Tältä näyttää Pirkkalan upeassa uudessa 1200 oppilaan koulussa, jota viimeistellään nyt keskiviikon h-hetkeen – ”Olen niin ylpeä…”

Koulunkäynti Vähäjärven koulun uusissa tiloissa kuntakeskuksessa alkaa keskiviikkona - Verso-rakennuksella on muitakin käyttäjiä nuorisotiloista varhaiskasvatukseen.

Pirkkalan historian suuri ja upea kouluhanke on viimeistelyä vaille valmis. Vähäjärven koulu saa keskiviikkona käyttöönsä kaikki tilansa Pirkkala-kampuksen Verso-rakennuksessa. Keskusaulassa ruokaillaan Kaisa Berryn Keidas-teoksen alla. Näkymät ulottuvat kolmanteen kerrokseen asti.

REHTORI Marita Intonen tulee toimittajaa ja opetuspäällikkö Mikko Salkinojaa vastaan Vähäjärven koulun pääovelle. Tai tarkemmin Verso-rakennuksen eteen. Pirkkalan kuntakeskukseen juuri valmistuva rakennus kun sisältää koulutilojen lisäksi muutakin: kulttuurin Pirkkala-salin, pian avautuvan nuorisotila Nupun ja ensi vuonna käynnistyvän päiväkodin.

Osa koulutiloista otettiin käyttöön jo viime talvena, mutta täydellä höökillä koulunkäynti tiloissa alkaa ensi keskiviikkona.

Intosen johtamaan Vähäjärven kouluun kuuluvat Naistenmatkan alakoulu ja Suupanniityn koulu, entinen yläaste. Oppilaita yhtenäiskouluun on tulossa torstain täsmäluvun mukaan 1236, henkilökuntaa on pari sataa. Päiväkoti avautuu ensi vuonna 168-paikkaisena.

Vielä viikkoa ennen avausta koululla tehtiin viimeistelyjä kuumeisesti kalustuksen parissa.

Kyseessä on isoin ja kallein Pirkkalaan koskaan tehty julkinen rakennus.

”Olen tästä niin ylpeä. Osaltani tämä on ollut viiden vuoden projekti. Ajatella, että pian voin keskittyä vain tavallisiin rehtorin hommiin”, pitkään yläasteella ja Suupanniityn koulussa työskennellyt Intonen huokaa.

Mutta vielä ei ole aika levätä laakereilla. Työntäyteisiä päiviä on muutama ennen koulunkäynnin alkua. Opettajilla on hyörinän keskellä paljon kysyttävää aulaan saapuvalta rehtorilta: mihin tämä laitetaan, entä onko tällä osastolla tosiaan vain yksi miesopettajien sosiaalitila?

”On, teitä on niin vähän”, Intonen huikkaa.

Tämä kolmannessa kerroksessa sijaitseva tila tulee toimimaan yläkoulun äidinkielen opetuksen palveluksessa. Soluksi nimitettävä yksikkö sisältää neljä luokkahuonetta ja näiden keskuspaikan, torin, jonka valoisaa ilmettä opetuspäällikkö Mikko Salkinoja ja rehtori Marita Intonen ihastelevat.

VÄHÄJÄRVEN koulussa on alkavana lukuvuonna alakoulussa 27 luokkaryhmää, yläkoulussa 31 ja lisäksi yhdeksän pienryhmää esimerkiksi erityisopetusta varten.

Niinpä kalustusteidenkin määrät ovat isoja.

”Meille tuli juuri 1300 tuolia”, Intonen kertoo. Ne odottivat jo istujiaan ruokalassa ja osa seinien vierellä kasoissa.

Ykköskerroksen ruokala-aula on Intosen mukaan koulun sydän, keskipiste. Sen huonetila ulottuu kaikkiin kolmeen kerrokseen, joissa koulu toimii. Tila on valoisa. Lasiseinien ansiosta voi pääovilta itse asiassa nähdä koko koulun läpi vapaa-aikakeskuksen puoleiselta pihalta Suupankujalle.

Seinällä on yksi osa Kaisa Berryn kolmiosaisesta taideteoksesta nimeltään Keidas. Samaa teemaa on muuallakin koulutiloissa.

Pääoven vasemmalla puolella on Pirkkala-sali. Esiin vedettävällä katsomolla varustettu korkealaatuinen tila on jatkossa Pirkkalan ykköspaikka, mitä konsertteihin tai mihin tahansa tilaisuuksiin tulee. Katsomossa on 252 tuolia ja enimmillään saliin mahtuu 400 henkeä. Tämä palvelee myös koulun yhteisiä tilaisuuksia.

Pirkkala-salissa on vielä ”pientä laittoa”. Korkealaatuinen sali mahdollistaa tulevaisuudessa monet tilaisuudet ja esitykset. Syyskaudella se ajetaan sisään kunnan järjestämillä tilaisuuksilla. Ensi vuonna voivat muutkin varata salia käyttöönsä.

”Myös kunnanvaltuusto alkaa kokoontua täällä. Valtuutetut eivät istu katsomossa, vaan lattiatasolle tulee pöydät”, Intonen näyttää.

Vieressä on kioski, jota oppilaskunta voi pitää päivällä ja tapahtumien järjestäjät illalla ja viikonloppuna. ”Kaapissa on 200 paria teatterilautasia ja kahvikuppeja”, Intonen tietää.

REHTORI haluaa näyttää katutasossa sijaitsevat kotitalousluokat. Niitä on kolme ja jokaisessa niistä viisi itsenäistä liesin ja muin herkuin varustettua avokeittiötä.

