Work in Finland auttaa kansainvälisten osaajien palkkaamisessa

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus paikkaa Suomen kasvavaa työvoimatarvetta kohdemaamallilla, jonka turvin hankitaan pätevää työvoimaa neljästä kohdemaasta eli Brasiliasta, Filippiineiltä, Intiasta sekä Vietnamista. Business Finlandin Work in Finland edistää käytännössä maahanmuuttoa. Palvelukokonaisuus palvelee mielellään myös pirkanmaalaisia työntekijöiden rekrytoimisessa.

TYÖMINISTERI Arto Satonen (kok) kertoo, että brasilialaisia, filippiiniläisiä, intialaisia ja vietnamilaisia työntekijöitä saapuu jo nyt hyvin moniin tehtäviin Suomeen.

– Intiasta saapuu erityisesti korkeasti koulutettuja työntekijöitä. Filippiineiltä ja Vietnamista ammattilaisia saadaan muun muassa palvelu- ja hoiva-alalle, teollisuuteen sekä maa- ja puutarhatalouteen, Satonen tarkentaa.

– Neljännes kaikista meille tulevista työperäisistä maahanmuuttajista saapuu jo näistä neljästä kohdemaasta, Satonen tarkentaa.

Satonen huomauttaa, että tulijoiden määrä on balanssissa maamme työllisyystilanteeseen.  

Suomi haluaa tehdä Brasilian, Filippiinien, Intian sekä Vietnamin kanssa valtiosopimukset, jotta näistä maista saapuvat ihmiset voivat muuttaa turvallisesti uuteen asuinmaahan.

– Intian kanssa sopimus on jo vireillä. Brasilian kanssa asia ei ole vielä vireillä. Vietnamin ja Filippiinien kanssa sopimus on tarkoitus allekirjoittaa tammikuussa, jolloin vierailen kyseisissä maissa, Satonen kertoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomi haluaa olla yhteistyömaille luotettava kumppani sekä osaajille hyvä paikka asua ja työskennellä. Työperäistä hyväksikäyttöä torjutaan ja ennaltaehkäistään, jotta Suomeen tulevat ihmiset voivat työskennellä turvallisissa ja oikeudenmukaisissa oloissa. Osaajien liikkuvuuden on hyödytettävä sekä Suomea, lähtömaata että osaajaa itseään.

Kansainvälisten toimintojen johtaja Santeri Ojala kannustaa pirkanmaalaisia toimijoita aktivoitumaan kansainvälisten osaajien palkkamisessa. Kuva: Business Finland
BUSINESS Finlandin Work in Finland -yksiköllä on paikalliset asiantuntijat eli Talent Managerit kohdemaissa, kuten Intiassa, Vietnamissa ja Brasiliassa. Work in Finland on Business Finlandin ja KEHA-keskuksen yhteinen palvelukokonaisuus, joka edistää työvoiman maahanmuuttoa. Work in Finland on osa Talent Boost -verkostoa.

Kansainvälisten toimintojen johtaja Santeri Ojala kertoo, että Talent Managerit markkinoivat Suomea houkuttelevana kohteena kansainvälisille osaajille, vahvistavat Suomi-kuvaa työperäisen maahanmuuton kohdemaana, yhdistävät suomalaisia yrityksiä kansainvälisiin osaajiin ja etsivät suomalaisille yrityksille kansainväliseen rekrytointiin sopivia kumppaneita.

– Nämä palvelut ovat suomalaisten yritysten käytettävissä ilmaiseksi, Ojala korostaa.

– Lisäksi Work in Finland -yksikkö tukee yrityksiä Suomesta käsin esimerkiksi rahoituksen, valmennuksen, matchmaking-tapahtumien ja osaajamarkkinoinnin avulla. Filippiineillä ja Euroopassa ei ole paikallisia Talent Managereita, mutta apua tarjotaan Suomesta käsin sekä yhteistyössä Suomen suurlähetystöjen kanssa, Ojala tarkentaa.

SANTERI Ojalan mukaan osaajamarkkinoinnissa Suomen uniikit myyntivaltit ovat tärkeitä.

– Suomi on saanut kansainvälistä medianäkyvyyttä muun muassa sillä, että olemme tiedottaneet Suomen vahvuuksista kuten innovatiivisesta ja teknologiamyönteisestä työympäristöstä ja yrityksistä, laadukkaasta arkipäivän elämästä sekä koulutusjärjestelmästä, mahdollisuudesta yhdistää ura ja muu elämä sekä Suomen puhtaasta luonnosta, joka on lähellä myös kaupungeissa, Ojala listaa.

Ojala teroittaa, että ulkomaalaistaustaisen työntekijän on tärkeää saada Suomesta realistinen kuva.

