Pirkkalan seurakunnassa innostuttiin ”hengellisestä huoltovarmuudesta” – Tästä on kyse ideassa, jonka toivotaan etenevän kirkkohallitukseen asti

Yhteiskunnan on oltava valmis tukemaan ihmisten henkistä ja hengellistä hyvinvointia kriisiaikoina, aloitteessa todetaan.

Aloite herätti laajaa kannatusta kirkkovaltuuston kokouksessa Pirkkalassa. Kuva Pirkkalan vanhasta kirkosta. Kuva: Sanni Harmanen
JOS Pirkkalan seurakunnassa syntynyt idea ottaa tuulta alleen kirkon piirissä, aletaan Suomessa edistää fyysisen ja taloudellisen huoltovarmuuden lisäksi hengellistä huoltovarmuutta.

Kirkkovaltuuston jäsen Henna Palin esitti aloitteessaan kirkkovaltuuston kokouksessa 10. lokakuuta, että Suomeen laaditaan hengellisen huoltovarmuuden strategia.

Aloitteen mukaan hengellinen hyvinvointi on tärkeä osa kansalaisten kriisinkestävyyttä ja tukee ihmisten jaksamista poikkeustilanteissa, kuten luonnonkatastrofeissa, sodissa ja pandemioissa. Lainsäädäntö ja valmiussuunnitelmat keskittyvät kuitenkin pääasiassa fyysiseen ja taloudelliseen huoltovarmuuteen.

”Hengellinen huoltovarmuus viittaa siihen, että yhteiskunnassa on valmiudet tukea ihmisten henkistä ja hengellistä hyvinvointia kriisiaikoina, mikä auttaa yksilöitä ja yhteisöjä selviytymään poikkeusoloissa paremmin”, aloitteessa todetaan.

HENGELLISEN huoltovarmuuden strategian tehtäviin voisi aloitteen mukaan kuulua esimerkiksi uskonnollisten ja vakaumuksellisten ryhmien erityistarpeiden kartoittaminen, kriisityötä tekevien hengellisten ammattilaisten kouluttaminen, uskontokuntien yhteistyön edistäminen sekä viestinnän ja koordinoinnin varmistaminen yhteiskunnan eri toimijoiden välillä.

Aloitteessa ehdotetaan myös konkreettisia toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi. Yksi niistä on eri yhteisöistä, huoltovarmuuskeskuksesta ja ministeriöistä koostuvan työryhmän perustaminen.

KIRKKOVALTUUSTON kokouksessa aloite sai laajaa kannatusta, ja kirkkoneuvosto päätti lokakuun lopulla esittää aloitetta Tampereen hiippakunnan hiippakuntavaltuustolle jatkotoimenpiteitä varten. Kirkkoneuvosto toivoo, että aloite siirtyy hiippakuntavaltuuston kautta kirkkohallituksen käsittelyyn.

Kirkkohallitus on kirkon yleisviranomainen, joka hoitaa kirkon yhteistä hallintoa, taloutta ja toimintaa.