Härmälästä tuli hetkeksi Hollywood – tämän takia paikallisen puun ympäristö valikoitui tulevan elokuvan loppukohtauksen kuvauspaikaksi

Härmälän luontopolun läheisyydessä kuvattiin tällä viikolla Ella ja kaverit menevät metsään -elokuvaa.

Ella ja kaverit menevät metsään -lastenelokuvaa kuvattiin Härmälässä tämän viikon tiistaista perjantaihin.

”JA kuvaus, hiljaisuus!”

Härmälän luontopolun ympäristö Tampereella muuttui tällä viikolla taianomaiseksi metsäksi, kun alueella kuvattiin Timo Parvelan kirjasarjaan perustuvaa Ella ja kaverit menevät metsään -lastenelokuvaa. Paikalla on elokuvassa ratkaiseva rooli, sillä loppukohtaus näytellään polun varrella sijaitsevan puun juurella.

Mutta miksi elokuvaryhmä on asettautunut heinäkuisena aamuna juuri tämän härmäläläisen lehmuksen ympärille?

”Tämä oli puhdas vahinko. Elokuvaan etsittiin outoa puuta, mikä osoittautui erityisesti logistisesti vaikeaksi”, kuvausjärjestäjä Ville Rissanen kertoo.

Rissanen lähti alun perin metsästämään Härmälään kynäjalavaesiintymiä, mutta hänen mielenkiintonsa vangitsi lopulta kokonaan toinen puu.

”Ajoin tänne, lähdin kävelemään luontopolkua eteenpäin ja sattumalta törmäsin tuohon lehmukseen”, hän kertoo.

”Katsoin vasemmalle ja ajattelin, että tuossahan taitaa olla meidän puumme.”

KUVAUSPAIKKAAN liittyvät vaatimukset ovat kirjavia. Tällä kertaa puun haluttiin olevan outouden lisäksi olevan kooltaan näyttävä. Tämän lisäksi sen oli sijaittava metsän keskellä aukealla paikalla, jotta ympäristöä ei tarvitsisi niittää.

Kuvauspaikka-ammattilaisen toivelista ei kuitenkaan päättynyt tähän. Liian keskeisellä paikalla sijaitsevat puut karsiutuivat pois, koska silloin kuviin voisi tulla urbaania ympäristöä. Toisaalta aivan saavuttamaton sydänmaakaan ei olisi kelvannut elokuvaamiseen.

”Löysin Valkeakoskelta toisen hienon puun. Emme voineet harkitakaan sitä, koska tätä kuvaamiseen vaadittavaa palettia ei olisi saatu siihen lähelle.”

Ensi vuoden syksyllä ilmestyvää elokuvaa tähdittää muun muassa Santtu Karvonen (vas.). Muista tunnetuista näyttelijöistä mukana ovat esimerkiksi Lauri Tilkanen, Joonas Saartamo, Pilvi Hämäläinen ja Christoffer Strandberg.
Lapsinäyttelijät ovat elokuvassa keskeisessä roolissa. Ellan roolissa nähdään Elma Ufacik (vas.), ja Pukarin osaa näyttelee hänen vieressään seisova Miika Lamminluoto.

ELOKUVARYHMÄN läsnäolo on menneen viikon aikana näkynyt ja kuulunut Härmälässä. Se ei ole yllätys, sillä kyseessä on kymmenien ihmisten osaamista vaativa projekti.

Linjatuottaja Mikko Tenhusen mukaan kuvausryhmän koko vaihtelee ajankohdasta riippuen, mutta hän arvioi kameran takana olevan työryhmän kooksi noin 35 henkeä. Siihen päälle tulevat näyttelijät, joita on mukana kymmenkunta.

Elokuvan kuvausryhmä levittäytyi tällä viikolla laajalle alueelle Talvitien ympäristössä. Rantaperkiön beach volley -kentän alueelle nousi pienimuotoinen elokuvakaupunki, johon mahdutettiin niin näyttelijöiden taukotilat, ruokailupisteet kuin pukeutumishuoneetkin.

Vaikka elokuvaaminen saattaa rajoittaa väliaikaisesti tietyn alueen kulkuväyliä, järjestäjä Rissasen mukaan Pirkanmaalla kuvaaminen on helppoa ja ihmisten vastaanotto hyvä.

”Yritämme tehdä asiat mutkattomaksi paikallisille, jotta he voivat jatkaa normaalia arkeaan.”

Jotta metsään saataisiin oikeanlainen tunnelma, tarvitaan savua. Savukonetta virittelivät käyttöön Huuko Honkala (vas.) ja Paulus Klemola.

LASTENELOKUVANKIN kuvaaminen on sangen hidasta – etenkin, jos kuvattavina ovat elokuvan ratkaisevat hetket. Normaalisti materiaalia tarttuu filmille linjatuottaja Tenhusen mukaan kolmisen minuuttia kuvauspäivää kohden, mutta Härmälän kuvauksissa valmistaa syntyy verkkaisemmin.

”Tämä on loppukohtaus, jossa on paljon enemmän kuvia tehtävänä ja toimintaa. Sitä on hitaampaa tehdä”, hän kertoo.

Seuraavaksi elokuvakaravaani suuntaa kuvaamaan Nokialle. Kuvauspäiviä on jäljellä viisi, minkä jälkeen filmin on määrä olla purkissa.

Elokuvateattereihin Don Filmsin tuottaman Ella ja kaverit menevät metsään -elokuva saapuu vasta ensi syksynä. Silloin katsojille paljastuu, mitä härmäläläisen lehmuksen juurella tapahtuikaan.

Talvitien läheisyyteen nousi elokuvan kuvausten ajaksi tilapäinen elokuvakylä. ”Lapsilla on oma rauhoittumiskatoksensa. He saavat olla siellä itsekseen, jotta keskittymiskyky pysyy yllä”, linjatuottaja Mikko Tenhunen kuvaa lasten tähdittämään elokuvaan liittyvää erikoisuutta.