Lukijalta: Osaavatko kaupunki ja maaseutu puhaltaa yhteen hiileen

Kaupunkilaisille ja maaseudun asukkaille on tullut yksi yhteinen ongelma.

KAUPUNGIN ja maaseudun välinen vastakkainasettelu tulee toisinaan voimakkaasti esille. Erityisesti päättäjien ja päätöstenteon yhteydessä. Kaupunkilaiset, erityisesti henkilöt, joilla ei ole yhteyksiä tai kokemuksia maaseudun ongelmista, kadehtivat maa- ja metsäalueiden omistajia.

Maaseudun asukkaat eivät joudu tuijottamaan naapureitaan harvaan asutuilla alueilla. Se on monelle terapiaa. Ongelmaksi on muodostunut maaseutualueiden palveluiden alasajo. Päiväkoti-, koulutus-, terveydenhoito-, vanhainkotipalvelut pyritään siirtämään kaupunkikeskuksiin. Puhumattakaan työpaikoista. Siinä samassa siirtyvät kauemmaksi päivittäistavarakaupat, apteekit ja muut välttämättömät elämiseen liittyvät palvelupisteet. Elintarvikkeet maaseudulla maksavat selkeästi enemmän siellä, missä niitä tuotetaan.

MIETITÄÄNPÄ mitä kaupunkilaiset saavat maaseudulta. Suomalaiset laadukkaat elintarvikkeet, lihat, kalat, munat, maito, kaikki peltojen ja metsien antimet tulevat jalostuksen kautta ruokapöytiimme. Kuljetus- ja jalostusprosessit sekä kauppa lisäävät tuotteisiin huomattavan osuuden, ennen kuin saamme niitä syödäksemme. Vain pieni osa hinnasta palaa maaseudulle.

Monella kaupunkilaisella on kesämökki tai jonkinlainen maatilkku maaseudulla omistuksessa. Tämän asian pitäisi avartaa näkemyksiämme erilaista elinolosuhteista. Kaupungin ja maaseutu vastakkainasettelu ei hyödytä ketään. Se luo vain eripuraa ihmisten välille. Molempia elämänmuotoja tarvitaan, se takaa moniarvoisen yhteiskuntarakenteen. Toista osapuolta ei silloin pidä sorsia.

KAUPUNKILAISILLE ja maaseudun asukkaille on tullut yksi yhteinen ongelma, valkoposkihanhet. Ne saavat herrastella ja ulostaa puistoja sekä maanviljelymaita. Niiden järjetön suojeleminen tulisi lopettaa ja saattaa samalle lähtöviivalle kotoisten metsä- ja järviriistalintujen kanssa, patoihin ruuaksi.

Eiköhän meidän olisi syytä katsella ympärillemme ja alkaa puhaltaa yhteiseen hiileen suomalaisten elämänmuotojen puolesta.

Markku Lehtinen

Tampere