Uutta tietoa Pirkkalan metsiin ilmestyneistä luvattomista majoista – ”Aikuisen ihmisen väsäämiä”

Kunnan metsiin ilmestyneissä majarakennelmissa on käytetty materiaaleina esimerkiksi nauloja ja lautoja.

Kunnanpuutarhuri Miia Terämän mukaan tällaisia luonnon omista materiaaleista tehtyjä majarakennelmia ei pureta. ”Kun metsätöiden jäljiltä jää rankoja, oksia ja risuja maahan, niin niistä on luvallista rakentaa majan tapainen”, Terämä linjaa. Muovinarua ja pressuja majojen teossa ei saa kuitenkaan käyttää. Kuva: Miia Terämä

PIRKKALAN kunta tiedotti aikaisemmin kesällä metsiin nousseista luvattomista majoista, jotka on niitä havaittaessa purettu. Sähköpostitse Pirkkalaiselle vastanneen kunnanpuutarhuri Miia Terämän mukaan majojen rakentamiseen on käytetty nauloja, lautoja, pressuja ja muita kaupasta hankittuja materiaaleja.

”Minulla ei ole antaa mittoja, mutta isoimmat rakennelmat ovat sellaisia, että aikuisen ihmisen väsäämiä ne ovat”, Terämä kertoo.

Luvattomat majat eivät ole kunnanpuutarhurin mukaan uusi ilmiö, vaan niitä rakennetaan aika ajoin. Nyt metsiin oli ilmestynyt ”pari isompaa rakennelmaa”, joiden sijaintia Terämä ei kuitenkaan kommentoi tarkemmin.

”En lähde osoittamaan ja syyttämään mitään asuinaluetta erikseen sormella”, hän sanoo.

JÄREÄMMISTÄ rakennusmateriaaleista tehdyt majarakennelmat puretaan poikkeuksetta, sillä niistä voi olla haittaa ympäristölle.

”Erilaiset köysiviritelmät kuristavat puita hengiltä. Puustolle aiheutuu haittaa, kun niihin naulataan ja ruuvataan lautoja ja levyjä. Metsänhoitotoimissa terät hajoavat, kun puussa onkin yllättäen metallia vastassa”, Terämä kuvaa.

Luvattomat majat voivat aiheuttaa haittaa ympäristön lisäksi ihmisille.

”Kun rakenteet hapertuvat ja hajoavat, niin naulat ja ruuvit pyörivät sitten kaikkien jaloissa ja kenkien pohjissa. Jos joku itsensä näiden rakennelmien takia teloo, niin vastuun kantaa maanomistaja.”

MAJOJEN tekemistä koskeva kielto koskee Pirkkalan kunnan metsissä sellaisia rakennelmia, joiden tekemiseen on käytetty lautoja ja muita rakennusmateriaaleja. Esimerkiksi lasten leikkeihin tarkoitettuja risumajoja saa yhä pystyttää.

”Kun metsätöiden jäljiltä jää rankoja, oksia ja risuja maahan, niin niistä on luvallista rakentaa majan tapainen. Tällaiset tiipiin muotoiset oksarakennelmat vaikka elävääkin puuta tai kallion seinämää vasten ovat sallittuja”, Terämä kertoo.

Oleellista on, että majojen rakentamisessa hyödynnetään luonnon omia materiaaleja.

”Pihasta kannettu tavara ja romu ei kuulu metsään”, hän muistuttaa.