Menkkapikkarit ovat nyt niin in, että niitä tehdään ompelukoneet sauhuten – niitä käytetään yllättäen myös muihin tarkoituksiin kuin kuukautissuojina

Menkkapikkarit ovat nyt niin suosittuja, että niiden valmistus käy kuumana. Alun perin mukavuudenhalusta syntyneet kuukautisalushousut näyttävät tavallisilta pikkuhousuilta.

Tetiana Snihur ompelee kuukautisalushousuja Myllymuksuilla. Tässä hän kiinnittää valmiita imuosia kiinni alushousuihin. Kuva: Heli Rahkonen
Menkathan on ihan perseestä, vaikka kuinka yritetään, että pitää olla menkkapuhetta ja pitää olla positiivista. Pitää olla, mutta jokainen meistä oikeasti tietää, että jos voisit olla ilman, niin olisit ilman, täräyttää Myllymuksujen toimitusjohtaja Johanna Putkonen.

Tähän kiteytyy myös hänen kehittelemiensä kuukautisalushousujen eli menkkapikkareiden ydin. Hän halusi helpottaa kuukausittaista riesaa jollakin mukavalla ja kemikaalittomalla.

– Aamulla jalkaan ja illalla pois, Putkonen kiteyttää.

Menkkapikkarit näyttävät tavallisilta alushousuilta, joissa on sisäpuolella erillinen, vähän paksumpi imuosa. Tavallisista pikkareista ne erottaa ulospäin vain imuosan saumauksista. Putkoselle tärkeää on, että pikkarit valmistetaan luonnonkuiduista.

– Alimmaisena on kosteussulkukangas ihan niin kuin vaipoissakin, eli se pitää kosteuden sisäpuolella ja pitää kuivan tuntuisena. Sitten on vielä kiinteä ekstraimuosa.

Putkonen selittää, että imuja on erikokoisia erilaisille vuotomäärille samoin kuin housuja erimallisia. Aikuisten mallien lisäksi teineille on omat mallinsa.

– Se on näissä se juttu, ettei näitä näe päällepäin. Varsinkin teineille on tärkeää, etteivät ne näy koulussa ja harrastuksissa. Leireille lähtiessä näitä on haettu paniikissa, kun ei ole tiedetty, miten puljata siellä siteiden kanssa.

Olena Savenkon (oik.) saumaamat imuosat siirtyvät seuraavaksi pöydän toiselle puolelle, jossa Tetiana Snihur ompelee ne kiinni alushousuihin. Kuva: Heli Rahkonen
Pitävätkö ne myös monsuunimenkkoja?

Tämä on Putkosen mukaan yleisin kysymys, johon hän törmää. Hän vastaa, että housut imevät niin paljon, että niitä voi pitää vaikka viikon putkeen, mutta suosittelee kuitenkin housut per päivä -tahtia.

– Toisilla voi olla runsaampi vuoto, mutta esimerkiksi yömallissa on isompi imuosa, joka nousee takaa enemmän.

Käytön jälkeen alushousut pestään muun pyykin seassa 40–60 asteessa.

– Veri palaa tavallaan kiinni, joten ken haluaa, voi huuhdella kylmällä vedellä. Sisäosa on kuitenkin musta, ja itse olen sen verran suurpiirteinen, että olen oikonut. Kestovaippojakaan en liotellut.

Putkosen laskujen mukaan yhdet kuukautiset pärjää kolmilla neljillä menkkapikkareilla riippuen siitä, kuinka usein pyykinpesukone pyörii. Pikkareiden hän sanoo kestävän vuosia.

– Jossain vaiheessa ne kuluvat, kuten kaikki kankaasta tehty. Joku uusii tiheämmin kuin toinen.

Iryna Shulhaievych vei valmiit menkkapikkarit niille varattuun laatikkoon. Kuva: Heli Rahkonen
JOHANNA Putkonen vahvistaa, että menkkapikkarit ovat tällä hetkellä tosi in. Yhdeksi suosion syyksi hän uskoo sen, että ne eivät ole paksuja eivätkä vaippamaisia.

Myllymuksuilla menkkapikkarit tulivat Putkosen mukaan ensimmäisen kerran puheeksi jo kymmenisen vuotta sitten. Tuolloin kuukautiskupeistaan tunnetun Lunetten väki oli pyytänyt Putkosta katsomaan Yhdysvalloista tuomiaan menkkapikkareita.

– Muistan, kun niitä katseltiin ja mietin, miten ne voivat toimia. Ajattelin, että niissä täytyy olla jotkut napit reunassa, jolloin ne muistuttavat liikaa vaippaa.

Idea kuitenkin hautui ja jalostui. Kun Putkonen Ukrainan sodan myötä sai ompelimoonsa ukrainalaisia työntekijöitä, tämä lopulta mahdollisti menkkapikkareiden valmistamisen.

– Ei auta ruveta räpeltämään yhtä mallia maailmalle, vaan pitää olla valmius vastata siihen mitä kuluttajat haluavat, ja tämä vaatii kapasiteettia ompelimossa. Ja testausta, mallintamista, materiaalihankintoja ja varastotiloja, Putkonen listaa.

Yhdeksi suosion syyksi hän arvioi viimeaikaiset kemikaalikohut.

– Heinäkuussa uutisoitiin, että tamponeista on löytynyt lyijyä ja arseenia.

Putkonen tosin toteaa, että viime vuonna myös ulkomailla valmistetuista menkkapikkareista löytyi torjunta-aineita Ruotsin kuluttajaviranomaisten sokkotesteissä. Myllymuksujen hän kertoo olevan ainoa yritys koko maailmassa, jonka menkkapikkareilla on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Allergiatunnus.

Kuukautisalushousuja valmistetaan eri väreissä ja kuoseissa, mutta veren imevä sisus on aina väriltään musta. Kuva: Heli Rahkonen
MENKOILLE Putkonen ei ole koskaan laskenut hintaa, vaan hän on halunnut mennä suojissa mukavuus edellä.

– Ajattelen niin, ettei mukavuudella ole hintaa. Nyt ei kuitenkaan puhuta sellaisesta luksustuotteesta, että himoitsisin monen sadan euron laukkua yksiä juhlia varten. Kuukautissuojia tarvitsee joka kuukausi.

Putkonen kuitenkin tiedostaa, ettei hän pysty hinnalla kilpailemaan eikä haluakaan.

– Sheinistä ja Temusta tilaava porukka on olemassa, mutta on myös se porukka, joka sieltä ei todellakaan tilaa. En myy suomalaista työtä halvalla, koska sitten voisin pistää oven kiinni ja jäädä eläkkeelle.

Se Putkosen on yllättänyt täysin, että menkkapikkareita ei käytetä ainoastaan kuukautisten aikana.

– Päivittäin soittaa ikääntyneitä ihmisiä, joilla on virtsankarkailuongelmia, ja he kysyvät, pääseekö näillä vaipoista eroon. Lisäksi ihmisillä on paljon suolistosairauksia ja -vuotoja, joihin he käyttävät menkkapikkareita. Tarkoituksemme onkin lanseerata ihan oma tuote tähän käyttöön eri nimellä. Miehille on jo oma inkobokserinsa.

Olena Savenko saumaa imuosia. Taustalla työnsä äärellä myös Iryna Shulhaievych. Kuva: Heli Rahkonen