Tuomo Törmäsestä ei pitänyt koskaan tulla pappia – Tätä mieltä Pirkkalan uusi kirkkoherra on uudesta kodistaan ja samaa sukupuolta olevien vihkimisestä

Tuomo Törmänen on kesän aikana huomannut seurakunnan toiminnassa erityisesti yhden kehityskohteen.

Tuomo Törmänen on puhelias tutkijaluonne, jonka sydäntä lähellä ovat asioiden analysointi ja kehittäminen.
YKSI asia tulee nopeasti selväksi, kun tapaa Pirkkalan seurakunnan uuden kirkkoherran. Tuomo Törmäsellä riittää mielipiteitä, eikä hän arastele esittää niitä.

Noin tunnin mittaisen haastattelun aikana selväksi tulevat niin kirkkoherran näkemys uuden kotiseurakunnan nykytilasta kuin kirkon suuresta kiistanaiheesta, samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

Mutta aloitetaan mielipiteellä Pirkkalasta. Se on lämmin ja valoisa kuin syyskuinen hellepäivä.

”En ole koskaan ennen nauttinut työstäni niin paljon kuin tänä kesänä”, sanoo 15 vuotta pappina ja 10 vuotta kirkkoherrana toiminut Törmänen.

Taivalkosken seurakunnasta Pirkkalaan siirtyneellä Törmäsellä on ollut vauhdikas kesä. Aloitus uudessa työpaikassa ja nelihenkisen perheen muutto pohjoisesta Pirkkalaan on vaatinut paljon koko perheeltä. Nyt elämä alkaa olla uusilla raiteillaan ja uusi kotikunta ja työpaikka ihastuttavat. Uusi kirkkoherra on saanut lämpimän vastaanoton niin kylillä kuin työyhteisössä.

”Jo näin lyhyen ajan jälkeen koen Pirkkalan kodikseni ja seurakunnan omakseni.”

Sanna Marinin bilevideoita katsottiin kahden päivän ajan. Vieläkin näen ne silmissäni.

Tuomo Törmänen
ON monen tekijän summa, että Törmänen, 39, on nyt Pirkkalassa. Hän sanoo, että hänestä ei koskaan pitänyt tulla pappia.

”Jumala johdatti ja elämässä on yllätyksiä”, hän sanoo.

”Maaseudun poika Kuusamosta”, kuten Törmänen itseään luonnehtii, opiskeli teologian maisteriksi ja jäi yliopistolle tutkijaksi. Kun apurahat kävivät vähiin, alkoi säännöllinen palkkatyö kiinnostaa. Vuonna 2009 Törmänen vihittiin papiksi Kuusamon seurakuntaan. Tuolloin Törmänen oli varma, että sentään kirkkoherraksi hän ei ikinä ryhdy. Neljän vuoden kuluttua hän jo toimi Taivalkosken seurakunnan kirkkoherrana.

Vaikuttaminen on kiinnostanut Törmästä muutenkin. Hän toimi Kuusamossa kuntapolitiikassa kokoomuksen riveissä ja oli ehdolla eduskuntaan vuonna 2023. Uusia poliittisia tehtäviä ei ole näköpiirissä.

”Olen hakuprosessin aikana kirkkoneuvoston haastattelussa luvannut, että en osallistu Pirkkalan kunnallispolitiikkaan. Tällä hetkellä minulla ei ole poliittisia tehtäviä eikä ole tarkoitus haalia sellaisia”, Törmänen kertoo.

Pirkkalan seurakunta tuntuu Tuomo Törmäsestä innostavalta työympäristöltä. Resurssit ovat kunnossa ja seurakuntalaiset aktiivisia osallistujia.
PUOLUEPOLITIIKASTA pidättäytymisen syynä on paitsi nykyinen työmäärä, myös halu olla koko seurakunnan kirkkoherra. Asema ei silti estä Törmästä ottamasta kantaa.

Erityisesti hän haluaa kirjoittaa ja puhua asioista, joita hyssytellään. Sellaisiin kuuluvat lestadiolaisuuden ongelmat, joihin hän on perehtynyt tutkijana. Tekeillä Törmäsellä on väitöskirja lestadiolaisuuden ja poliittisen vasemmiston kytköksistä vaaran vuosina 1944–1948. Törmäsen sukutausta on vanhoillislestadiolainen, mutta itse hän ei ole ollut mukana herätysliikkeen toiminnassa.

Ensi vuonna häneltä on tulossa kirkkohistoriaan liittyvä tietokirja, jonka aihetta hän ei halua vielä julkistaa.

Mediamaailmaan Törmänen on osallistunut paitsi kolumnistina, myös Julkisen sanan neuvoston yleisöedustajana vuosina 2020–2022.

Sanna Marinin bilevideoita katsottiin kahden päivän ajan. Vieläkin näen ne silmissäni.”

Tarkoitus on tehdä töitä täällä sitoutuneesti, mutta eläkkeelle en Pirkkalasta jää.

