Lukijalta: Perheemme rakennusprojekti Killossa päättyi ennen kuin pääsi alkamaankaan

Isoisäni, Killon entinen kauppias kääntyisi haudassaan, jos tietäisi, miten Pirkkalan kunta on killolaisia kohdellut.

Kirjoittajan mielestä Killon rakentamisen modernisointi nykyasumiselle ja väljyyden säilyttäminen kaikkea muuta kuin toteutuu uuden kaavan kautta, kun suurimmalle osalle tontteja saa kaavan mukaan rakentaa yhden sijasta kaksi asuinrakennusta.
VASTUUN siirtelyä, ylimielisyyttä, salailua, pikkusieluisuutta, oman vision röyhkeää ajamista, lupauksien pettämistä, heikkoa johtamista, huonoa julkista hallintoa, amatöörimäistä lainkäyttöä, valmistelun pitkittämistä, turhia lausuntoja, sisäistä valtataistelua ja toimivaltaepäselvyyksiä.

Näitä kaikkia olen todistanut viimeiset kolme ja puoli vuotta, kun olen yrittänyt rakennuttaa viisihenkiselle perheellemme taloa Killoon Pirkantielle.

Isoisäni, Killon entinen kauppias Toivo Salonen kääntyisi haudassaan, jos tietäisi, miten ala-arvoisesti Pirkkalan kunta on killolaisia kohdellut yrittäessään surkealla tavalla päivittää alueen asemakaavaa. Meitä on kohdeltu rakennusprojektimme aikana kuin lainsuojattomia, ja käytännössä omaisuutemme onkin ollut yli kolme vuotta kunnan takavarikossa ilman mahdollisuutta käyttää kiinteistöä siihen ostettuun tarkoitukseen eli asumiseen.

Meitä on kohdeltu rakennusprojektimme aikana kuin lainsuojattomia.

Yksikään kaavaprosessiin osallistunut taho ei voi sanoa onnistuneensa roolissaan. Valittajiksi ja hankaliksi asukkaiksi virkamiesten leimaamat killolaisetkaan eivät toki kaikissa puheenvuoroissaan ole olleet täysin tahdikkaita, mutta virkamiesten ja luottamushenkilöiden 5,5 vuotta tähdittämää näytelmää ei voi kuvata muuta kuin totaaliseksi fiaskoksi.

VALMISTELUN lähtökohtana oli alueen rakennuskiellon asettamisen aikaan vuonna 2019 modernisoida kaava nykyasumiselle mutta säilyttää samalla Killon väljyyttä ja vehreyttä. Kunnanvaltuuston nyt lokakuussa 2024 käsittelyssä oleva ehdotus on kaikkea muuta, sillä nyt suurimpaan osaan Killon tontteja saa rakentaa yhden asuinrakennuksen sijaan kaksi.

Kiistakapulaksi nousseita rakennusoikeuksia onkin kaavassa nostettu keinotekoisesti kikkailen, sillä yhtä isolle perheelle soveltuvaa esimerkiksi 200 neliömetrin asuinrakennusta ei saa kuitenkaan kahden asuinrakennuksen sijaan maan päälle tuhannen neliön tontille rakentaa.

Näytelmää seuratessani on jäänyt epäselväksi se, kuka kuntaamme johtaa. Kunnassa ei ole selvästi yhtenäistä tai kollektiivista näkemystä ja visiota kaavoitukseen sekä rakentamiseen liittyvissä asioissa. Epäselväksi ei ole jäänyt puolestaan se, kuka päättää kunnan kaavoituksesta. Jotain on Pirkkalan kuntademokratiassa ja kunnan johtamisjärjestelmässä vialla, kun yksittäiset henkilöt pystyvät estämään yli viisi vuotta omakotitalon rakentamisen omakotitaloalueelle.

Poikkeuksellista on ollut havaita myös se luottamuksen puute, joka vallitsee kunnan kaavoituksen ja luottamushenkilöiden välillä. Yhteistyö ei toimi ja kärsijäksi ovat joutuneet Killon asukkaat.

Oma mielenkiintoinen sivujuonteensa tässä arvottomassa näytelmässä on ollut Tampereen kaupungin museotyöntekijöiden eli maakuntamuseon rooli. Tämä määräaikaisella valtion mandaatilla toimiva taho on tehnyt kaikkensa vaikuttaakseen kunnan toimivallassa olevien kaavoitusasioiden sisältöön. Meidän perheemme maakuntamuseo vei hallinto-oikeuteen, kun halusimme purkaa tontiltamme homehtuneen talon uuden tieltä.

Meidän perheemme maakuntamuseo vei hallinto-oikeuteen, kun halusimme purkaa tontiltamme homehtuneen talon uuden tieltä.

TOIVOA vain sopii, että asukkaiden hyvinvointi ja etu saisi edes jonkinlaisen merkityksen tulevissa kunnan kaavoitusratkaisuissa. Meidän perheemme osalta rakennusprojekti päättyi tontin myyntiin kolmen ja puolen vuoden odottelun jälkeen ennen kuin projekti pääsi alkamaankaan. Kasvavien lasten tarpeet kun eivät voineet odottaa enää poikkeus- ja rakennuslupamenettelyitä rakennusaikoineen.

Kiista Killon asemakaavasta toki jatkanee elämäänsä vielä valtuustokäsittelyn jälkeenkin valitusprosessien muodossa.

Kari Kunnas

Pirkkala