Huovi ja Lepomoisio ovat alueita, joissa ”ei tapahdu mitään uutiskynnyksen ylittävää” – Jos jokin asukkaita huolettaa, niin liikenne

Huovin ja Lepomoision omakotiyhdistys vietti viikonloppuna 70-vuotisjuhlaa. Omakotiyhdistysten voimin on esimerkiksi rakennettu alueille teitä ja kampanjoitu kevyen liikenteen väylien puolesta.

Sanna Kare muutti Lepomoisioon ensimmäistä kertaa 11-vuotiaana. Nykyään hän asuu alueella perheensä kanssa.
KIRKONKYLÄN koululla juhlittiin sunnuntaina, kun Huovin ja Lepomoision asukkaat viettivät alueiden yhteisen omakotiyhdistyksen 70-vuotisjuhlaa.

Huovin ja Lepomoision omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Sanna Kare kertoo, että juhliin oli etukäteen ilmoittautunut noin 50 henkeä. Ohjelmassa oli esimerkiksi Jorma Törnblomin esitelmä alueen historiasta sekä Pirkkalan ainoan elossa olevan sotaveteraanin, Lepomoisiossa asuvan Yrjö Kaltin muisteluita.

Sanna Kare muutti Lepomoisioon ensimmäistä kertaa 11-vuotiaana, ja nykyään hän asuu perheineen edelleen alueella. Vuosien saatossa hän on huomannut omakotitalovaltaisen alueen tiivistyneen ja saaneen paljon uusia asukkaita. Huovissa ja Lepomoisiossa on hänen laskujensa mukaan tätä nykyä 301 kotitaloutta.

Kahdesta alueesta Lepomoisio sijaitsee lähempänä Kyöstiä ja Huovi rajautuu Lentoasemantiehen. Tarkan rajan tietänevät parhaiten asukkaat.

”PARAS asia on, että täällä on tosi, tosi rauhallista. Täällä ei tapahdu mitään uutiskynnyksen ylittävää, mikä on hyvä asia”, Kare kehuu asuinaluettaan.

Jotain sentään tapahtuu: omakotiyhdistys järjestää toimintaa, kuten siivoustalkoita, koko perheen kesätapahtumia ja teatteriretkiä. Talvella vilkasta on Lepomoision lähiliikuntapuiston mäessä, jota Kare kehuu yhdeksi kunnan parhaista mäenlaskupaikoista.

”Täällä on tosi vehreää, kun puistossa kävelisi. Vaikka alueelle on tullut uusiakin taloja, se ei ole pilannut puistomaista tunnelmaa.”

Rauhallisuus ja vehreys kuuluvat Sanna Kareen mielestä Huovin ja Lepomoision parhaisiin puoliin.
HUOVIN ja Lepomoision omakotialueen kehittyminen alkoi, kun kunta teki ensimmäisen suuren maakauppansa ja osti Kyöstin tilan vuonna 1950 kunnallis- ja lastenkotien sekä asutuksen tarpeisiin. Sodan jälkeen kunnassa oli suuri tarve asunnoille.

Kunta alkoi myydä asutustontteja Kyöstin B-alueelta Huovintien kohdalta. Asukkaiden ehdotuksesta alue nimettiin Huovin omakotialueeksi. Sotien jälkeen Pirkkala kehittyi kovaa vauhtia omakotitalovaltaiseksi kunnaksi, ja Huovin alue oli osa tätä suuntaa. Sittemmin alueelle rakennettiin myös rivitaloja.

Asukkaiden asioita ajamaan perustettiin Huovin omakotiyhdistys vuonna 1954 ja Lepomoision (silloin vielä nimellä Suupan-Kyöstin omakotiyhdistys) vuonna 1964. Vuonna 2004 yhdistykset yhdistyivät.

Nykyään Lepomoision pääväylän Perkiöntien vartta koristavat niin vanhat kuin modernitkin omakotitalot. Harrastusmahdollisuuksia alueille tarjoavat lähiliikuntapaikka ja Haavistontien leikkipuisto, ja lähin ruokakauppa sijaitsee naapurialueella Kyöstillä. Lepomoisiossa sijaitsevat myös kunnan arpomat äärimmäisen suositut omakotitontit, joista osan rakentaminen on lykkääntynyt vaikean taloustilanteen vuoksi.

Asukkaiden huoliin kuuluvat muun muassa korkeat liikennenopeudet sekä moottoritieltä pihoihin kantautuva jyly.

OMAKOTIYHDISTYKSILLÄ on ollut vahva rooli alueiden kehittämisessä. Sanna Kare kertoo, että historiassa yhdistysväki on rakentanut Lepomoisioon talkoovoimin teitä ja viemäreitä.

Kare itse liittyi yhdistykseen reilut 10 vuotta sitten kampanjoidakseen kunnan suuntaan Perkiöntien kevyen liikenteen väylän rakentamisen puolesta. Nykyään asukkaiden huoliin kuuluvat muun muassa korkeat liikennenopeudet sekä moottoritieltä pihoihin kantautuva jyly, jonka torjuntaan toivotaan parannuksia.

Kare toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan omakotiyhdistyksen toimintaan. Viime aikoina yhdistykseen on ollut hankala löytää aktiivista väkeä, mutta yhdistys on tehnyt töitä modernisoidakseen itseään, kuten perustanut Facebookiin Huovi ja Lepomoisio -ryhmän.

”Oma yhdistys tuo alueelle identiteettiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta”, Kare sanoo.

Lähteinä käytetty kirjoja Pitkin poikin Pirkkalaa (toim. Olavi Horsma-aho ja Raili Taberman, Pirkkalan kunta 1997) ja Nokian ja Pirkkalan historia 1965-1993 (kirj. Jussi Koivuniemi, Mervi Kaarninen ja Pekka Kaarninen, Nokian kaupunki ja Pirkkalan kunta 1994) sekä Jorma Törnblomin esitelmää Huovin ja Lepomoision omakotiyhdistyksen 70-vuotisjuhlassa.