Tuomo Törmänen
PIRKKALAN seurakunta on monella tapaa poikkeava työympäristö suomalaisten seurakuntien joukossa. Siinä missä pienissä maalaisseurakunnissa myydään huonokuntoisia kiinteistöjä, Pirkkalassa rakennetaan Pappilaan ensi vuonna uusi päärakennus yli miljoonalla eurolla. Täällä talous on vakaa, seurakuntalaisten määrä lievässä nousussa ja seurakunnan toimintaan osallistuminen aktiivista.

Mitä Törmänen parantaisi seurakunnassa? Työhyvinvointia, työtaakan jakamista sekä kuntaan muuttavien ihmisten huomioimista. Jumalanpalveluselämä ja messujen sisältö on yksi asia, jonka Törmänen ajattelee jääneen ehkä muun kehitystyön jalkoihin.

”Esimerkiksi millaisia osioita jumalanpalveluksessa on, millaisia käsieleitä, mitä messussa lauletaan”, Törmänen luettelee.

”Ensi vuodeksi minulla on tavoite, että jumalanpalvelusaktiivisuus kasvaa merkittävästi. Lähdetään liikkeelle siitä, että osallistumiseen tulee 20 prosentin kasvu.”

Törmänen haluaa myös edistää erilaisten ihmisten ja mielipiteiden rinnakkaiseloa.

”Meillä on yli 14 000 jäsenen seurakunta, jossa jokainen uskoo eri tavalla ja jokainen saa uskoa sillä tavalla kuin uskoo.”

Tuomo Törmänen on huomannut monen pirkkalalaisen ilahtuneen siitä, että uusi kirkkoherra asuu Pirkkalassa eikä muualla.
PIRKKALAN seurakunnan aiemmista kirkkoherroista Juhani Husa tunnettiin vahvan paikallisesta otteestaan ja Olli-Pekka Silfverhuth laajasta vaikuttamistyöstä kirkon sisällä ja muun muassa työstä olympialaisten kisapappina. Millainen kirkkoherra Törmäsestä tulee?

”Tunnen molemmat herrat, enkä ole verrannut itseäni heihin. Kirkkoherran virkaa hoidetaan vahvasti omalla persoonalla. Olen varmasti erilainen kuin edeltäjäni.”

Törmänen luonnehtii itseään ulospäin suuntautuneeksi luonteeksi, jolle tärkeää on verkostoituminen, kehittäminen ja analysoiminen. Tärkeänä nykyajan kirkkoherran tehtävänä hän näkee myös viestimisen ulospäin.

”Lähtökohdat Pirkkalan seurakunnassa ovat hyvät. En ole tuomassa tänne vallankumousta, vaan evoluutiota.”

Törmänen ei halua sanella asioita ylhäältäpäin. Hän ottaa puheeksi Vaasan suomalaisen seurakunnan, jossa uusi kirkkoherra päätti vastikään lopettaa kaiken sateenkaaritoiminnan seurakunnassa.

”Ottamatta kantaa itse asiaan, minulta ei ikinä tulisi tällaista ilmoitusta. Seurakunnassa on mielestäni tärkeää yhdessä miettiä asioita ja tehdä päätökset yhdessä. Kirkkoherran tehtävä ei ole ajaa omaa linjaa kuin käärmettä pyssyyn, kuten sanonta kuuluu.”

Vielä reilu vuosikymmen sitten Tuomo Törmänen ”tuskin olisi ollut valmis” vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Sittemmin mielipide on muuttunut.

TÖRMÄNEN sanoo inhoavansa uskovaisten jaottelemista liberaaleihin ja konservatiiveihin. Itseään hän pitää eettisissä kysymyksissä selkeästi liberaalina mutta uskonopillisissa kysymyksissä enemmän maltillisena tai perinteisenä.

Törmäsen mielestä Pirkkalan seurakunnalta oli oikea päätös avata viime vuonna seurakunnan tilat samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle.

”Sanoin jo kirkkoherranvaalien aikana, että itse olen valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. En ole tehnyt niin, mutta voisin tehdä”, Törmänen sanoo.

Hän lisää, että reilut 10 vuotta sitten hän tuskin olisi ollut valmis vihkimään tällaisia pareja. Sittemmin hän on muuttanut mielipidettään.

”Viesti on selvä: heteropareja ja samaa sukupuolta olevia pareja kohdellaan samalla tavalla ja kaikki voivat Pirkkalassa avioliiton solmia.”

NIIN innostunut kuin Törmänen uudesta virastaan onkin, hänellä kuulostaa olevan toteutustaan odottavia haaveita myös leipätyön ulkopuolella.

”Pirkkala on ollut työpaikkana ja asuinpaikkana loistava. Tarkoitus on tehdä töitä täällä sitoutuneesti, mutta eläkkeelle en Pirkkalasta jää. Eläkeikään on vielä yli 30 vuotta aikaa”, Törmänen sanoo.

Kirkkoherra Tuomo Törmäsen virkaanasettajaiset Pirkkalan kirkossa (Arokuja 8) su 15.9. kello 10. Juhlamessun ja virkaanasettamisen toimittaa Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. Messun jälkeen juhlakahvit ja Törmäsen tulojuhla.