Vauvakutsujen keskiöön nousee yhä useammin myös lapsen sukupuoli

Tulevan lapsen sukupuoli paljastetaan nykyään näyttävin keinoin. Toisaalta myös sukupuolineutraalit värit kasvattavat suosiotaan vauvakutsuilla.

Konfettitykki on yksi tapa julistaa tulevan vauvan sukupuoli näyttäväsi vaikkapa vauvakutsujen aikana. Tuotteissa on pieni merkintä, josta erottaa minkä väristä konfettia esimerkiksi tämä tykki sisältää. Kuvat: Lila Lammi
PERHEEN perustaminen on haave, jota tulevat vanhemmat haluavat usein juhlistaa jo ennen vauvan syntymää. Perinteisten vauvakutsujen rinnalle on kuitenkin noussut myös toinen juhla, jota kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä ”gender reveal party”.

Kyseessä on niin sanottu sukupuolenpaljastusjuhla, jonka aikana kaikki läsnäolijat saavat tietää tulevan lapsen sukupuolen tietyllä hetkellä. Esimerkiksi konfettitykki tai ilmapallo, jonka sisältä suihkuaa vaaleanpunaisia tai -sinisiä konfetteja, on melko tyypillinen tapa paljastaa vauvan sukupuoli näyttävästi.

– Vaikka gender reveal on yleistymässä, niin paljon enemmän vietetään tavallisia vauvakutsuja, kertoo Juhlamaailmassa vastuumyyjänä toimiva Linnea Helenius.

Hän kertoo työskennelleensä liikkeessä reilut kaksi vuotta, ja myöntää ilmiön kasvattaneen suosiotaan Suomessa viime vuosina. Perinteisten konfettitykkien ja muun lisäksi heiltä kysellään myös esimerkiksi savukoneita, koska sellaisia käytetään paljon muualla maailmassa vastaavien juhlien yhteydessä.

– Sellaiset eivät kuitenkaan ole ainakaan vielä rantautuneet Suomeen, Helenius toteaa.

Linnea Helenius kertoo havainneensa, että suomalaiset haluavat usein paljastaa vauvan sukupuolen keskenään tai vain pienelle lähipiirille. Perinteiset vauvakutsut sen sijaan järjestetään suuremmalla porukalla, ja siihen tarkoitettua rekvisiittaa meneekin edelleen huomattavasti enemmän, kuin sukupuolenpaljastukseen suunniteltuja tarvikkeita.
TRENDI sukupuolenpaljastusjuhliin alkoi vuoden 2008 aikoihin, kun yhdysvaltalainen bloggaaja Jenna Karvunidis leipoi kakun, jonka sisällä oleva pinkki täyte paljastin hänen odottavan tyttövauvaa. Blogiin tehdyn julkaisun myötä ilmiö kasvoi, ja löysi lopulta tiensä myös suomalaisten koteihin.

Heleniuksen mukaan nykyään on tyypillistä, että myös vauvan vanhemmat haluavat yllättyä yhdessä juhlavieraiden kanssa. Siksi monella saattaa liikkeessä asioidessaan olla mukana kirjekuori, jonne esimerkiksi lääkäri on sujauttanut tiedon tulevan lapsen oletetusta sukupuolesta.

Tällöin henkilökunnan tehtäväksi jää napata hyllytystä oikeat tuotteet sekä peittää niistä pienet värikoodit, joista erottaa minkä väristä konfettia tuote sisältää.

– Silloin minuakin aina jännittää, etten vain paljasta asiaa vahingossa, Helenius sanoo.

Muun muassa vihreä väri on kasvattanut suosiotaan vauvakutsujen yhteydessä, sillä kaikki eivät halua tietää tai juhlistaa tulevan lapsensa sukupuolta etukäteen.
SUKUPUOLENPALJASTUSJUHLAT ovat saaneet myös paljon kritiikkiä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, missä niiden huomautetaan vahvistavan sukupuolirooleja sekä sulkevan samalla sukupuolivähemmistöt ulkopuolelle.

– Nykyään myös se on yleistä, ettei sukupuolta haluta tietää. Selkeästi enemmän kysellään myös neutraaleja värejä, Helenius kertoo.

Sukupuolineutraaleiksi väreiksi mielletään hänen mukaansa esimerkiksi vihreä, keltainen sekä violetti.

Helenius ajattelee, että mikäli lapsen saaminen on pitkäaikainen haave, saatetaan vauvan sukupuoli kokea erityisen tärkeänä osana raskautta. Tällöin myös odotusajasta halutaan tietyllä tapaa ottaa kaikki irti, ja siksi myös sukupuolenpaljastusjuhlat kiinnostavat.

– Varsinkin silloin, kun on ensimmäinen lapsi, niin koen että on yleisempää pitää näitä juhlia, Helenius sanoo.