Ahkera kirppistelijä ja innokas tuunaaja uudistaa kodin pikkurahalla – Ryijy tulee taas

Kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja Facebookin roskalavaryhmistä voi löytää kelpo tavaraa.

Kun koti kaipaa kohennusta ja uutta ilmettä, mutta remonttikassan pohja on juuri nyt näkyvissä, hätä ei ole tämän näköinen. Kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja Facebookin roskalavaryhmistä voi löytää kelpo tavaraa. Seuraa kokeneen tuunaaja-toimittajan vinkkejä ja tee pikkurahalla pieniä ihmeitä.
Dc-fix sisustuskalvo kestää kulutusta ja kostealla pyyhkimistä niin kuin tämänkin pesuhuoneen ovi. Vanha peilikaappi löytyi ilmaiseksi Facebookin roskalavaryhmästä. Kuva: Pekka Mustonen.

1. Dc-fix-sisustusmuovit ovat kehittyneet ja monipuolistuneet myös kuoseiltaan koko ajan. Itsekiinnittyvät sisustusmuovit tulivat markkinoille jo niinkin varhain kuin 1950-luvun lopussa, mutta niiden laatu on nykyisin jo ihan toista kuin menneinä vuosikymmeninä.

Sisustusmuoveilla päällystää helposti ja nopeasti muun muassa keittiön tai makuuhuoneen kaapinovet. Jos asuu vuokralaisena, kannattaa ensin kysyä vuokranantajalta lupa, jos haluaa asentaa muovikalvon kiinteisiin kalusteisiin.

Esimerkkikohteessamme dc-fix on asennettu pesuhuoneen valkoiseen oveen (kuva 1). Halkopinokuvio tuo lämpöä vaatimattomaan pesuhuoneeseen ja kestää esimerkiksi hyvin kostealla pyyhkimistä. Esimerkkikuvassa oleva kylpyhuoneen peilikaappi löytyi ilmaiseksi Facebookin roskalavaryhmästä. Se on alun perin 1980-luvulta.

Sisustusmuoveja voi joissakin liikkeissä teettää myös omista valokuvista, joten tutusta järvinäkymästä voi tulla hieno ikkunakalvo vaikka apukeittiön ikkunaan.

Seinävaate on nopea ja helppo tapa uudistaa huone, jos ei ehdi tai pysty juuri nyt tapetoimaan tai maalaamaan seinää. Kuva: Pekka Mustonen.
2. Seinäkankaat tulivat muotiin jo 1970-luvulla. Ne ovat nopea tapa uudistaa seinä ja peittää esimerkiksi huonokuntoinen tapetti. Lastenhuoneessa seinäkangas on huokea tapa remontoida ennen kuin lapsi on niin iso, että seinän voi turvallisesti tapetoida uudestaan ilman pelkoa siitä, että tapettiin tai maalipinnalle ilmestyy ”pienen Picasson” maalauksia.

Kauniin seinäkankaan voi loihtia vaikkapa kirpputorilta löytyneestä isosta verhosta. Aika ajoin vaihtuva seinätekstiili myös piristää. Esimerkkikuvassamme (kuva 2) on käytetty vihreää metsämaisemakangasta, joka on niin leveä, että se laskostuu. Kesällä ikkunan ollessa auki tuuli leyhyttää seinäkangasta ja tekee sen elävän tuntuiseksi.

Peilit ovat aliarvostettu sisustuselementti. Siitä kertoo sekin, että tämä puurunkoinen peilikaappi löytyi 10 eurolla kierrätyskeskuksesta. Kuva: Pekka Mustonen.
3. Peilit ovat nopea tapa luoda ahtaisiin tiloihin avaruutta ja ne toimivat hyvin sellaisessa huoneessa, josta puuttuu ikkunoita. Peilin voi sijoittaa myös seinän yläosaan niin, ettei sitä ole tarkoituskaan käyttää peilaamiseen, vaan antamaan huoneelle lisäkorkeuden ja avaruuden tuntua.

Esimerkkikuvan peili on löytynyt kierrätyskeskuksesta 10 eurolla. Puukehikossa oleva peili on itse asiassa kaappi, joka avautuu. Peilin takana on kaksi hyllyä.

Tuunaa itse omat taulusi ja seinälautasesi. Vanhan taulun voi uudistaa vanhalla aikakauslehden kansikuvalla tai kiiltokuvilla. Saman voi tehdä lautasille. Kuva: Pekka Mustonen.
4. Vanhat taulut voi uudistaa helposti laittamalla kehyksiin esimerkiksi vanhojen aikakauslehtien kauniita kansikuvia tai liimaamalla taulun täyteen kiiltokuvia. Esimerkkikuvassamme (kuva 4) vasemmanpuoleisessa taulussa on 1930-luvulla ilmestyneen Tosikertomuksia-lehden kansi.

Oikeanpuoleiseen tauluun on ensiksi maalattu sininen pohja ja liimattu siihen sen jälkeen enkelikiiltokuvia. Tuunaukset näyttävät paremmilta, jos niiden päälle sivelee siveltimellä seoksen, jossa on vettä ja Erikeeperiä. Kuivuessaan se luo tauluun kiiltävän lakkamaisen pinnan.

Ryijyt ovat taas muotia, niin seinällä kuin lattialla. Paksu ryijy toimii hyvin myös äänenvaimentimena huoneessa, jossa ääni kaikuu liikaa. Kuva: Pekka Mustonen.
5. Ryijyt tulevat taas, myös mattoina. Jos raaskii, vanha ryijy toimii katseenvangitsijana paitsi seinällä, myös mattona niin kuin esimerkkikuvassamme (kuva 5). Matto kannattaa sijoittaa kuitenkin paikkaan, jossa ei kävellä paljon ainakaan kuraisilla kengillä. Mikään eteisen ratkaisu se ei siis ole.

Esimerkkikuvassa oleva tuoli on puolestaan uusittu ryijyyn sopivaksi. Alun perin valkoiseksi maalattu tuoli on spraymaalattu kuparisävyllä, viimeistelty mattamustalla ja lopuksi lakattu mattalakalla.  Tuolinpehmusteet löytyivät toisesta, käytöstä hylätystä tuolista.