Pirkkalan muutos tallennettiin upeaksi kirjaksi – tuoreen teoksen sivuilla matkataan ”maalaispitäjästä market-aikaan”

Pirkkala-seuran kirjassa käsitellään kunnan muutosta ihmisten arkisten kokemuksien kautta.

Viime viikolla ilmestyneen Muutosten Pirkkala -kirjan toimituskunnan puheenjohtajana toimi Pirjo Jukarainen (vas.). Jukaraisen lisäksi toimituskuntaan kuuluivat Maija-Riitta Merikanto (oik.), Leena Hulkkonen, Pirjo Kivelä, Olli-Pekka Silfverhuth ja Hannus Vallas.
NYKYPIRKKALALAINEN voi vain hämmästellä, miltä kunnassa näytti 1980-luvun alkuvuosina. Silloin Partolan kauppakeskittymän tilalla oli peltojen tilkkutäkki. Kovin toisenlaiselta näyttäneen Suupan kaduilla viipottavista ruokaroboteista ei osattu edes unelmoida.

Nyt Pirkkalan kehitys ”maalaispitäjästä market-aikaan” on taltioitu Muutosten Pirkkala -nimiseksi kirjaksi. Se on toinen osa Pirkkala-seuran julkaisemassa tarinakirjasarjassa, jonka ensimmäinen teos Tarinoiden Pirkkala näki päivänvalon toissa kesänä.

Molemmissa teoksissa toimituskunnan puheenjohtajana olleen Pirjo Jukaraisen mukaan kirjassa kunnan muutosta haluttiin kuvata tavallisten ihmisten arkikokemusten kautta.

”Meillä oli nyt pidempi prosessi. Otimme paljon aikaa tarinoiden ja kuvien keräämiseen”, Jukarainen kertoo.

Teoksen tekemisessä pyrittiin häivyttämään kuivakka historiikkimaisuus. Mukaan haluttiin mahdollisimman paljon elämänmakuisia tarinoita, joiden kautta avautuu ikkuna menneeseen Pirkkalaan.

”Miten se ympäristö koettiin silloin aikoinaan?” Jukarainen kuvaa kirjaan koottujen kertomusten kantavaa ajatusta.

Kirjaa komistavat Hannu Vallaksen näyttävät ilmakuvat. Ylhäältä käsin otetuissa kuvissa Pirkkalan muutos tulee eläväksi.
MUUTOSTEN Pirkkala -kirjassa kulkee muuttuvan kunnan tarina 1900-luvun vaihteesta nykypäivään asti. Vuosikymmenten aikana kunta on muuntunut maaseutumaisesta pitäjästä Tampereen kyljessä kaupan ja logistiikan keskukseksi.

Monet vanhat rakennukset ovat kadonneet katukuvasta, mikä näkyy myös kirjan sivuilla.

”Tuostakaan kuvasta ei ole enää paljoa jäljellä”, Jukarainen sanoo ja osoittaa 1960-luvulla kuntakeskuksesta otettua kuvaa.

”Tällä kirjalla on konkreettisesti haluttu näyttää niitä paikkoja, joihin on ilmestynyt paljon uutta elämää ja toimintaa.”

PIRKKALA-SEURAN kustantamassa kirjasarjassa on ilmestymässä vielä yksi osa, jonka työnimi on Meidän Pirkkala. Sen teemana on yhteisö ja yhteisöllisyys. Teoksessa on tarkoitus käsitellä esimerkiksi paikallista kauppaelämää, tapahtumia ja järjestötoimintaa.

Tähänkin kirjaan kaivataan arkisia tarinoita ja muistoja menneiltä vuosikymmeniltä.

”Mikään kuva tai tarina ei ole liian vähäpätöinen. Niissä arkisissakin kuvissa tai tarinoissa voi olla joku kiva juttu, joka herättää ihmisillä muistoja.”

Muutosten Pirkkala -kirjan julkaisutilaisuus ja Pirkkala-seuran 65-vuotisjuhla kahvila Seelassa (Saveenraitti 8) su 24.11. klo 16–17.30. Vapaa pääsy. Kirjaa voi ostaa julkaisutilaisuudessa ja sen jälkeen Pirkkala-puoti-verkkokaupasta tai Pirkkala-Seuran toimitilasta (Suupantie 2 A 10) keskiviikkoisin kello 13–18. Hinta on Pirkkala-Seuran jäsenille 30 euroa ja muutoin 33 euroa. Useamman kirjan paketin saa tarjoushintaan.