”Olen äitiysneuvolassa hoitanut monia äitejä, jotka olen tavannut jo heidän ollessaan lapsia. Silloin tajuan olevani aika vanha”, Kallunki sanoo.
Kallunki on yleislääkäri, jolla on takanaan yli 40 vuoden ura Pirkkalan terveyskeskuksessa. Tutuksi hän on tullut varsinkin äitiysneuvolan asiakkaille monen sukupolven aikana. Ei ole lainkaan tavatonta, että Kallungin vastaanotolle on tullut odottavia äitejä, joiden äidit Kallunki on aikoinaan tavannut näiden ollessa itse raskaana.
Vuodesta 1982 Pirkkalassa työskennellyt Kallunki jäi eläkkeelle lokakuun alussa, oltuaan jo reilut kolme vuotta ”yliaikaa” töissä eläkeikään tultuaan. Kallunkia voi kuitenkin tavata edelleen terveyskeskuksen äitiysneuvolassa ja kiirevastaanotolla parina-kolmena päivänä viikossa.
”Meillä oli Tampereen yhteislyseon lukiossa innostava biologianopettaja. Lisäksi kaverini pyrki ja pääsi lääkikseen, ja ajattelin, että ala voisi olla lähellä biologiaa. Suvussani ei ole lääkäreitä, kuten monella lääkärillä on”, Kallunki kertoo.
Kallunki läpäisi ensimmäisellä yrittämällä Tampereen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeen. Valmistuttuaan vuonna 1982 Kallunki työskenteli hetken Vammalassa, kunnes sai Pirkkalasta lääkärin sijaisuuden saman vuoden toukokuussa. Pirkkalassa oli tuolloin vain kolme lääkärinvirkaa, ja töitä tehtiin Suupalla kunnanlääkärin kotitaloon tehdyissä vastaanottotiloissa.
Kun neljäs lääkärinvirka perustettiin joulukuussa, Kallunki sai paikan. Terveyskeskus muutti nykyiselle paikalleen Lentoasemantien varteen vuonna 1986.
”Hoidon jatkuvuus toteutui aika hyvin, kun samat potilaat ja perhekunnat tulivat tutuiksi. Työstä teki mielekkäämpää se, että tunsi potilaat, verrattuna vaikkapa yksityiselle puolelle, jossa vaihtuvuutta saattaa olla enemmän.”
Palkitsevalta tuntui, kun synnyttäjien tai lasta toivovien tarinoita pääsi seuraamaan loppuun asti.
”Aika usein, kun lähetti perhesuunnitteluneuvolasta asiakkaan Taysiin lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin, niin jonkun ajan kuluttua asiakkaan ilmoittauduttua äitiysneuvolaan pystyi iloitsemaan onnistumisesta.”
Vanhemmilla ensisynnyttäjillä on usein nuoria enemmän raskautta vaikeuttavia terveystekijöitä, kuten raskausajan diabetekselle altistavaa ylipainoa.
”Raskausdiabeteksesta tehdään seulonta lähes kaikille, se on niin yleistä. Oikeanlaisella ruokavaliolla tai lääkehoidolla yritetään ehkäistä, ettei vauvasta tulisi kamalan suuri, sillä silloin synnytyskomplikaatioiden riski on suurempi”, Kallunki kertoo.
TYÖPAIKKANA Pirkkalan terveyskeskus on ollut Kallungille mieluisa, josta kiitos kuuluu erityisesti työkavereille. Kallunki kehuu myös työnjohtoa, joka joustaa tarvittaessa.
”Myös miehet voivat pitää vanhempainvapaata, vaikka kaikissa työpaikoissa tämä ei onnistu”, Kallunki mainitsee.
Sairaaloissa Kallunki on ollut töissä vain sen verran, mitä vaadittiin yleislääketieteen erikoislääkäriksi valmistumiseen vuonna 2008. Tuolloin hän työskenteli muun muassa Taysissa ja Hatanpäällä.
Urallaan Kallunki on nähnyt asiakaskunnan vanhenevan ja muuttuvan aiempaa monisairaammaksi.
”Pitää tarkasti miettiä, sopiiko uusi lääke yhteen vanhojen kanssa. Uran alkumetreillä tuntui, että potilailla oli aina vain yksi vaiva kerrallaan, mikä oli yksinkertaista. Kaikki lääkärit sanovat sitä, että ennen ehti hoitaa useamman potilaan päivässä.”
Samaan aikaan lääketiede on kehittynyt harppauksin.
”Tutkimukset ja hoitomahdollisuudet menevät parempaan suuntaan.”
Eniten arkeen ovat vaikuttaneet Pirhan säästötoimet. Ostopalveluja on vähennetty ja sairauslomasijaisten palkkaaminen kielletty. Tämän vuoksi Kallunkikaan ei enää vuodenvaihteen jälkeen ole saanut tehdä sijaisuuksia Pirkkalassa.
”Poissaolojen aikana täytyy perua aikoja tai sijaistaa omalla porukalla. Kyllä hoitojonot venyvät tällaisen takia”, Kallunki sanoo.
”Meillä on ollut ennen mahdollisuus ohjata potilaita palvelusetelillä yksityisille lääkäreille, ettemme kasvattaisi Taysin hoitojonoja. Nyt palvelusetelit on melkein kaikki lakkautettu ja potilaita on pakko lähettää Taysiin, kestää jonottamisessa miten pitkään tahansa.”
Kallunki sanoo, ettei ole ainoa, joka on tyytymätön Pirhan toimintaan.
”Melkein kaikki ovat tyytymättömiä Pirhaan. Tämä vaikuttaa työilmapiiriin huonontavasti.”
”Pelkäsin, miten osaan elää näin, kun on tottunut minuuttiaikatauluun. Kyllä minulla edelleen pitää olla aikataulu, mutta ei enää minuuttitarkka”, Kallunki toteaa.
Hän ei ole vielä päättänyt, kuinka kauan aikoo tehdä työvuoroja terveyskeskuksella.
”Olen suunnitellut olevani töissä toukokuun loppuun. Ehkä sitten voisi lopettaa. Mutta menen päivä kerrallaan. Ainakin haluan pitää kunnon kesäloman.”