Lisää aurinkoenergiaa Pirkkalan seurakuntaan – näille katoille paneeleita on nyt asennettu

Paneelien lasketaan maksavan itsensä takaisin 10-20 vuodessa.

Useisiin seurakunnan rakennuksiin on asennettu elokuussa aurinkopaneeleita. Paneelit saivat katolle muiden muassa kuvan kaksi huoltorakennusta hautausmaalla.

PIRKKALAN seurakunnan energiatehokkuushankkeet ovat jatkuneet tänä kesänä uusien aurinkopaneelien asennuksilla. Elokuussa asennettiin neljä aurinkopaneeliryhmää kolmelle kiinteistölle: hautausmaan kahteen huoltorakennukseen, Rantatupaan ja Kirkkoveräjän seurakuntataloon, tiedotetaan Pirkkalan seurakunnasta.

”Tavoitteena on kattaa omaa sähkön käyttöä aurinkosähköllä. Jos nämä toimivat hyvin, ja on tilaa vielä laajentaa, voimme rakentaa edelleen lisää aurinkosähköjärjestelmiä. Olemme investoineet viime vuosina paljon energiatehokkuuteen, ja investointeja on tarkoitus jatkaa edelleen”, seurakunnan talousjohtaja Pekka Elomaa kertoo.

Seurakunnan ensimmäinen isompi aurinkosähköjärjestelmä valmistui Pirkkalan kirkon katolle viime vuoden alussa. Aurinkosähköjärjestelmät kehittyvät nopeasti.

”Nyt näihin pienempiin järjestelmiin valittiin paneelit mikroinverttereillä, koska ne toimivat paremmin osittaisessa varjossa, ovat helpompia asentaa ja paloturvallisuusriskit ovat pienemmät”, Elomaa kuvaa.

Pappilassa sijaitseva seurakunnan Rantatupa sai aurinkopaneelit katolleen loppukesällä.

Pirkkalan seurakunnassa on kehitetty energiatehokuutta aurinkosähkön lisäksi muun muassa parantamalla ilmanvaihtojärjestelmiä ja muuta kiinteistöautomaatiota. Maalämpö on otettu käyttöön useissa kiinteistöissä ja myös uusi, pian rakennettava Pappilan päärakennus lämmitetään maalämmöllä.

– Investoinnit maksavat itsensä takaisin karkeasti arvoituna 10–20 vuodessa. Taloudellinen hyöty on toki tärkeä ympäristön huomioimisen lisäksi ympäristödiplomiseurakunnassakin.

Aurinkopaneelien tuotto

Kirkon katon paneelit 2023 maalis–joulukuu 33,3 MWh, 2024 tammi–elokuu 25 MWh, paras kuukausi 2024 toukokuu 7,5 MWh. Kirkon voimalan nimellisteho 42 kWp
Uudet neljä voimalaa, nimellisteho yht. 25 kWp