Härmälässä järjestetään ensi viikon lauantaina festivaali, joka sai alkunsa pienistä pihakekkereistä – ”Sopivan kokoinen ihmisten juhla”

Ilmainen HärStock-kaupunginosafestivaali juhlitaan Rantaperkiön uimarannan läheisyydessä.

Viime vuoden HärStock houkutteli paikalle ”useita satoja ihmisiä”. Kasvaminen ei kuitenkaan kuulu talkoovoimin järjestetyn tapahtuman tavoitteisiin. Kuva: Niina Virtanen

MUSIIKKI ja tanssiesitykset valtaavat ensi viikon lauantaina Pyhäjärven rantamaisemat, kun Rantaperkiön uimarannan lähistöllä vietetään HärStock-festivaalia. Härmälän ja Rantaperkiön rajamailla järjestettävä puistotapahtuma on yleisölle ilmainen.

”Varallisuudesta riippumatta kaikilla on mahdollisuus päästä kokemaan musiikkia, kulttuuria ja taidetta”, tapahtuman järjestäjiin Tanja Portaankorva avaa HärStockin ydinajatusta.

Noin kymmenen tunnin aikana festivaalilavalla nähdään kymmenkunta yhtyettä, minkä lisäksi tapahtumaa elävöittävät tanssiesitykset. Portaankorva lupaa yleisölle esimerkiksi kiinalaista leijonatanssia sekä União da Roseiran sambaesityksen.

Musiikkikattauksen Portaankorva kuvaa olevan monipuolinen. Esiintyjiksi on haluttu esimerkiksi paikallisia vaihtoehtoartisteja, ja väliajoilla yleisöä viihdyttää tiskijukka.

”On singer-songwritereita, rock-painotteista musiikkia sekä pientä punk-vivahdetta. Olemme pyrkineet rakentamaan tarjontaa niin, että jokaiselle on jotakin.”

Vuosi sitten HärStockissa esiintyi artistien lisäksi esimerkiksi União da Roseira -sambaryhmä. Sambaajat ovat mukana tapahtumassa myös tänä vuonna. Kuva: Niina Virtanen

HÄRSTOCK järjestetään nyt neljättä kertaa. Tapahtuma on ponnistanut pienestä, sillä festivaali alkoi koronapandemian aikana piskuisena pihatapahtumana.

”Järjestimme rajoitusten aikana pienet pihafestarit. Siitä lähti ajatus, että kokeillaan vähän isompaa festaria seuraavana vuonna”, Portaankorva kertoo.

Tekijäporukalla ei ollut aikaisempaa kokemusta tapahtumien järjestämisestä, vaan kaikki tehtiin tee se itse -pohjalta. Omaehtoisuus on yhä vahva osa HärStockia, ja esimerkiksi sponsoreina on oman kaupunginosan palveluita sekä yrityksiä.

”Tuntuu, että yhteisöllisyys ja yhteistyö lisääntyvät automaattisesti, kun vaan ryhtyy tekemään”, hän kuvaa.

VIIME vuonna HärStockissa oli Portaankorvan arvion mukaan paikalla ”useampia satoja ihmisiä”. Hän toivoo, että kävijämäärä pysyisi tänä vuonna jokseenkin ennallaan.

”Tarkoitus ei ole kasvaa kauheasti, vaan pysyä sopivan kokoisena ihmisten juhlana.”

HärStock-festivaali 17. elokuuta Härmälän ja Rantaperkiön rannan (Talvitie 2) alueella kello 14–23. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. Tarkemmat tiedot ja aikataulut löytyvät festivaalin Facebook-sivuilta.