Kaupunkiluontoon on helppo päästä, mutta siellä ei voi käyttäytyä miten tahansa – Muista nämä perusasiat lähiluonnossa liikkuessa

Ely-keskus vinkkaa, miten lähiluonnossa liikutaan jokamiehen-oikeuksia kunnioittaen.

Pirkkalassa on useita kauniita lähiluontokohteita. Kuvan maisema sijaitsee Vähäjärveä kiertävän ulkoilureitin tuntumassa. Kuva: Sanni Harmanen

LÄHILUONNOSSA voi viettää kesäpäivää, nauttia piknik-eväitä, tarkkailla ja tutkia luontoa ja ottaa luontokuvia. Kaupunkiluonto tarjoaa vaihtoehtoja myös monenlaiseen liikuntaan, kuten kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn.

Vapaudet tuovat kuitenkin myös vastuuta. Pirkanmaan ely-keskus muistuttaa tiedotteessaan, että muut ihmiset on otettava huomioon ja häiritsevää käyttäytymistä vältettävä. Kotirauhaa pitää kunnioittaa, eikä yksityispihoissa saa kulkea. Kaupunkiluonnossa voi esiintyä myös arvokkaita kasvi- ja eläinlajeja, jotka on syytä jättää rauhaan.

”Luonnossa tulee liikkua niin, että aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ja vahinkoa kasvillisuudelle ja muulle ympäristölle”, kertoo Pirkanmaan ely-keskuksen lakimies Riina Arffman tiedotteessa.

Luonnonvesissä saa uida, onkia ja pilkkiä. Yleiset uimarannat ovat turvallisia uimapaikkoja, sillä niiden veden laatua seurataan. Lisäksi Pirkanmaan ely-keskus tekee sinileväseurantaa yli 40 pirkanmaalaisen vesistön osalta.

Onkimisen tai pilkkimisen suhteen rajoituksia voi olla erityiskohteissa, ja nämä on syytä tarkistaa ennen kalaan lähtemistä.

KEVÄT ja alkukesä ovat hyvää aikaa villiyrttien ja -vihannesten keräämiseen. Luonnonvaraisia rauhoittamattomia kasveja saa kerätä. Myös sieniä ja marjoja saa poimia lähiluonnosta. On kuitenkin tärkeää tuntea keräämänsä lajit, jotta ei vahingossa poimi rauhoitettuja kasveja tai käytä ravinnoksi syötäväksi kelpaamattomia lajeja.

”Kasvien keräämisessä on hyvä noudattaa kohtuutta. Keskity lajeihin, joita on lähtökohtaisesti paljon. Esimerkiksi voikukka ja vuohenputki ovat suosittuja villivihanneksia, joista riittää jokaisen koriin kerättäväksi”, Arffman vinkkaa.

Puita tai pensaita ei saa vahingoittaa, esimerkiksi kaataa pieniäkään puita tai taittaa oksia.

Suositut ulkoilualueet ovat alttiita maaston kulumiselle ja roskaantumiselle. Roskat tulee aina viedä mukanaan pois. Kaupunkien ulkoilualueilla saattaa olla tulentekoon osoitettuja paikkoja, joilla voi valmistaa retkieväitä, mutta muilla kuin tarkoitukseen osoitetuilla paikoilla avotulta ei saa tehdä. Metsäpalorajoituksista johtuvat rajoitukset tulentekoon tulee muistaa.

KAUPUNKILUONTO voi olla elin­ympäristö monille arvokkaille kasvi- ja eläinlajeille.

”Kaupungissa elävät lajit ovat yleensä tottuneet ihmisen läsnäoloon, mutta eläimiä ei saa hätyyttää ja niiden puuhia on syytä tarkkailla kunnioittavan välimatkan päästä”, Arffman sanoo.

Lintujen ja muiden rauhoitettujen eläinten häiritseminen on kiellettyä, samoin lintujen pesien, munien ja poikasten vahingoittaminen. Pesimäaikainen rauhoitus koskee myös lintulajeja, jotka muuten ovat rauhoittamattomia.

Eläinten lisääntymisajan turvaamiseen liittyy myös koirien pitäminen kiinni. Taajama-alueella koirat tulee pitää kiinni aina, ja myös taajamien ulkopuolella 1.3.–19.8. välisenä aikana.