– Tämä sisältää esimerkiksi ilmaston ymmärtämisen eli kylmät talvet ja suomalaisen työkulttuurin tuntemuksen, Ojala tarkentaa.

Ojala muistuttaa, että ulkomailta tulevat osaajat myös edistävät ja kehittävät suomalaista työkulttuuria tuomalla siihen kansainvälistä näkökulmaa, mikä lisää esimerkiksi vientiosaamista.

WORK in Finland pyrkii jatkossa lisäämään Suomea harkitsevien kansainvälisten osaajien ymmärrystä Suomesta uutena asuinmaana.

Santeri Ojalan mukaan Suomi on käynnistänyt uuden ohjelman Discover Finlandin Euroopan unionin rahoituksen tukemana.  

– Tässä ohjelmassa osaajia koulutetaan ja valmennetaan ilmaisten verkkokurssien avulla Suomen työelämän vaatimuksista ja työkulttuurista sisältäen ohjeita työnhakuun ja asettautumiseen. Työelämän lisäksi suomalainen yhteiskunta on yhtenä osana tätä ohjelmaa, Ojala lisää.

SANTERI Ojalan mukaan tulijoiden kielitaitovaatimukset riippuvat paljolti toimialasta.

– Erityisasiantuntijoilta ei aina vaadita suomen kieltä, koska monissa asiantuntijaorganisaatioissa työkielenä on usein englanti, Ojala toteaa.

– Joillakin aloilla, kuten sote-alalla, suomen kielen osaaminen on välttämätöntä. Tämä tarkoittaa, että osaajille pitää järjestää kielikoulutusta jo lähtömaissa, jotta he ovat valmiita työelämän vaatimuksiin Suomessa. Tällä hetkellä kielikoulutusta ulkomailla järjestävät useat yksityisen sektorin rekrytointitoimijat sekä suomalaiset koulutustoimijat, Ojala kertoo.

SANTERI Ojala sanoo, että suomalaiset yritykset toteuttavat rekrytointinsa omien prosessiensa mukaisesti.

– Tyypillisesti yritys ilmoittaa avoimista työpaikoista julkisesti tai tekee yhteistyötä rekrytointiyrityksen kanssa. Work in Finland tukee yritysten kansainvälisiä rekrytointiprosesseja tarjoamalla valmennusta ja rahoitusta ulkomaalaisten osaajien palkkaamiseen sekä tarjoamalla kontakteja ja näkyvyyttä maailmalla, Ojala avaa.

Ojalan mukaan yrityksille on tarjolla myös maksuton neuvontapalvelu kansainväliseen rekrytointiin.

– Näiden palveluiden avulla yritykset voivat löytää oikeat osaajat ja tehdä rekrytointiprosessista sujuvamman, Ojala mainitsee.

TÄLLÄ hetkellä rekrytoinnissa keskitytään Euroopan unionin alueeseen sekä hallitusohjelman määrittelemiin kohdemaihin, kuten Intiaan, Brasiliaan, Vietnamiin ja Filippiineihin.

Santeri Ojalan mukaan tulijoiden määrää on vaikea tarkkaan arvioida.

– Kokemukseni perusteella tietoisuus Suomesta on kasvanut merkittävästi. Proaktiivisella työllämme olemme onnistuneet lisäämään kiinnostusta Suomea kohtaan, Ojala kertoo.

– Kun Suomen taloustilanne kehittyy, uskomme, että myös kansainvälisten osaajien rekrytointi kasvaa, Ojala luottaa.

Yksi esimerkki yritysten kasvavasta kiinnostuksesta on ensi tammikuussa työministeri Arto Satosen johdolla toteutettava delegaatiomatka Vietnamiin ja Filippiineille. Mukaan on lähdössä merkittävä joukko suomalaisia työnantajia ja rekrytointiyrityksiä.

– Mielenkiinnon laajuudesta voi päätellä, että kansainvälinen rekrytointi kiinnostaa selvästi yrityksiä, Ojala sanoo.

SANTERI Ojala muistuttaa, että Work in Finland tarjoaa laajasti tukea kansainvälisten osaajien rekrytointiin.

– Vaikka emme suorita rekrytointia yritysten puolesta, palvelujemme hyödyntäminen tekee kansainvälisestä rekrytoinnista huomattavasti helpompaa, Ojala näkee.

– Parhaat tulokset saavutetaan, kun yksityinen ja julkinen sektori tekevät yhteistyötä, ja juuri tässä järjestyksessä, Ojala painottaa.

Ojala toivottaa tervetulleeksi pirkanmaalaiset yritykset. Hänen mukaansa isossa kuvassa voi sanoa, että yritykset Pirkanmaalta eivät vielä laajalti ole osallistuneet Work in Finlandian palvelujen käyttöön, mutta muutamia rekrytointeja maakuntaan on palvelun kautta tehty.