Pirkkalan kunta on panostanut merkittävästi uusien yritysalueiden kehittämiseen ja tilaratkaisujen tarjoamiseen, jotka ovat hyödyllisiä erityisesti kasvaville ja suuremmille yrityksille. Tämä keskittyminen kasvuyrityksiin voi kuitenkin jättää huomiotta pienemmät paikalliset yritykset ja yksinyrittäjät. Pienyritykset muodostavat suuren osan Pirkkalan yrityskannasta, ja niiden tukeminen voisi olla avainasemassa elinvoiman jakautumisessa laajasti koko alueelle. Voidaankin kysyä, onko kunnan tarjolla oleva tuki riittävän kattavaa erilaisille yrityksille vai painottuuko se liikaa tietynlaisiin, nopeaa kasvua tavoittelevaan liiketoimintaan.
Kunnan tarjoamien palveluiden saavutettavuus voi olla ongelmallinen etenkin kiireisille yrittäjille, jotka voivat kokea, ettei tarjonta kohtaa heidän todellisia tarpeitaan. Olisiko kunnalla mahdollisuuksia kehittää räätälöityjä palveluita ja resurssointitapoja, jotka tukisivat eri tilanteissa olevia yrittäjiä monipuolisemmin?
Pirkkalan kunta korostaa kestävän kehityksen merkitystä, ja tämä on kiistatta myönteinen tavoite. Samalla se kuitenkin asettaa paineita erityisesti pienille yrityksille, joiden resurssit eivät aina riitä kestävän kehityksen vaatimiin investointeihin. Toisaalta kunta tavoittelee kilpailukykyä houkuttelemalla ulkopuolisia yrityksiä, mutta tämä saattaa myös lisätä paikallisten yritysten kilpailua sekä kustannuksia esimerkiksi tiloista.
Elinvoimaisuus edellyttää aktiivista ja avointa yhteistyötä, johon kuuluu esimerkiksi yhteisiä hankkeita, tapahtumia ja kehittämisohjelmia. Pirkkalan kunta voi luoda yhteistyöfoorumeita, joissa yrittäjät voivat jakaa kokemuksiaan ja ideoitaan sekä esittää näkemyksiään kunnan päätöksentekijöille. Yhteistyö kunnanhallituksen, valtuutettujen ja viranhaltijoiden kanssa on erityisen tärkeää.
Elinvoimainen yhteistyö Pirkkalan kunnan ja yrittäjien välillä tuo merkittävää lisäarvoa koko alueelle. Kun Pirkkalan kunta ja yritykset tekevät aktiivisesti yhteistyötä, paikallistalous vahvistuu, työllisyys kasvaa, ja alueen vetovoima lisääntyy. Myönteinen vuorovaikutus ja avoin dialogi ovat ratkaisevan tärkeitä elementtejä, joilla yhteistyötä voidaan kehittää ja ylläpitää pitkäjänteisesti.
Pirkkalan kunnan digitalisaatiota tukevat toimet ovat yrittäjien kannalta merkityksellisiä, mutta teknologian omaksuminen vaatii resursseja ja osaamista, joita kaikilla yrittäjillä ei ole. Vaikka kunta järjestää koulutuksia ja työpajoja digitalisaation tueksi, ne saattavat tuntua osalle yrittäjistä liian yleisiltä tai resurssien kannalta haastavilta toteuttaa. Digitalisaation tuomat hyödyt toteutuvatkin parhaiten yrityksille, jotka voivat investoida uusiin teknologioihin ja joiden toiminta on riittävän vakiintunutta.
Läpinäkyvyyttä ja yrittäjien osallistamista päätöksentekoon tulisi lisätä, jotta yrittäjät kokisivat aidosti vaikuttavansa kunnan kehityssuunnitelmiin. Tämä parantaisi vuorovaikutusta ja voisi auttaa kuntaa kehittämään palveluitaan yrittäjien tarpeita paremmin vastaaviksi.
Vaikka Pirkkalan kunnan ja yrittäjien yhteistyö on edistänyt alueen elinvoimaisuutta, liittyy yhteistyöhön myös useita kehityskohteita. Kasvuyrityksiin keskittyminen, kestävyys- ja kilpailukykyvaatimusten tasapainottelu, työvoiman saatavuus ja digitalisaation mukanaan tuomat resurssihaasteet ovat keskeisiä kysymyksiä, joiden ratkaiseminen vaatii entistä enemmän monipuolista ja pitkäjänteistä yhteistyötä.
Pirkkalan Yrittäjät haluaa toiminnallaan muun muassa edistää yritysmyönteisen ilmapiirin luomista ja vahvistaa yrittäjien yhteistyötä ja verkostoitumista. Näemme tärkeänä, että yhteistyötä ja avointa dialogia ylläpidetään kunnanhallituksen, valtuutettujen ja viranhaltijoiden kanssa.
Matti Näsi, puheenjohtaja
Helena Kivioja, sihteeri
Pirkkalan yrittäjät