Mihin sinä kiinnitit huomiosi kesäisessä luonnossa?

Kirjoittaja Riikka Rantakallio on Pirkkalan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä.
Riikka Rantakallio.
ELOKUUN lähestyessä loppuaan ryhdyin tekemään yhteenvetoa omasta kesästäni luontonäkökulmaa käyttäen. Toukokuussa istutin pihaamme tuija-aidan vanhan, ruman pensasaidan tilalle. Näkymä muuttui melkoisesti. Sain apua 9-vuotiaalta kummipojaltani ja niinpä homma olikin myös mukavaa yhdessäoloa hänen kanssaan. Toukokuussa toki tapahtui paljon ihan itsestään: maisema muuttui lehtien ja kukkien ynnä muiden ilmestyessä. Kesäkuussa piti levittää verkot hunajamarjapensaiden päälle, jotta marjat eivät päätyisi rastaiden suuhun. Viiniköynnökset kasvoivat hurjaa vauhtia ja niitä piti leikata.

Tänä vuonna käki kukkui kesäkuussa niin paljon, että epäilimme sen saaneen jotain piristettä. Heinä-elokuussa oli aika pakastaa ja hillota marjoja. Tätä kirjoittaessani osa omenoista ja päärynät ovat vielä raakoja. Viinirypäleet sen sijaan ovat kypsyneet ja on niiden sekä raparperin mehustamisen aika. Ehkäpä myös aroniat päätyvät pulloihin.

Monesti kuitenkin vain istuin pihalla kuunnellen ja katsellen puutarhaa ja metsää. Myös lomamatkalla Baltiassa ja Puolassa huomioni kiinnittyi luontoon. Oli ihanaa istua kaikessa rauhassa maaseutuhotellin puistossa tai kävellä sen nurmikolla pääskysten vinhaa vauhtia seuraten. Puolassa luonto näytti myös voimaansa tuulen riepotellessa hotellin telttakatoksia, kaatamalla puita ja katkomalla sähköjä.

”Luoja hoitaa ihmistä luonnon kautta.” Tämä runon lause pitää kohdallani täysin paikkansa. Mihin sinä kiinnitit huomiosi kesäisessä luonnossa?