Seudun jätevedenpuhdistamo käyntiin vuoden kuluttua – hinta on noussut 380 miljoonaan, Pirkkala takaamaan lisälainaa

Puhdistamon rakennustyöt ovat näkyneet vuosikausia Pirkkalan ja Härmälän arjessa, kun siirtoviemäreitä on upotettu teiden varsille.

Tampereen seudun keskuspuhdistamossa puhdistettavien jätevesien purkuputki koottiin Pirkkalan Sankilassa ja uitettiin keväällä Pyhäjärveä pitkin Vihilahdelle, missä se upotetaan järven pohjaan. Keskuspuhdistamo käynnistetään syksyllä 2025.
PIRKKALAN kunnanhallitus ehdottaa valtuustolle, että Pirkkala lähtee mukaan Tampereen seudun keskuspuhdistamohankkeen 34 miljoonan euron lisälainan takaajaksi. Rahoitusta tarvitaan kustannustason noustua.

Keskuspuhdistamo on Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven yhteishanke, joka turvaa jätevesien seudullisen käsittelyn pitkälle tulevaisuuteen ja vastaa kiristyviin lupaehtoihin. Laitos on käyttöönottovalmiina syksyllä 2025.

Pirkkalan kunnan omistusosuus Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:stä on noin viisi prosenttia ja osuus Tampereen kaupungin ottaman uuden lainan takauksesta näin 1,7 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupunki omistaa yhtiöstä noin 71 prosenttia, Ylöjärven Vesi Oy 9, Kangasala 8, Lempäälä 7 ja Vesilahti puoli prosenttia.

KESKUSPUHDISTAMON tuorein kustannusarvio kertoo hankkeen maksavan kaikkinensa 380 miljoonaa euroa.

Rakentaminen aloitettiin vuonna 2018. Tuolloin lainan tarpeeksi laskettiin 310 miljoonaa euroa.

Rakennusaikana syttyi Ukrainan sota, joka aiheutti häiriöitä rakennusalalle ja nosti korkoja. Lisäksi yleinen inflaatio on nostanut kustannustasoja.

Pirkkalan kunnanhallituksen päätöksen esittelytekstin mukaan puhdistamoyhtiö on toteuttanut korkosuojauksia korkoriskin hallitsemiseksi onnistuneesti. Korkokustannukset ovat hankkeen elinkaaren aikainen suurin kustannuserä ja niillä tulee olemaan merkittävin vaikutus jätevesimaksujen hinnoitteluun.

HANKKEEN kokonaisuuteen kuuluu jätevedenpuhdistamo Sulkavuoressa, siirtoviemärit ja kaksi pumppaamoa.

Siirtoviemäreistä kaikki osuudet on saatu valmiiksi lukuun ottamatta Pyhäjärven pohjaan upotettavaa purkuputkea, jonka rakentaminen jatkuu vielä. Purkuputkityöt näkyvät Pyhäjärven Vihilahdella Hatanpään arboretumin naapurissa.

Siirtoviemärien rakentaminen on näkynyt Pirkkalan, Härmälän ja Hatanpään katukuvassa isosti useiden vuosien ajan.

Hankkeeseen kuuluvasta kahdesta jätevedenpumppaamosta Raholan jätevedenpumppaamo valmistui alkuvuodesta ja Viinikanlahden rakennustyöt jatkuvat vielä syksyyn.

Sulkavuoressa kallion sisään rakennettavan puhdistamon työt etenevät aikataulun mukaisesti.

Puhdistamon myötä aiempia alueellisia puhdistamoja voidaan sulkea. Kun Viinikanlahden puhdistamo puretaan, alueelle rakennetaan asuinalue.