin.
– Sen jälkeen kukin ryhmä pitää omat ryhmäkokouksensa, ja vielä ennen varsinaista kokousta ryhmien puheenjohtajat palaveeraavat. Pyritään siis hiomaan jo ennen kokousta yhteistä näkemystä. Jos sitä ei synny, sitten kokouksessa äänestetään. Hallituksen varajäsenet ja jaostojen puheenjohtajat osallistuvat myös hallituksen aamukouluihin, sillä niissä esitellään tulossa olevia asioita.
– Oma jaostoni kokoontuu kolmen viikon välein ja joskus useamminkin asioiden paljouden vuoksi. Valtuutetun työ ei ole pelkkää kokoustamista, vaan se on aikaa vievä luottamustoimi, konkaripoliitikko kuvailee.
– Materiaalin lukemiseen kuluu 4-6 tuntia. Työssäkäyvän täytyy jakaa taakkaa vähän eri päiville. On osattava myös valikoida, mihin perehtyy tarkemmin, ja mistä ottaa vain kursorisen yleiskäsityksen. Tilannetta hankaloittaa se, että asiakirjoista ei yleensä selviä tarkasti, mitkä vaikutukset eri toimenpiteillä on. Näin ollen asiaan perehtymiseen menee kauemmin aikaa.
– Luonnollisesti on riski, että joku asia jää huomaamatta. Tässä ei kuitenkaan ole tarkoitus mollata viranhaltijoiden valmistelua. Heilläkin on valtava työ, ja lyhyellä varoitusajalla tapahtuu paljon. Se on yksi asia, johon haluaisin hiljalleen kiinnittää huomiota, jos tulen uudelleen valittua valtuutetuksi, Schulze Steinen pohtii.
– Pidän tärkeänä aidosti perehtyä asioihin hyvin. Tästä syystä aikaa kuluu joka ikinen viikko tunteja, vaikka kokouksiakaan ei olisi. Perehtymiseen liittyy myös aluehallituksen esityslistan ja päätöksenteon seuraaminen ja tarvittaessa asioiden esiin nostaminen.
Pursiainen-Hautala kertoo käyttäneensä todella paljon aikaa esimerkiksi ikäihmisten asumispalveluiden kilpailutuksen aikana. Hän yritti jakaa ymmärrystä siitä, ettei ministeriö oleta kaikkien laskevan mitoitusta 0,6-asteelle, eikä myöskään rahoitusta leikata kuin sen mukaan, että vain kolmannes voi mitoitusta laskea.
– Nyt on sitten yrityskauppoja tapahtunut, kun kilpailutuksen hinta vietiin niin alas. Samoin IKI2035, monituottajuusstrategia ja talousarvio työllistivät paljon. Pyrin ennakollisesti ja perustellusti nostamaan epäkohtia esille, kuten ikääntyneiden palveluiden heikkoa peittävyyttä.
Pursiainen-Hautala sanoo, että monipalveluvaliokunta on tehnyt mietinnöt pääosin vapaa ajalla.
– Olen tainnut olla yhtä lukuun ottamatta kaikkia mietintöjä valmistelevissa työryhmissä.
Asiat ovat äärimmäisen tärkeitä ja mielenkiintoisia. Valitettavasti mietintöjä ei juurikaan ole otettu huomioon virkamiesvalmistelussa.
Pursiainen-Hautala muistuttaa, että oman aikansa vievät lisäksi valtuustoryhmätyöskentely ja alueen asukkaiden tapaamiset.
– Aluevaltuusto kokoontuu noin kerran kuussa, ja aluehallitus istuu suurin piirtein joka toinen viikko. Virallisten kokousten ja niiden esityslistoihin tutustumisen lisäksi on virallisia tai epävirallisia seminaareja, koulutustilaisuuksia, oman aluevaltuustoryhmän kokouksia sekä muita oman puolueen tilaisuuksia ja yhteydenpitoa maakuntalaisten eli hyvinvointialueen asiakkaiden kanssa.
– Sidosryhmätyöskentely ja yhteydenpito sekä asioihin tutustuminen vievät huomiota. Erityisen tärkeää on yhteistyö esimerkiksi aluehallituksessa yli puoluerajojen muiden poliitikkojen kanssa.
– Ennen kokousta saatamme käydä läpi asioita, joiden haluamme menevän läpi aluehallituksessa. Ylipäätään poliitikon ehkä yksi tärkeimmistä taidoista liittyy diplomaattiseen ja myös toisia päättäjiä sekä viranhaltijoita arvostavaan käytöstapaan, koska yhdessä muiden päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa me tätä työtä teemme, Kaleva korostaa.
– Varsinainen kokous ottaa muutaman tunnin ja valmistautuminen siihen oman aikansa. Lisäksi ovat sisäiset kokoukset, ryhmien väliset neuvonpidot ja niin edelleen. Myös valiokunnat ja jaostot vievät aikansa. Laskin joskus tuntupalkaksi kahdeksan euroa, kun kokouspalkkiot suhteutetaan kaikkeen käytettyyn aikaan.