– Periaatteessa sen jälkeen on tietopuolinen tausta siitä, mitä yrittämiseen liittyy ja mitkä ne velvoitteet ja vastuut ovat. Yritysmuoto on valittuna ja verotuksen perusasiat hallussa. Lisäksi markkinointia on mietitty valmiiksi sekä sitä, keitä asiakkaat oikeastaan ovat. Liikeidea on kiteytynyt ja sen eteen on tehty töitä, vastaa kouluttaja Elisa Haikala Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta.
Yrittäjyyden ammattitutkintoa voi suorittaa ammatillisissa oppilaitoksissa.
Yritystoimintaa suunnittelevan lisäksi yrittäjyyden ammattitutkinnossa on oma osaamisalansa jo toimivalle yrittäjälle, joka kehittää yritystoimintaansa.
Jo toimivien yrittäjien koulutuksen kärkenä on Haikalan mukaan digitaalinen markkinointi sekä oman brändin kirkastaminen, joskus löytäminenkin. Koulutuksessa mietitään yrityksen arvoja, ilmettä, oikeita somekanavia ja niissä viestimistä.
– Lisäksi opitaan tekemään asioita suunnitelmallisesti ja päivitetään liiketoimintasuunnitelma. Jokainen määrittelee tavoitteet sen mukaan, mitä itse haluaa ja mikä on se unelma.
Vaihtoehtona on myös kokonaan verkossa käytävä Pikastartti yrittäjyyteen -koulutus, joka pyörii viisi kertaa vuodessa. Siinä valmista tulee neljässä viikossa, ja se täyttää starttirahan myöntämisen koulutuskriteerin.
Koulutuspolkuja on monenlaisia, Haikala sanoo.
– Moni käy Pikastartti-koulutuksen, ja sitten kun on perustanut yrityksen, tulee tekemään oppisopimuksella yrittäjyyden ammattitutkintoa.
– Yksinyrittäjä voi tehdä itselleen oppisopimuksen omaan yritykseensä. Se on aika hyvä muoto kouluttautua, koska siinä kehitetään tavoitteellisesti omaa yritystä sekä tehdään tutkinnon näytöt omaan yritykseen ja sen eteenpäin viemiseen, Haikala vinkkaa.
– Yleensä yksinyrittäjällä ei ole kauhean paljon sellaisia keskustelukumppaneita, joiden kanssa voi pohtia omaa yritystoimintaansa.
– Ryhmä tsemppaa paljon, kun näkee, mitä toiset tekevät ja uskaltaa sitten itsekin kokeilla. Kokeilemisen jälkeen yrittäjä kertoo, mikä toimi itsellä ja mikä ei, eli analysoi omaa tekemistään.
Aloittavien yrittäjien koulutuksessa yrityssuunnitelmia myös kariutuu. Tämäkin on sallittua.
– Usein ensimmäiset unelmat ovat vielä kaukana toteuttamisesta. Tämä on oikeastaan tosi hyvä tajuta.
– Voi olla niin, että opiskelija kokee tarvitsevansa vielä aikaa ja oppia ihan siitä yritystoiminnan alasta. Tuolloin voi olla esimerkiksi kannattavaa mennä hetkeksi töihin, jotta idea jalostuu. Se voi myös vaihtua ihan kokonaan joksikin muuksi. Palo yrittäjäksi voi kuitenkin siellä takana olla vahva.
Haikala kertoo pistäneensä merkille, että monesti yrittäjät jäävät koukkuun kouluttautumiseen ja etsivät itselleen koulutuksia, joita pystyvät hyödyntämään suoraan omaan yritystoimintaansa ja sen eteenpäin viemiseen.
– Aika paljon on sellaista, että ensin tullaan Pikastarttiin, sitten yrittäjyyden ammattitutkintoon ja siitä jatketaan tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoon, liiketoiminnan ammattitutkintoon tai johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon.