Pirkkalan ikkunat täyttyvät viikonloppuna taiteella ja esityksillä – Sinikka Vihmari istuutuu ikkunan ääreen neulomaan vanhassa mekossa

Ruudun takaa -tapahtumassa Pirkkalassa nähdään 22 esitystä tai näyttelyä. Sinikka ja Pekka Vihmari tuovat Suupalle palan Anian historiaa.

Sinikka ja Pekka Vihmarin esitys Ruudun takaa -tapahtumassa tulee yhteen kunnantalon kokoushuoneista. Rekvisiitaksi otetaan mukaan esimerkiksi vanha lehti ja valokuva.
KUN pirkkalalainen Pekka Vihmari oli vielä pikkupoika, hän kävi iltaisin perheensä kanssa Tampereen keskustassa katselemassa kauppojen näyteikkunoita. Vaikka putiikit olivat jo menneet kiinni, riitti valaistuissa ja somistetuissa ikkunoissa tutkittavaa.

Vähän samanlaista ihmetystä ja tunnelmaa tavoitellaan Ruudun takaa -tapahtumassa, joka järjestetään Pirkanmaalla 19 kunnan alueella viikonloppuna. Tapahtumassa ikkunaruutujen taakse tehdään erilaisia installaatioita ja pieniä esityksiä, joita ihmiset voivat käydä ulkopuolelta vapaasti katselemassa. Järjestäjät kutsuvat tapahtumaa Pirkanmaan laajimmaksi taidetapahtumaksi koskaan.

Pirkkalassa kunnan rakennusten ja mukana olevien yritysten ikkunoihin tehdään yhteensä 22 esitystä tai näyttelyä. Niitä tekemässä on yksityishenkilöitä, yhdistyksiä, yrityksiä ja päiväkoteja.

Kunnan kulttuurituottaja Peik Erhola kertoo, että kulttuuritoimijoita haettiin mukaan avoimella haulla.

”Monilla kulttuuritoimijoilla on sisältöä ja kaikennäköistä osaamista. He ovat hyvin pystyneet paketoimaan taitojaan tähän tapahtumaan sopiviksi esityksiksi. Myös esityspaikka ja ikkunaruutu vaikuttavat siihen, millainen mikäkin teos tulee olemaan”, Erhola sanoo.

Kulttuurituottaja Peik Erhola (oik.) pitää Ruudun takaa -tapahtumaa ainutlaatuisena tapauksena Pirkkalassa. Sinikka ja Pekka Vihmarin lisäksi mukana on yksityishenkilöitä, yrityksiä, yhdistyksiä ja kunnan toimijoita.
ANIAN kylällä Kotimuseo Metsärinnettä pitävillä Pekka ja Sinikka Vihmarilla oli Erholalle valmis esityskonsepti heti tarjolla. Idean esitykseen Sinikka Vihmari kertoo saaneensa keskellä yötä.

”Haluamme tuoda näytille elävää Anian kylän historiaa”, Sinikka Vihmari sanoo.

Vihmarien pienoisesitys tulee yhteen kunnantalon kokoustiloista, ja siinä kerrotaan Metsärinteen tilan entisen omistajan Karoliina Metsärinne (1855–1938) elämästä. Metsärinteet omistivat tilan ennen Sinikka Vihmarin isoäitiä, joka osti tilan huutokaupassa Karoliinan kuoltua.

Vihmarien esitys kertoo Metsärinteen tilan entisestä omistajasta Karoliina Metsärinteestä.

Karoliina ja Juho Metsärinne muuttivat Heikkilän tilaan kuuluneeseen torppaan vuonna 1883 ja asuivat siellä kuolemaansa asti. Vihmarien esityksessä kunnantalon kokoushuone sisustetaan tilan vanhoilla esineillä, ja vanhaan mekkoon pukeutunut Sinikka Vihmari istuu niiden keskellä kiikkustuolissa neulomassa ja kellastunutta lehteä lukemassa. Vähäeleinen, pysähtynyt kohtaus sijoittuu aikaan Juhon kuoleman jälkeen, kun lapseton Karoliina pohtii itsensä ja tilan tulevaisuutta.

Muissa Ruudun takaa -kohteissa nähdään esimerkiksi harrastajateatteri Pirhan esitys, Pirkkalan taideyhdistyksen näyttely, nukkejen vohvelikestit lähetyskahvila Sirpakassa, videotaidetta ja Hanna Korhosen tanssiteos. Suurin osa kohteista sijaitsee Suupalla, mutta nähtävää tulee myös Nuolialaan, päiväkoteihin ja Anian lintupuistoon.

Vaikka yksittäisiä näyttelyikkunoita pääsee ihailemaan jo perjantaina 25. lokakuuta, paras ajankohta ikkunakävelylle on lauantaina ja sunnuntaina kello 17–20, kun esitykset ovat käynnissä.

RUUDUN takaa on Operaatio Pirkanmaan päätöstapahtuma. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun ympärille kehitetty jatkohanke tulee päätökseen kolmen vuoden jälkeen.

”Näillä näkymin tämä on Operaatio Pirkanmaan viimeinen juttu. Jatkosta ei voi vielä sanoa. Seutuyhteistyön jatkumista selvitellään”, Erhola sanoo.

Ruudun takaa -tapahtuma Pirkkalassa pe–la 25.–27.10. Esitykset käynnissä la ja su klo 17–20. Päivittyvä kartta kaikista Pirkanmaan kohteista osoitteessa www.ruuduntakaa.fi.

Lue myös: Museokonkari ylisti pirkkalalaista kohdetta Helsingin Sanomissa – ”Arvostus tuntui todellakin hyvältä”, Sinikka Vihmari kertoo