Mitä on kevytyrittäjyys ja miten se eroaa perinteisestä yrittäjyydestä?
– Kevytyrittäjyyttä ei ole määritelty missään laissa eikä se siten ole yritysmuoto. Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan tapaa toimia kuin yrittäjä, mutta perustamatta omaa yritystä. Kevytyrittäjä käyttää työn laskuttamiseen jonkin laskutuspalvelun y-tunnusta. Mutta malleja on monia nykyään, myös y-tunnuksellista ”kevytyrittäjyyttä”, jossa onkin yksityinen elinkeinonharjoittaja.
Milloin ja kenen kannattaa harkita ryhtymistä kevytyrittäjäksi?
– Ei ole mitenkään yksiselitteistä, milloin kevytyrittäjyys olisi kannattavampaa kuin oman yrityksen perustaminen. Mutta se soveltuu, kun toimintaa on satunnaisesti, vähän tai ylipäätään epäsäännöllisesti. Moni kevytyrittäjä arvostaa mallia, koska silloin ei tarvitse välttämättä huolehtia yrittäjän byrokratiasta.
Voiko toimia palkkatyössä ja olla samaan aikaan kevytyrittäjä?
– Voi, aivan kuten voi olla palkkatyössä ja silti olla yrittäjäkin.
Millaisille toimialoille sopii erityisesti?
– Kevytyrittäjyys soveltuu työsuoritusten myyntiin, oli toimiala mikä hyvänsä. Pääsääntöisesti kevytyrittäjät voivat tuottaa lähes mitä tahansa palvelua oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan. Laskutuspalvelussa voi itse määrätä, mitä heidän kauttaan voi laskuttaa. Jossain voi olla esimerkiksi rakennusalan työt sellaisia. Se ei kuitenkaan käy luvanvaraisille aloille, kuten esimerkiksi terveydenhuollon palvelut, eikä silloin, jos tarvitaan toimitilaa, koneita ja laitteita.
Mitä kannattaa huomioida ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistä?
– Ylipäätään kannattaa käydä yritysneuvonnassa ennen kuin aloittaa. Kevytyrittäjyyden aloittamiseen liittyy aivan samat asiat kuin yrittäjyyteen ylipäätään: mitä teet, miten teet, miten markkinoit ja myyt, ketkä ovat asiakkaitasi. Mikä on oma elämäntilanne, mistä saa nykyisen toimeentulonsa ja niin edelleen.
Haitat ja edut?
– Kevytyrittäjyys on kuin mitä tahansa yrittäjyyttä, mutta pääsääntöisesti voi keskittyä itse tekemiseen ilman velvoitetta kirjanpitoon. Se ei kuitenkaan sovellu kaikkeen eikä ole kannattavaa myynnin kasvaessa. Kevytyrittäjyyteen liittyy myös paljon vääriä käsityksiä. Usein luullaan, että kyse on aina sivutoimisesta yrittäjyydestä tai, ettei kevytyrittäjä oikeastaan ole yrittäjä ollenkaan.
Miten näet kevytyrittäjyyden tulevaisuudessa?
– Kevytyrittäjyys on mallina kasvanut paljon viime vuosina. Ylipäätään kasvu varmasti jatkuu, kun työelämä sirpaloituu, ja yrittäjyys monimuotoistuu. Erilaisia malleja ansaita toimeentuloa tulee pelkästään digitalisaation kautta yhä enemmän, ja sitä kautta markkinat omille työsuorituksille laajenevat Suomesta Eurooppaan ja muualle maailmaan.