Soljan luvaton majoitustoiminta palaa kunnan päätöksentekoon ensi viikolla – Näin asiasta esitetään

Yhdyskuntalautakunnalle ehdotetaan, että asuntojen lyhytaikaista vuokrausta harjoittavalle yhtiölle asetetaan juokseva uhkasakko, jotta toiminta saadaan loppumaan.

Nelikerroksinen asuintalo sijaitsee Soljassa Lasimestarinkadulla, lähellä Soljan lastentaloa.
PIRKKALAN yhdyskuntalautakunta pohtii ensi viikolla uhkasakon asettamista yhtiölle, jonka epäillään harjoittavan luvatonta majoitusliiketoimintaa Soljassa.

Yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen ehdottaa keskiviikkona kokoontuvalle lautakunnalle, että Global Mobility Oy velvoitetaan välittömästi lopettamaan Soljassa sijaitsevan asuinkerrostalon käyttäminen majoitusliiketoimintaan. Ehdotukseen sisältyy juoksevan uhkasakon asettaminen yhtiölle. Uhkasakon peruserä olisi 20 000 euroa ja lisäksi 5 000 euroa jokaiselta kuukaudelta, jona velvoitetta ei ole noudatettu.

Esityksessä todetaan, että on selvää, että Global Mobility Oy harjoittaa asemakaavan ja rakennusluvan vastaista liiketoimintaa ainakin seitsemässä asunnossa Lasimestarinkatu 11:n kerrostalossa.

KUNTA on selvittänyt Lasimestarinkatu 11:n majoitustoimintaa noin vuoden ajan. Kunta sai vuoden 2023 lopulla kuntalaisilta palautetta, että samana vuonna valmistuneessa nelikerroksisessa asuintalossa harjoitetaan mahdollisesti hotelli- ja majoitustoimintaa.

Asemakaavassa kyseinen alue on merkitty asuinkerrostalojen, kytkettyjen kaupunkipientalojen ja kaupunkirivitalojen korttelialueeksi, eikä majoitusliiketoiminta ole siellä sallittua.

Rakennusvalvonta huomasi selvityksissään, että kerrostalossa ei ole kirjoilla asukkaita ja että sen huoneistoja tarjottiin lyhytaikaiseen majoitukseen useilla verkkosivustoilla. Sivustoilla asuntoja on vuokrattu kalustettuina ja majoittujille on tarjottu hotellinomaisia palveluita, kuten liinavaatteita, hygieniatarvikkeita ja siivouspalveluita.

Marraskuussa 2023 rakennusvalvonta kehotti kiinteistön omistajaa lopettamaan majoitustoiminnan kiinteistöllä. Kun kehotusta ei noudatettu, kunta lähetti selityspyynnöt kiinteistön omistajalle ja majoitustoiminnasta epäillylle yhtiölle. Tämän vuoden kesäkuussa yhdyskuntalautakunnan oli määrä päättää uhkasakon asettamisesta kiinteistön omistajalle, mutta asia vedettiin pois listalta lisäselvitysten tekoa varten.

Esityksessä lautakunnalle todetaan, että Global Mobility Oy jälleenvuokraa Soljan Veturin asuntoja Uhanda-brändillä. Uhandalla on tilat Tampereen Satakunnankadulla.
NYT uhkasakkoa harkitaan kiinteistön omistajan sijaan huoneistojen vuokralaiselle Global Mobility Oy:lle, joka vuokraa asuntoja eteenpäin. Tamperelainen yhtiö harjoittaa huoneistojen vuokrausta Uhanda-brändillä, esityksessä todetaan.

Kunnalle toimittamassaan selityksessä Global Mobility kiistää, että rakennuksessa harjoitettaisiin majoitusliiketoimintaa ja toteaa, että toiminta ei olennaisesti poikkea asemakaavasta tai rakennusluvasta. Uhanda Oy taas kiistää harjoittavansa kiinteistöllä liiketoimintaa ja toteaa olevansa ainoastaan markkinointialusta ja -konsepti Global Mobilityn toiminnalle.

Asunto-osakeyhtiö Soljan Veturi ja asuntojen osakkeet omistava Toivo Kodit Oy vastaavat kunnalle, että niiden käsityksen mukaan rakennusta ei käytetä majoitusliiketoimintaan eikä niillä siten ole mahdollisuutta toimia asiassa.

Soljan Veturin asuntoja esitellään edelleen lyhytaikaista majoitusta välittävillä Uhanda.fi- ja Booking.com-sivustoilla. Booking.comissa huoneistoja ei kuitenkaan voi tällä hetkellä varata.

Lue myös: Kerrostaloa epäillään käytettävän luvattomaan majoitustoimintaan Soljassa – Asuntoja vuokrataan välityssivustoilla liinavaatteineen päivineen