Opettaja Minna Rinta valmisteli torstaina yhtä kolmesta kotitalousluokasta kuntoon. Kaikki on uutta ja prameaa. Tiloissa on peräti 21 astianpesukonetta. Torstaina seiskaluokkalaiset tekevät täällä jo pirtelöä.

Kotitalousopettaja Minna Rinta täyttää juuri yhtä kotitalousluokkien 21 upouudesta astianpesukoneesta. Pöytien päällä on uutuuttaan kiiltäviä kattiloita. Kaikki tuliterät astiat on pestävä ennen tositoimia.

”Iso parannus entiseen. On induktioliedet ja kaikki. Torstaina teemme täällä seiskaluokkalaisten kanssa ensimmäiset ateriat. Listalla on pirtelöä”, opettaja paljastaa.

Intosen mukaan todella iso asia koko koulun suunnittelussa on ollut, että käyttäjät ovat voineet vaikuttaa lopputulokseen eli suunnitella tilat itselleen. Kyseessä on räätälöity rakennus, ei pakettikoulu.

”Pirkkala on päättänyt satsata laatuun”, Intonen toteaa tyytyväisenä.

Verso on niin suuri rakennus ja Vähäjärven koulu niin iso, että opastukseen on kiinnitetty erityishuomiota. Rakennuksella kun on paljon muitakin kuin käyttäjiä kuin koululaisia, esimerkiksi Pirkkala-salin tapahtumien yleisö.

RUOKAILUAULA on jaettu kahteen osaan läpinäkyvällä seinällä. ”Suupankujan puolella” murkinoivat pienimmät koululaiset ja ensi vuonna myös päiväkotilapset. Samalta suunnalta löytyy talon oma monitoimisali, joka on kohtuullisen kokoinen liikuntasali.

”Täällä pidetään alakoululaisten liikuntaa ja Pirkan opisto on toinen suuri käyttäjä niin päivällä kuin illalla”, Intonen toteaa. Hän painottaa, että Verson tiloilla tulee olemaan paljon muitakin käyttäjiä kuin koulu, Pirkan opiston lisäksi esimerkiksi yhdistykset. Tällöin kulkumahdollisuus voidaan rajata vain osaan tiloista.

Liikuntasalin läpinäkyvästä seinästä on näkymä Suupankujan puoleiselle reunalle. Siellä ovat ensi vuonna avautuvan päiväkodin tilat.

LOPUKSI katsotaan varsinaisia opetustiloja kolmoskerroksessa. Tilat ovat soluja, joissa on neljä luokkatilaa ja yhteinen tila, ”tori”. Se sisältää erilaisia ympäristöjä, sohvia ja tuoleja, joissa voi keskittyä opiskeluun yksin tai ryhmän kanssa.

Pirkkala-kampus on lähes valmis, joten rehtori Marita Intonen ja opetuspäällikkö Mikko Salkinoja voivat kävellä koulun edustalla vapautuneesti. Vain pihatyöt ulottuvat suunnitellusti ensi vuoteen asti. Sen vuoksi lukuvuoden uutuus on, että oppilaat saavat viettää suuren osan välitunneista sisällä.

Löytyy jopa pieni ”katsomo”, jonka kolme pehmeää penkkiriviä voi vetäistä esiin kuin vuodesohvan ikään. Luokkahuoneet laajenevat väliseinät nostamalla kahdeksi isommaksi tilaksi.

”Tällaista soluajattelua on jo hyödynnetty esimerkiksi Nokialla Emäkosken koulussa. Alakoulun puolella idea on, että solussa voivat toimia rinnakkaisluokat, yläkoulun puolella saman aineen opetus. Nyt olemme esimerkiksi yläkoulun uskonnon ja historian opetuksen solussa”, Intonen kertoo.

Solujen kokolattiamatot tekevät akustiikasta todella miellyttävän, hipihiljaisen, ainakin kun oppilaat eivät ole paikalla.

Ylipäätään kaikista koulun tiloista, tiiliseinistä, kalusteista ja audiovisuaalisesta tekniikasta (isoja ruutuja on joka puolella) huokuu laadukas ja hyvä henki. Soluissa on erilaiset värimaailmat, nimeltään esimerkiksi ”Kuusi” ja ”Vaahtera”.

Avautuuko Pirkkalassa pian Pirkanmaan upein koulu? Intonen arkailee kehua sellaista, mutta toiminnallisuudessa Vähäjärven koulu on kuulemma ainakin aivan huippua.

”Vihreän rahoituksen avulla koulumme on kestävän kehityksen mukainen. Meillä on maalämpö, aurinkovoimaa ja valot syttyvät ja sammuvat automaattisesti eivätkä jää päälle loimottamaan”, Intonen sanoo.

Nuorisotila Nuppu avautuu pian Vähäjärven koulun naapurissa Verso-rakennuksessa. Toiminta siirtyy Nuppuun parkkipaikan toiselta puolelta vapaa-aikakeskuksesta.

Pirkkala-kampus

Saman katon alle alueella Naistenmatkan koulun (0-6 -luokkien koulu) ja Suupanniityn koulun (7-9 -luokkien koulu) opetus.
Lisäksi päiväkoti, nuoriso- ja liikuntatiloja sekä Pirkkala-sali kokous-, koulutus- ja kulttuurikäyttöön.
Rakennukseen sijoitetaan myös muun muassa kunnan kriisiajan johtokeskus.
Kampuksella tulee toimimaan: varhaiskasvatuksessa 168 laskennallista hoitopaikkaa, koulutalossa noin 1 200 oppilasta, henkilöstöä noin 200.
Tärkeimmät käyttäjäryhmät koulu, Pirkan opisto sekä paikalliset yhdistykset.
Lähde: Pirkkalan kunnan kotisivut