”Kukkaniitty, laavu, soutuveneitä, tuuliviiri, kirsikkatarha, tykkilumilatu, viljelylaatikoita, pensassokkelo, aurinkotuolit…” – kuntalaiset pursuivat ideoita Vähäjärven puiston suunnittelun avuksi

Vähäjärven puistoa suunnitellaan ideakilpailua apuna käyttäen - hanhet ja mopoilijat ärsyttävät nykytilanteessa eniten.

Pirkkalan keskustan Vähäjärveä ympäröiviä puistoalueita kehitetään suunnittelukilpailun avulla.

PIRKKALAN kunta on käynnistänyt Vähäjärven puiston puistosuunnittelun. Järveä ympäröivien alueiden kehittämiseksi haetaan ajatuksia yhteistyössä Lappsetin kanssa järjestettävällä ideakilpailulla.

Kilpailun tulokset julkaistaan Viherympäristöpäivillä helmikuussa.

Puistoideoita on jo pyydetty kuntalaisilta nettikyselyllä ja Meidän Pirkkala -päivän yhteydessä. 

Kuntalaisilta saatiin peräti 32 ehdotusta siihen, mitä uutta alueelle halutaan.

Ehdotuksiin kuuluivat kukkaniitty tai luonnonkukkapenkit, kirsikkapuupuisto, uusi uimaranta Vähäjärven puolelle, vuokrattavat soutuveneet, koirapuisto, tykkilumilatu, luistelukaukalo ja lepolaituri uimareille.

Myös koripallokenttää, avantosaunaa, kuntoilupisteen kehittämistä, kesäkioskia ja laavua tai kotaa makkaranpaistomahdollisuuksin toivottiin.

Ideoina olivat myös pensassokkelo lapsille, tuulensuojat pingispöydälle, puiden ja kasvien nimikyltit, istutuslaatikoilla toteutettu iso tuoksupuutarha ja monivuotisten puiden ja pensaiden istutus arboretumin tyyliin.

Miinuspuoleksi moni nimesi hanhet, jotka pitäisi saada pois rannalta. Samaa toivottiin mopoilijoille.

Ilmeisen innokas ulkoilija toivoi tuuliviiriä, jonka mukaan voisi päätellä parhaan järven kiertosuunnan tuulen suhteen. Toivelistalle pääsivät myös padelkentät.

ASUKKAAT olivat huomanneet myös monia epäkohtia ja muutostarpeita.

Miinuspuoleksi moni nimesi hanhet, jotka pitäisi saada pois rannoilta. Samaa toivottiin mopoilijoille.

Pyyhkeitä saivat uimarannan pysäköinti, kävelytielle kertyvä sadevesi ja valaistus.

Rehevöityneen järven kunnosta toivottiin huolehdittavan paremmin ja nurmialueista haluttiin monimuotoisempia.

Puutteeksi koettiin, ettei järven ympäri pääse kävelemään talvisin.

Asukkaiden palautetta käytetään mahdollisuuksien mukaan tulevan puistosuunnittelun pohjana.

PUISTON suunnittelu jatkuu Lappset Group Oy:n ja Pirkkalan kunnan yhteistyössä järjestämällä suunnittelu- ja ideakilpailulla alan opiskelijoille.

Kilpailuun voivat osallistua maisema-, ympäristö- ja miljöösuunnittelun sekä maisema-arkkitehtuurin opiskelijat yksin tai ryhmässä Suomesta ja soveltuvin osin ulkomaisista oppilaitoksista. Kilpailu on kutsukilpailu, johon lähetetään kutsut opiskelijoille alan eri oppilaitosten kautta.

Hankkeen edetessä kuntalaiset pääsevät äänestämään suunnitelmaehdotuksista omia suosikkejaan.

Lappset-kilpailu on vuosittain järjestettävä suunnittelukilpailu, jonka tarkoituksena on kehittää uusia ja innovatiivisia ideoita julkisten ulkotilojen, kuten puistojen ja leikkipaikkojen suunnitteluun. Kilpailulla on vanhat perinteet ja sitä on järjestetty yhteistyössä kuntien ja kaupunkien kanssa jo kohta 50 vuoden ajan.

Järven eteläosa linkittyy Vuorenhaan luonnonsuojelualueeseen, joten luonnon monimuotoisuus ja ekologisesti kestävät ratkaisut ovat tärkeässä roolissa, todetaan kunnan hankesuunnitelmissa.