Reipin museolla pääsee kurkistamaan suljettujen ovien taakse lauantaina – Näin paljon museoalueella oli kesällä kävijöitä

Poikkeuksellisen vilkasta Reipissä oli Rautakauden Birckala -viikonlopun aikana.

Pirkkalan kulttuurituottaja Vilja Juvonen-Saukko on tyytyväinen Reipin museoalueen kesään. Huomenna Reipissä vietetään kulttuuriympäristöpäivää, jolloin kävijät pääsevät kurkistamaan museon normaalisti suljettuihin varastoihin.
REIPIN museon alueella Pirkkalassa juhlittiin kesäkauden päättäjäisiä elokuun alussa. Museoalue herää talvilevoltaan vielä kertaalleen huomenna lauantaina, jolloin Reipissä vietetään kulttuuriympäristöpäivää.

Pirkkalan kunnan kulttuurituottaja Vilja Juvonen-Saukko huokui päättäjäisviikonloppuna silminnähden tyytyväisyyttä menneeseen museokauteen.

”On ollut hyvä kesä. Viikonloppuisin ollut kivasti kävijöitä. Sateestakin huolimatta ihmiset ovat olleet rohkeita ja tulleet tänne”, Juvonen-Saukko kertoi.

Yhteensä Reipin museoalueella oli kesän aikana reilu 6 800 kävijää, joista noin 800 vieraili Reipissä tavallisten viikonloppujen aikana. Lukuun sisältyvät koululaisryhmät sekä Reipin kesäkauden avajaiset ja päättäjäiset.

Erityisen vilkasta alueella oli Rautakauden Birckala -tapahtumaviikonloppuna, jolloin myös osa museorakennuksista oli auki.

”Rautakauden Birckala -tapahtumassa oli tosi kova meno. Oli kaikenlaista kivaa tekemistä, paljon ihmisiä ja he viihtyivät.”

Reipin museokausi käynnistyi virallisesti kesäkuun alussa, mutta ennen sitä alueella vilistivät koululaisryhmät. Kuudesluokkalaiset pääsivät Juvonen-Saukon mukaan tutustumaan toukokuussa esimerkiksi nykyaikana harvinaiseksi käyneeseen näkkileipämuottiin ja pohtimaan sen käyttötarkoitusta.

Rautakauden Birckala houkutteli Reipin museoalueelle runsaasti kävijöitä. Muinaishenkisen ohjelman ohella osa alueen museorakennuksista oli avoinna.
VILJA Juvonen-Saukon syyskuukausien suunnitelmana on uudistaa Reipin näyttelyitä ja pohtia, mitkä esineet viedään varastoon ja mitkä puolestaan tulevat niiden tilalle.

Aikomuksissa on kunnostaa myös sepän paja, joka ollut jonkun aikaa poissa käytöstä.

”Meillähän on nyt ollut sepän paja kiinni, kun siellä on tehty remontteja. Siellä on kaivettu ylimääräistä maata pois, jotta ilma pääsee kulkemaan hirsissä. Kattokin maalataan vielä”, Juvonen-Saukko kertoi.

Ensi kesän aikana sepän paja saattaa aueta yleisölle.

”Ajattelin, että yrittäisin palauttaa sen aika lailla alkuperäiseen kuntoon. Katsotaan vielä – suunnitelmat ovat alkuvaiheessa.”

JOIDENKIN suljettujen ovien taakse pääsee kurkistamaan jo huomenna lauantaina järjestettävässä kulttuuriympäristöpäivässä. Päivän aikana Reipissä on mahdollisuus päästä tutustumaan museon varastoihin, jotka eivät normaalisti ole avoinna yleisölle. Koko perheelle sopivassa ohjelmassa on esimerkiksi lasten museosuunnistusta, työnäytöksiä ja museokierroksia.

Kulttuuriympäristöpäivät on Euroopan laajin yleisötapahtumien kokonaisuus. Tämän vuoden aiheena on reitit ja risteykset, väylät ja verkostot, jonka innoittamana museolta lähtee kello 13 Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaiden uusi opastettu kierros Hiidentieltä linnuntielle.

Kierroksella päästään kulkemaan pätkä Pirkkalankylän kulttuuripolkua ja kuuntelemaan tarinaa siitä, miten ihmiset ja tavarat ovat liikkuneet vuosituhannen aikana Reipin ja Tursiannotkon tienoilla.

Lauantaina Reipissä järjestetään myös muita opastettuja kierroksia. Meidän museo -kierroksella kuullaan museon perustamisesta ja alueen historiasta. Luvassa on myös Arjen askareita -kierros, joka on suunnattu lapsille. Lapsille tarjolla on myös Etsi ötökkä -museosuunnistusta.

Kulttuuriympäristöpäivässä Pirkkala-Seura kertoo nykyisestä toiminnastaan. Tiedossa on myös muinaisia tunnelmia, kun Muinaisaikayhdistys Birckalaisten kädentaitajat saapuvat pitämään työnäytökset neulakintaan teosta ja kehräyksestä.

Kulttuuriympäristöpäivä Reipin museolla lauantaina 14. syyskuuta klo 12–16. Museolle ja opastuksiin on vapaa pääsy. Tapahtuman tarkempi ohjelma löytyy Pirkkalan kunnan verkkosivuilta.