Maa- ja metsätaloustieteiden tohtori ja Helsingin yliopiston maanviljelyskemian ja -fysiikan dosentti Liisa Pietola nostaa esille kohdanto-ongelman, jossa kuluttajien vaatimukset tuottajille ovat kohtuuttoman suuria, eikä niiden taustalla ole ymmärrystä maataloustuotannon todellisuudesta. Hän muistuttaa, että luonto sanelee, mitä kylvetään ja milloin kylvetään ja milloin satoa korjataan.
Sitrassa on tehty työpaperi, jonka sisältö koskettaa jokaista kansalaista. Miten Suomeen rakennetaan kestävä ruokajärjestelmä -työpaperi kannattaa hakea netissä, ja se on hyvä lukea ajatuksen kanssa. Hyvin pureskeltu sisältö avaa jokaiselle lukijalle tarkan kuvan ruokatulevaisuudestamme.
Kun Suomessa puhutaan ruosta, kansalaisten katseet kohdistuvat kaupan kahteen jättiläiseen K-ryhmään ja S-ryhmään. Otimme selvää, mitä niiden pääkallonpaikoilla ajatellaan lähiruoasta ja pientuottajuudesta.
Kesko on järjestänyt jo kymmenen vuoden ajan tuloksellisesti Lähiruokatreffejä, joilla pientuottajat ja lähiruoan valmistajat kohtaavat toisiaan rakentaen yhteistyötä. Tulokset puhuvat myönteistä kieltään. Lähiruokatreffit ovat koko ajan odotettuja tapahtumia.
Pirkanmaalla on odotettu jo pitkän aikaa yhtä kattavaa, kunnollista sekä ajanmukaista verkkosivustoa, kokoamaa maakunnassa olevista pientuottajista ja lähiruoan valmistajista. Tiedämme, että eri ammattilaisten joukko on kiitettävän laaja, mutta tavalliselle Maija Meikäläiselle tai Matti Möttöselle tuottajien ja valmistajien löytäminen on kohtuuttoman vaikeaa. Tällä saralla soisi, että jokin taho ottaisi pikaisesti isännyyden ja laittaisi tuulemaan.
Pirkanmaan Osuuskauppa palkkasi taannoin lähiruokalähettilään. Tehtävää kunniakkaasti hoitaneella Elina Kaukosella on tarkka kuva ja hyvä ymmärrys Pirkanmaasta ruoka-aittana.
Tämän takia olemme toimittaneet kaikkien Pirmedioiden paikallislehtien välissä jaettavan Lähiruoka-teemalehden, jonka jutut julkaistaan kattavasti myös verkossa. Virikkeellisiä lukuhetkiä juttujen parissa.