Ilmastoviisas rakentaminen on megatrendi

Lempäälän asuntomessut haluaa luoda esimerkkejä ilmastolle ystävällisistä, kustannustehokkaista rakennusratkaisuista.

Lempäälän asuntomessujen aluekoordinaattori Jyrki Sjögren ja ilmastoviisas-hankkeen projektipäällikkö Katri Schulze seuraavat tyytyväisinä messualueen rakentumista. Takana suuri Saikan talo, jonka edessä rakennetaan omakotitalon perustustenvalumuotteja. Kuva: Seppo Kummala
Kerava perui tälle vuodelle tarkoitetut asuntomessut, mikä on herättänyt epäilyjä messujen tulevaisuudesta. Oulun kesän 2025 messuja rakennetaan kuitenkin kovaa vauhtia, kuten seuraavan kesän Pirkanmaan, eli Lempäälän messuja. Lempäälän asuntomessujen 2026 projektipäällikkö Pekka Seppänen uskoo, että messut tuovat merkittävästi uutta elinvoimaa alueelle.

Asuntomessut heijastavat ajan kuvaa koko maan rakentamisessa. Lempäälän vuoden 2026 asuntomessuilla vahvaksi teemaksi on otettu ilmastoviisaus. Ilmastolle kestävät omakotirakentamisen ratkaisut kuulostavat helposti kalliilta. Kun omakotirakentajalla on tehtävä satoja päätöksiä, joista jokainen näkyy hintalapussa, voi valinta kallistua helposti ilmastoystävällisestä edullisempaan, vai kuinka, Lempäälän asuntomessujen projektipäällikkö Pekka Seppänen?

– Näinhän se on, että raha on kova konsultti rakentamisessa. Siksi olemmekin Lempäälän asuntomessuilla valinneet ilmastoviisauden teemaksi, jota tuetaan myös rahallisesti, Seppänen kertoo.

Rahallinen tuki tulee tonttihinnoista, joista voi ilmastoviisailla ratkaisuilla saada jopa 20 prosentin alennuksen. Se merkitsee omakotitonteissa 9 000–14 000 euron alennusta. Alennus on Seppäsen mukaan jo niin merkittävä, että se kääntää monessa ratkaisussa hintalapunkin ilmastoviisaiden ratkaisujen ääreen.

– Esimerkiksi aurinkojärjestelmät taitaa olla tulossa lähes jokaiseen omakotitaloon, minkä suunnitelmat on tällä hetkellä selvillä.

Katri Schulze vetää projektipäällikkönä Ilmastoviisasta, yhteisöllistä asumista Lempäälässä -hanketta. Kuva: Seppo Kummala
Lempäälän kunta on käynnistänyt Leader-rahoitteisen Ilmastoviisasta, yhteisöllistä asumista Lempäälässä -hankkeen asuntomessuja varten. Hankkeen projektipäällikkönä elokuussa aloitti rakennusinsinööri Katri Schulze. Hän uskoo, että esimerkiksi yhteishankinnoilla asuntomessurakentajat voivat jopa säästää ilmastoviisaissa kustannuksissa.

– Esimerkiksi yhteishankinnat tai rakentamisaikaisten jätteiden kuljetus ja kierrättäminen hoituvat edullisemmin yhdessä naapurusten kanssa tehden.

Yksi keskeinen tehtävä Schulzella onkin pitää yhteyttä asuntomessurakentajien välillä, neuvoa ja etsiä mahdollisimman kestäviä ratkaisuja. Energiamuodot, kuten jo mainitut aurinkopaneelit tai erilaiset lämpöpumput ovat tehokkaita, nykyaikaisia ratkaisuja, joiden hankintakustannuksiin tai asennuksiin voi saada säästöä yhteiskilpailutuksilla. Usein ilmastoviisaat ratkaisut tuovat myös alkuinvestoinnin jälkeen säästöjä käyttökustannuksiin.

– Jokainen rakentaja tekee omat ratkaisunsa, meidän tehtävämme on auttaa ja etsiä ratkaisuvaihtoehtoja. Järjestämme tuleville asukkaille yhteisinfoja ja jaamme tietoa, jotta parhaat ratkaisut olisivat jokaisen valittavissa, Schulze kertoo.

Asuntomessut ovat näyteikkuna koko rakennusalaan. Pitkään alalla, muun muassa tontti-insinöörinä työskennellyt Schulze on itsekin kiertänyt useilla asuntomessuilla. Ilmastoviisaus ja ympäristöystävälliset ratkaisut ovat lisääntyneet koko ajan myös messuilla.

– Kyllä ilmastoviisaus on megatrendi. Luonnollisesti teemme nyt töitä Lempäälän asuntomessujen rakentajille, mutta pyrimme löytämään ratkaisuja vaikkapa niistä yhteishankinnoista tai rakentamistavoista, joita voi hyödyntää muuallakin rakentamisessa.

Messualueen rakentaminen on vasta alussa, joten vielä Schulze ei osaa kertoa, millaisia ilmastoviisaat ratkaisut tulevat olemaan. Niistä kootaan aikanaan materiaali, jota voidaan hyödyntää niin Lempäälän nousevilla asuntoalueilla kuin muuallakin.

– Oikeastaan odotan, että myös alan yritykset toisivat omia ilmastoviisaita ratkaisujaan meille esille, jotta rakentajilla olisi parhaat mahdolliset vaihtoehdot valittavinaan, Schulze kannustaa.

Lempäälän asuntomessut ovat avoinna yleisölle 10.7–9.8.2026, eli neljä viikkoa, viisi viikonloppua. Kävijämäärätavoitetta messuille ei vielä ole asetettu, Pekka Seppänen kertoo.
Katri Schulze pysähtyi vaihtamaan kuulumisia messualueelle omakotitaloa rakentavien Marko ja Heli Seppälän kanssa. Seppälöille yhteisöllisyys on tärkeää, mikä sai heidät kiinnostumaan asuntomessualueesta. Kuva: Seppo Kummala