Maittava kouluateria on mittava hyöty
”Pirkkalassa on ainakin mahdollisuus syödä kouluissa hyvin. Toiset syövät silti päivästä päivään näkkileipää ja maitoa, mutta toiset osaavat hyödyntää koulun tarjoaman edun. Monesti kouluruokakäyttäytyminen on kodin opetusta ja tavoista johtuvaa.”
Talousopettaja Marjatta Rantala on toiminut elokuusta lähtien kouluruokailusta vastaavana valvojana. Hän jatkaa Asta Seppälän jälkeen kunnan koulujen ruokalistojen laatimistyötä yhdessä koulujen keittäjien ja emäntien kanssa.
– –
Kouluissa on selvät lempiruoat, jotka menevät tyrkyttelemättä kaupaksi. Kaikki makaronipohjaiset miellyttävät, samoin jauhelihasta työstetty ruoka kelpaa. Hernekeitto on herkkua. Puuroistakin pidetään. Mutta joka päivä ei voi syödä lihapullia eikä makaronilaatikkoa. Siksi kouluille on laadittu yhdessä valmistajien kanssa kuuden viikon kiertävät listat.
”Mielestäni muutosta on tapahtunut. Uusia ruokia ei enää vierasteta yhtä pinttyneesti kuin ennen. Esimerkiksi kasvispihvit ovat alkaneet mennä kaupaksi kiitettävän hyvin. Minä halusin erityisesti juuri ne mukaan ohjelmaan. Niitä on aloitettu pyytää opetusohjelmaan kotitaloustunneillakin.”
”Pirkkalassa kouluruoka on monipuolista. Se on hyvin tehtyä, mutta ainahan voi jotain uutta kehitellä. Meillä on todella pyrkimys toteuttaa yhtenäistä ruokalistaa kaikilla kouluilla. Juuri kotien kannalta on tärkeätä, että lautasalle ja listalla on samannimistä ruokaa. Kodithan seuraavat lehdessä julkaistua listaa ja suunnittelevat perheen viikon ateriat sen mukaan.”
– –
Periaatteena on kokonaislistalla pidetty, että kerran viikossa lautasille kauhaistaan keittoa, kerran viikossa maksa- tai veriruokaa ja yhtä usein haarukka sohaistaan laatikkoruokaan kalaa unohtamatta. Monipuolista, eikö totta?
Amerikkalais/italialainen ruokavalio ei ole pahemmin vielä lyönyt läpi. Valtakunnallisissa tutkimuksissa on kyllä todettu, että pizzat, ranskalaiset perunat, hampurilaiset ym. fast food -tuotteet kiehtovat väestön nuorempaa osaa.
”Mutta se on jo sellainen tunnelmakysymys. Näihin ruokiin liitetään tiettyä ilmapiiriä, muotia”, Marjatta Rantala epäilee. ”Einesten voimakasta tuloa en pidä sen sijaan ollenkaan pahana. Pirkkalassa käytetään niitä ja pakasteita erittäin paljon. Näin säästetään työpanosta.”
Pirkkalainen 13.12.1984