”Pirkkala on muuttunut paljon viime vuosina” – Kärppien päävalmentajalla Ville Mäntymaalla on vahvat linkit Pirkkalaan

Mäntymaa johtaa perjantaina joukkueensa Ilvestä vastaan Tampereella.

Pirkkalassa vuosikausia asunut entinen liigakiekkoilija Ville Mäntymaa tuli Kärppien päävalmentajaksi viime joulukuussa. Perjantaina tavoitteena on kaataa Ilves, kuten jo viime kaudella tapahtui.

VILLE Mäntymaa muutti Pirkkalaan 15-vuotiaana, kun isä Esa Mäntymaa, SM-tason pesäpalloilija, sai seudulta töitä. Poika päätti vaihtaa Pohjanmaalla olleen päälajin pesäpallon jääkiekoksi ja seuraavat seitsemän kautta puolustaja pelasi Tapparassa.

Lajinvalinta oli onnistunut, sillä Mäntymaa pelasi SM-liigassa ja ulkomailla pitkän uran. Saavutuksiin kuuluivat muun muassa mestaruudet Tapparassa ja JyPin paidassa. Myös Leijona-paita tuli tutuksi niin nuorten kuin aikuisten mittelöissä.

”Asuin ensin vanhempien luona Takamaalla, sitten yksin Killossa. Vuonna 2007 muutin Jyväskylään ja myöhemmin Ouluun, missä asun nyt perheeni kanssa”. Mäntymaa selvittää.

Mäntymaa ehti käydä yhden lukuvuoden Pirkkalan yläastetta, sitten seuraavat vuodet kuluivat Sammon urheilulukiossa Tampereella.

”Kuljin enimmäkseen bussilla Hakametsän jäähalliin ja Sammon lukioon”, Mäntymaa sanoo.

Samana keväänä, kun Mäntymaa täytti 18 vuotta, tuli ensimmäinen liigamestaruus Tapparassa.

Nuori mies sai ajokortin ja pian myös oman auton.

”Kun tein Tapparan kanssa liigasopimuksen päätin itsenäistyä ja muutin Niittykulmantielle Killoon. Siellä vierähti muutama vuosi”, Mäntymaa muistaa.

Kaksi kertaa liigamestaruutta pelaajana juhlinut Ville Mäntymaa luotsaa nyt Oulun Kärppiä päävalmentajana.

VUONNA 2007 Mäntymaa osti asunnon tukikohdaksi Suupalta, jossa hänen siskonsa asui muutaman vuoden.

”Ajatuksena oli että käyn kerrostaloasunnossa Pirkkalassa ollessani, mutta sitten sisko muutti Seinäjoelle ja asunto myytiin samoihin aikoihin Ruotsiin muuttoni kanssa 2009”, Mäntymaa sanoo.

Kaksivuotisen JYP-sopimuksen jälkimmäisellä kaudella tuli toinen mestaruus ja Ville teki kaksivuotisen sopimuksen Ruotsin liigan Frölundan kanssa. Sieltä hän palasi Kärppiin yhdeksi kaudeksi.

Ura päättyi tammikuussa 2013 Oulussa Lukkoa vastaan pelatussa ottelussa tapahtuneeseen loukkaantumiseen.

Mäntymaa houkuteltiin pian mukaan Kärppien junioreiden valmentajaksi, ensimmäinen pesti oli B-nuorten apuvalmentajana. Oulusta löytyi myös vaimo. Lapsia syntyi kaksi.

”Nyt 8-vuotias tytär harrastaa tanssia ja 7-vuotias poika jääkiekkoa sekä jalkapalloa. Pirkkalassa olen Oulussa asuessamme käynyt yleensä kahdesti vuodessa, kerran kesälomalla ja jouluna”, Mäntymaa sanoo.

PIRKKALA on Mäntymaan mielestä muuttunut paljon 20 viime vuoden aikana.

”Aiemmin huomasi selvästi rajan Tampereen ja Pirkkalan välissä. Nyt Pirkkala on kasvanut yhteen Tampereen kanssa”, Mäntymaa on huomannut.

Ville Mäntymaa nousi Kärppien päävalmentajaksi viime joulukuussa. Tampereella Kärpät on hänen liigauransa aikana pelannut kolme ottelua. Ilves kaatui viime helmikuussa, Tapparalle on tullut tappiot maalis- ja syyskuussa.

Vanhemmat asuvat yhä Pirkkalassa.

”Pelimatkojen aikana ohjelma on aina tiivis, ei siinä ehdi Pirkkalassa käydä sukuloimassa”, Mäntymaa myöntää.

Ilves-Kärpät Nokia Areena pe 11.10. klo 18.30, jääkiekon SM-liigaa.