Pirkkalalainen Pitkänen on kunnan avoimen varhaiskasvatuksen kohtaamispaikassa Wivintuvassa ensimmäistä kertaa. Vanhempainvapaa on sujunut vauhdikkaasti. Syksyllä isä ja poika kävivät muskarissa, ja nyt Wivintuvasta etsitään tekemistä päiväkodin aloitusta edeltävälle ajalle.
Pitkänen on suomalaisten isien joukossa harvinaisuus: hänen perheessään vanhempainvapaat on jaettu tasan puoliksi lapsen vanhempien välillä. Pitkänen viettää Ollin kanssa kotona puoli vuotta putkeen.
”Jos lapsen tarpeet olisivat vaatineet muuta, olisimme voineet jatkaa äidin osuutta vapaasta. Mutta olemme pärjänneet näin. Elokuusta lähtien olen ollut yhtenä päivänä töissä”, Pitkänen sanoo.
Tutkijalääkärinä työskentelevä Pitkänen tunnistaa koulutus- ja tulotaustansa merkityksen päätökseen.
”Omassa sosiaalisessa taustassani pystyi skippaamaan suoraan arvokeskusteluun eikä tarvinnut excelöidä vanhempainrahoja, mitä jää käteen ja kumman kannattaa mennä töihin.”
Isien käyttämien perhevapaiden määrä on uudistuksen myötä noussut. Ylen selvityksen mukaan syyskuun ja elokuun 2024 välillä miehet käyttivät 19,5 prosenttia vanhempainvapaista. Pirkkalassa osuus on vielä suurempi, 22,3 prosenttia. Kasvua on Pirkkalassa tapahtunut 9,7 prosenttiyksikköä uudistusta edeltäneeseen aikaan nähden.
Ilmiö näkyy muuallakin kuin tilastoissa. Varhaiskasvatuksen opettaja Irene Jarske on huomannut, että Wivintuvan avoimissa tapaamisissa on käynyt enemmän isiä uudistuksen voimaantulon jälkeen. Keskusteluissa isien kanssa on käynyt ilmi, että syy on nimenomaan uudistuksessa.
”Perhetuvan kävijöistä jopa kaksi kolmesta voi olla isiä. Ennen määrä oli pikemminkin yksi kolmasosa”, Jarske kertoo.
Perhetuvat ovat Wivintuvan 0–6-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen tarkoitettuja tapaamisia. Vauvatuvissa isiä näkee vähemmän.
”Rahallisesti tämä on älyttömän iso panostus valtiolta. Minä ja Iko olemme diplomi-insinöörejä, ja se on melkein kymppitonnin panostus yhteiskunnalta”, sanoo Aleksi Martikainen ja viittaa samalla sohvalla istumaan Iko Järnbergiin.
Pirkkalassa asuu paljon korkeakoulutettuja. Pitkälle kouluttautuneiden miesten intoa vanhempainvapaiden käyttöön voivat selittää arvot ja tulot. Monilla korkeakoulutettujen aloilla myös tuetaan kotiin jäämistä palkallisilla vapailla. Martikaisen työpaikan työehtosopimusta rukattiin perhevapaauudistuksen myötä siten, että työntekijä saa olla noin kuusi viikkoa kotona lapsen kanssa täydellä palkalla.
Martikaisen perheessä vapaat aiottiin jakaa alkujaan puoliksi. Martikainen luovutti omat luovutettavissa olevat päivänsä äidille, sillä lapsen imetys todettiin pulloruokintaa helpommaksi.
Järnberg on insinööritoimistossa vastuullisessa tehtävässä liiketoimintajohtajana. Yrityksessä on kannustettu työntekijöitä perhevapaiden käyttöön, mutta silti Järnbergiä mietitytti, kuinka työnantaja pärjää hänen ollessaan poissa.
”Oli siinä pieni sumpliminen, mutta tuuraaja löydettiin”, Järnberg sanoo.
Työnantajansa suhtautumista pohti etukäteen myös Mikko Jokela. Hänen perheessään vapaat on jaettu puoliksi, ja töihin paluu odottaa loppiaisen jälkeen.
”Mietin sitä, miten kerron esimiehelle, että meikäläinen aikoo jäädä pitkälle vapaalle. Kukaan työkaveri ei ollut käyttänyt näin pitkiä vapaita. Jännitti, millä ihmeellä asiaan suhtaudutaan.”
Suhtautuminen oli hyvin positiivinen ja tuuraaja löytyi.
”Suhde lapseen tulee selvästi paljon syvemmäksi, kun saa olla hänen kanssaan koko päivän”, Järnberg sanoo.
Vanhempainvapaauudistus saa miehiltä kiitosta sekä työelämän tasa-arvon että lapsen ja isän suhteen kehittymisen kannalta. Mikko Jokelan mielestä jaettavissa olevien päivien määrä voisi olla jopa pienempi, jotta isiä saataisiin jäämään pidemmäksi aikaa kotiin.
”Siinä painostetaan vähän isiäkin luomaan suhde lapseen. Se tulee aidosti sen kautta, kuinka paljon viettää aikaa lapsen kanssa”, Jokela sanoo.