
Palkinto myönnettiin Taksi Tampereen liikennöitsijöiden gaalassa helmikuussa. Palkinnon saaja valittiin kuljettajien kymmenien ehdotusten joukosta. Palkitsemisperusteissa Lammia kiitettiin henkilökunnan arvostavasta kohtelusta, vuosia kestäneestä urasta ja yrityksen hienosta kasvusta.
Lammi ei ollut tiennyt olevansa ehdolla, joten palkinto tuli yllätyksenä.
”Ei voinut muuta kuin nöyryyttä tuntea. Jotain on tehty selvästi oikein”, Lammi toteaa.
”Tämä palkinto on koko tiimille, tämä on myös heidän työstään palkinto.”
Taksi Team -yritys ajaa Pirkkalasta käsin kyytejä ympäri Tampereen seutua. Pisimmät keikat on tehty Ruotsiin ja Viroon.
Yrityksen automäärä on vuosien aikana kasvanut kahdesta yhdeksään, ja kuljettajia on tällä hetkellä toistakymmentä. Vuoden 2018 taksiuudistus tarjosi mahdollisuuden lisätä autojen määrää, kun luvat vaihtuivat autokohtaisista yrityskohtaisiksi.
”Yrittäjiä tuli taksiuudistuksen jälkeen paljon, mutta nyt moni on lopettanut. Todella monella yrityksellä on nyt kilpailun takia vaikeaa”, Lammi sanoo.
Taksiuudistus höllensi kuljettajien koulutusvaatimuksia, ja epäluotettavien kuljettajien määrä alalla lisääntyi.
”Monelle on tullut pelkoa, millainen taksi tulee. Rautatieasemalla tilanne on ehkä pahin: siellä tullaan kantamaan laukkuja autoon ennen kuin kyydistä on edes sovittu.”
Kilpailu ulottuu Lammin mukaan myös yhteiskunnan maksamiin sote- ja Kela-kyyteihin.
”Kelan välitysyhtiöt kilpailevat, minkä yhtiön autot saavat ajaa Kela-kyytejä. Hintakilpailu on tullut näihin yhteiskunnan kuljetuksiin aika rajusti. Kyytejä yritetään kalastella vaikka millä hinnalla.”

Talouspuolella taksiyrityksissäkin pätevät perusasiat. Lammi kiteyttää, että yrittäjänä pärjää, kun matikkapää pelaa ja kulut ja menot ovat tasapainossa. Lammi itse on työskennellyt aiemmin kaupan alalla ja tukkuliikkeissä.