Jääkiekkovalmentaja Lauri Marjamäki viihtyy Pirkkalan Toiviossa – nyt hän lähtee toteuttamaan haavettaan Sveitsiin

Kokenut jääkiekkovalmentaja Lauri Marjamäki muutti Toivioon perheineen kahdeksan vuotta sitten. Pian alkaa ensimmäinen kausi ulkomailla.

Jääkiekkovalmentaja Lauri Marjamäki on urallaan valmentanut muun muassa Suomen miesten jääkiekkomaajoukkuetta. Ensi kaudella hän luotsaa sveitsiläistä Klotenia.
PIRKKALAN Toiviossa vuodesta 2016 lähtien asunut jääkiekkovalmentaja Lauri Marjamäki kuuli ensimmäisen kerran helmikuun lopulla Sveitsin liigassa pelaavan Klotenin kiinnostuksesta palkata hänet kauden 2024-25 päävalmentajaksi.

”Valmentaminen ulkomailla on aina ollut haave, ja Sveitsi on ollut listan kärkipäässä. Ensimmäinen Teams-palaveri helmikuussa oli antoisa. Menin sitten käymään siellä kesäkuussa, ja ilmapiiri oli yhä positiivinen”, Marjamäki muistelee.

Yhden vuoden sopimus julkistettiin 13. kesäkuuta. Marjamäki muuttaa Kloteniin heinäkuun lopulla, joukkueharjoitukset alkavat 5. elokuuta ja sarjakausi 17. syyskuuta.

”Klotenin viime kausi oli sekava, oli kolme päävalmentajaa. Myös GM vaihtui kauden jälkeen. Sijoitus oli toiseksi viimeinen eli normitilanteessa se olisi joutunut karsimaan sarjapaikasta viimeiseksi jäänyttä Ajoieta vastaan. Karsintoja ei kuitenkaan ollut, koska ykkösdivisioonan voittaja ei ollut liigakelpoinen”, hän selvittää.

Suomalaispelaajia oli viime kaudella hyökkääjät Miro Aaltonen ja Niko Ojamäki. He jatkavat, uusi suomalainen on Ilveksessä viime kauden päättänyt puolustaja Sami Niku.

”Muista ulkomaalaisista kanadalaiset Daniel Audette ja Tyler Morley ovat pelanneet SM-liigassa, tiedän heidät jo ennestään. Seurajohto kuitenkin haluaa panostaa alkavalla kaudella myös omiin junioreihin ja tiedostaa, ettemme ole mitalikandidaatteja.”

Härmälästä kotoisin oleva Lauri Marjamäki ehti kesällä myös marjaostoksille. Kojulla häntä palvelee Iiris Erkkilä.
MARJAMÄKI lähtee Sveitsiin yksin.

”Vaimolla on virka Nuolialan koulussa, eikä taas uutta virkavapaata ole järkevää pitää. Tytär aloittaa Tampereella lukion, ja se oli myös tärkeä syy perheen jäämiseen Pirkkalaan. Poika menee kuudennelle peruskoulussa”, hän perustelee.

Kloten sijaitsee Zurichin kupeessa, ja sinne pääsee Helsingistä alle kolmen tunnin lennolla.

”Perhe tulee sinne käymään, kun on aikaa ja minäkin käyn Suomessa välillä. Perhe on ollut mukana Espoossa ja Oulussa, on tärkeää heidän saada elää normaalia elämää kotona.”

Toivio oli jo ennen muuttoa tuttu paikka.

”Olen kotoisin Härmälästä, ja vanhemmat asuvat siellä yhä. Katseltiin asuntoa, ja Toiviosta löytyi mieleinen. Yhteydet ovat hyvät joka suuntaan, ja alue on viihtyisä”, Marjamäki kehuu.

ENNEN muuttoa Sveitsiin Marjamäki pelaa ainakin golfia sekä lomailee mökillä Virroilla.

”Lisäksi toissa viikolla Virroilla ja viime viikolla Nokialla oli hyväntekeväisyysturnaus”, hän sanoo.

Toukokuussa 1977 syntynyt Marjamäki aloitti valmentamisen jo 17-vuotiaana Kooveen junioreissa Tampereella. Liigavuosilta tuli kaksi mestaruutta Oulun Kärpissä.

”Nyt 47-vuotiaana olen innostunut kokemaan uuden maan ja kulttuurin. Englanti on valmennuskieli, mutta saksaa pitää vielä parantaa kauden aikana”, Lauri Marjamäki sanoo.