Kuntabongarit Veera ja Minna kertovat, mikä erottaa Pirkkalan muista kunnista – toisella heistä on Pirkkalan Teboiliin liittyvä romanttinen muisto

Minna Viinikaisen ja Veera Hietarannan aikomuksena on käydä kaikissa Suomen kunnissa. Heinäkuussa kaksikko saapui tutustumaan Pirkkalaan.

Veera Hietarannan (vas.) ja Minna Viinikaisen tavoitteena on bongata kaikki Suomen kunnat. Kaksikko ei suhtaudu hankkeeseensa haudanvakavasti, vaan kuntakierrosten on tarkoitus tuottaa iloa vaikka koko loppuelämäksi.

ON pikkuisia projekteja ja sitten on oikeita suursavottoja. Sellaiseksi voi kutsua sastamalalaisen Minna Viinikaisen ja Kirkkonummelta kotoisin olevan Veera Hietarannan hanketta käydä kaikissa Suomen kunnissa. Se tarkoittaa matkaa yli kolmellesadalle paikkakunnalle.

Tänä kesänä kiertue kuljetti kuntabongarit Pirkkalaan. Nopeehopeejame -tilillä seikkailuistaan sosiaalisen median kanavissa päivittävät Viinikainen ja Hietaranta kyselivät etukäteen Facebookissa, mitä Pirkkalassa kannattaisi nähdä – ja vastauksia tuli kasapäin.

”Oli ihan älytöntä se määrä, mitä me saimme suosituksia puskaradiossa. Mieletöntä, kuinka innokkaasti pirkkalalaiset lähtivät esittelemään omaa kuntaansa”, Hietaranta iloitsee.

VINKKAUSTEN perusteella kuntakaksikon kierros alkoi erikoisesta paikasta: Pirkkalan Teboililta.

”Oli oikein ystävällinen palvelu. Minulle siipien tulisuus oli siinä rajoilla, joten oli pakko ostaa pihalta vähän pehmistä”, Hietaranta nauraa.

Minna Viinikaiselle tunsi huoltamon entuudestaan, sillä Pirkkalan Teboil on yllättäen näytellyt merkittävää roolia hänen elämässään.

”Olen tavannut Pirkkalan Teboilin pihassa ensimmäisen kerran aviomieheni. Se on nostalginen paikka minulle”, aikaisemmin Nokialla asunut Viinikainen kertoo.

Teboililla järjestettyjen ensitreffien lisäksi Pirkkala on toiminut myös toisen käänteentekevän tapahtuman näyttämönä.

”Minua on tuossa Haikan kallioilla kosittu”, Viinikainen kuvaa jo entuudestaan lämmintä suhdettaan Pirkkalaan.

Kirkkonummelaisen Hietarannan kosketus kuntaan oli ennen bongausmatkaa hatara.

”Tähän päivään mennessä luulin, etten ole ikinä käynyt Pirkkalassa. Tänään Minna paljasti, että olenhan minä käynyt. Kun olen ajanut Minnalle ja Minnalta kotiin, niin tie menee Pirkkalan läpi ajaessani Helsinkiin. Olin aina luullut, että se on Tamperetta ja Pirkkala on siinä vieressä!”

Kun Minna Viinikainen (vas.) ja Veera Hietaranta tiedustelivat Pirkkalan vierailukohteita kuntalaisilta Facebookissa, moni suositteli Rantaniityssä sijaitsevaa kahvila Seelaa.

PIRKKALA on Hietarannan ja Viinikaisen kuntakiertueella 25. etappi. Jokaisella paikkakunnalla ystävykset käyvät katsomassa ainakin kaksi kohdetta, kirkon ja koulun. Vakikohteet juontuvat kaksikon taustoista.

”Olen luokanopettaja Espoon puolella ja Minna on kanttori Nokialla”, Hietaranta kertoo.

Pirkkalan vanhaan kirkkoon he eivät pääsee sisälle, mutta ulkoa katsottuna Hietaranta kuvaa kirkkoa ”todella kuvaukselliseksi.”

”Se, mihin kiinnitimme huomiota, olivat kukat. Oli epätavallisen paljon kukkia!” Hietaranta kehuu ja ylistää myös kunnan kukkeaa keskustaa.

Hyrsingin koulua Hietaranta kuvaa ”suloiseksi kuin karkki”.

”Olen itse Espoosta sellaisesta alakoulusta, jossa on 650 oppilasta. Tuollainen pikku mökki peltojen keskellä on niin eri maailmasta, että se tuntuu mielettömältä”, hän ihastelee.

Kirkon ja koulun jälkeen Nopeehopeejame-kaksikko kurvasi Rantaniittyyn monien suosittelemaan kahvila Seelaan. Myös sen ympäristö kirvoittaa esiin ylisanoja.

”Tämähän on aivan mieletön miljöö tällaiselle kahvilalle!” he kehuvat pöytään pistäytyneelle Seelan yrittäjälle Petteri Soinille.

Kaksikko on kirkko- ja koulukierroksen jälkeen istahtanut Seelan terassille särpimään kahvia ja nauttimaan lautasen kokoisia korvapuusteja. Tässä vaiheessa jäljellä on vielä käynti pääkirjaston Ransu-näyttelyssä.

HIETARANTAA ja Viinikaista voi jo nimittää suomalaisiksi kuntakonkareiksi, vaikka heidän kiertueensa on vasta alkutaipaleella. Siksi heiltä on paikallaan tiedustella, mikä erottaa Pirkkalan muista suomalaista kunnista.

”Ensimmäiseksi nousee mieleen se, kuinka näinkin pienessä kunnassa esitellään innokkaasti ja ylpeästi omaa kuntaa”, Hietaranta miettii. ”Se ainakin erottaa Pirkkalan monista kunnista.”

Viinikainen haluaa nostaa esiin kehityksen ja sympaattisuuden välisen liiton.

”Kun tuossa keskustassa ajelee, tulee ajatus kehittyvästä Pirkkalasta. Täällä rakennetaan, ja isoja investointeja on tehty”, hän huomioi. Samanaikaisesti kunnassa on kuitenkin Viinikaisen mukaan kaunista.

”Sellainen kehitys ja sympaattisuus yhdessä”, hän tiivistää.

EHKÄ ajatus Pirkkalan sympaattisuudesta liittyy siihen, että kuntakiertäjät pääsivät Pirkkala-kierroksellaan kurkistamaan myös urbaanin Pirkkalan ulkopuolelle. Palasen toisenlaista Pirkkalaa he näkivät matkallaan Hyrsingin koululle. Se tuntuu tehneen Viinikaiseen ja Hietarantaan vaikutuksen.

”Olin aivan fiiliksissä siitä, että ollaan nyt maaseudulla. Näin tällaisen ulkopaikkakuntalaisen silmin tämä miljöö ja se maaseutu ovat vau!-efektiä – ja se punainen kunnantalo”, Hietaranta kuvaa.

Nopeehopeejame-kaksikkoa voi seurata sosiaalisessa mediassa Facebookissa, Instagramissa ja Tiktokissa.