Virkistysaluekyselyyn vastaamalla voi auttaa suojelemaan Pirkkalan luontoa – ”Pirkkalassa paine lisärakentamiseen on kova”

Pirkkalassa kartoitetaan parhaillaan viher- ja vesialueiden käyttöä kuntalaisille suunnatun kyselyn avulla. Kuvassa Sikojoen veneranta. Kuva: Antti Jokinen

PIRKKALAN kunnan verkkosivuilla on lokakuun loppuun saakka käynnissä kaikille avoin virkistysaluekysely, jonka avulla kartoitetaan viher- ja vesialueiden virkistyskäyttöä ja näiden alueiden merkitystä kaikille Pirkkalassa liikkuville.

Kysely liittyy Suomen ympäristökeskuksen (Syke) koordinoimaan Countecos-hankkeeseen, jossa kehitetään kunnallista ekosysteemitilinpitoa yhdessä kolmen pilottikunnan – Pirkkalan, Tampereen ja Espoon – kanssa.

Tavoitteena on tunnistaa pirkkalalaisille tärkeimmät lähiluontokohteet. Kysely liittyy valtakunnalliseen Countecos-hankkeeseen, jossa kehitetään kunnallista ekosysteemitilinpitoa ja samalla kestävämpää talousjärjestelmää.

Pirkkalan kunnan ympäristötarkastaja Kalle Salovaara korostaa, että jokainen vastaus on tärkeä.

”Kysely tarjoaa kuntapäättäjille ja meille viranhaltijoille arvokasta tietoa siitä, mitkä viher- ja vesialueet ovat kuntalaisille erityisen tärkeitä. Pirkkalassa paine lisärakentamiseen on kova, ja kasvavassa kunnassa pitää säilyttää riittävät varaukset myös laadukkaille virkistys- ja luonnonympäristöille.”

Kyselyssä vastaaja merkitsee karttaan itselleen tärkeitä viher- ja vesialueita ja vastaa muutamaan näihin alueisiin liittyvään jatkokysymykseen.

”Vastaaminen kestää 10–25 minuuttia – riippuen siitä, montako aluetta valitset”, kertoo tutkija Tin-Yu Lai Sykestä.

Kysely on paranneltu versio Syken kaksi vuotta sitten Pirkkalassa toteuttamasta virkistysaluekyselystä. Tuolloin teknisessä toteutuksessa oli ongelmia.

EKOSYSTEEMITILINPITO on YK:n kehittämä työkalu, jolla kartoitetaan, mitataan ja seurataan ekosysteemejä ja niiden tuottamia hyötyjä ihmisille. Näitä hyötyjä ovat esimerkiksi tuottava viljelysmaa, kaupunkien viilentävät saarekkeet tai pölyttäjille elintärkeät elinympäristöt.

Ekosysteemitilinpidon tavoitteena on tehdä talousjärjestelmistä ekologisesti kestävämpiä liittämällä luontopääoma osaksi kansantalouden tilinpitojärjestelmää. Sitä käytetään jo esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Alankomaissa.

Ekosysteemitilinpidon kehittäminen kuntatalouteen sopivaksi on vasta alkutekijöissään, ja kaksivuotisessa Countecos-hankkeessa laaditaankin kunnille ohjeistusta ekosysteemitilinpidon käyttöönottoon.

”Mitä useampia vastauksia saamme virkistysaluekyselyyn, sitä monipuolisemmin niitä voidaan hyödyntää myös kunnallisen ekosysteemitilinpidon kehittämisessä”, kertoo Tin-Yu Lai.

”Vuoden 2022 kyselyyn saimme 75 vastausta, ja nyt olisi hienoa saada vähintään 400 vastausta.”

Kyselyyn voi vastata tämän linkin kautta.

Teksti: Laura Kimari