Biljardihai Aki Heiskasella on käsittämätön SM-mitaliputki – biljardi on kuljettanut pirkkalalaista Kiinaan ja Yhdysvaltoihin saakka

Kyöstin alueella asuva Aki Heiskanen arvostaa urallaan eniten vuoden 2006 EM-kisoissa saavutettua 8-pallon hopeamitalia.

Biljardi on ollut tärkeässä roolissa Aki Heiskasen elämässä jo 30 vuotta.

SUOMEN parhaisiin biljardin pelaajiin vuosikymmeniä kuulunut Aki Heiskanen sekä vaimo Meiju Heiskanen muuttivat Pirkkalaan vuoden 2016 lopulla, kun nelihenkinen perhe hankki asunnon Kyöstin alueelta.

”Olemme molemmat kotoisin aivan Pirkkalan rajalta Härmälästä. Kun sitten toinen lapsi syntyi, oli tarvetta muuttaa isompaan asuntoon. Täältä löytyi sopiva”, Aki Heiskanen sanoo.

Vanhempi 10-vuotias Iina käy Kirkonkylän koulua, nyt 8-vuotias Olli on käynyt vuoden peruskoulun ala-asteella Soljassa.

”Olli käy vielä ensi lukukauden Soljassa, sitten hän pääsee siskonsa kanssa samaan kouluun. Iina on tykännyt melko uudesta koulustaan”, Aki sanoo.

LÄHELLÄ lentokenttää Eltel Networksin palveluksessa sähköasentajana työskentelevä Aki Heiskanen, 45, osallistui biljardin SM-kisoihin ensi kerran 15-vuotiaana ja voitti mitalin 16-vuotiaiden sarjassa. Sen jälkeen on joka joka vuosi tullut SM-mitali tai useampia.

”Toukokuussa Hyvinkäällä tuli noin 80:s mitali ja putki on nyt 30 vuoden pituinen. En usko Suomesta löytyvän mistään lajista pitempää SM-mitalien putkea”, Heiskanen innostuu.

Heiskanen on menestynyt myös arvokilpailuissa.

”Eniten arvostan 8-pallon hopeaa vuoden 2006 EM-kisoissa. Muitakin EM-mitaleita on tullut. Ensi marraskuussa osallistun Turkin EM-kisoissa 45-vuotiaiden sarjaan, vielä viime vuonna kilpailin yleisessä sarjassa Tampereella. Ehdin osin perhesyistä olla sivussa maajoukkueen toiminnasta yhdeksän vuotta”, Heiskanen sanoo.

Aki Heiskasen toimipiste on lentokentän lähellä, mutta töistä suurin osa tehdään Tampereella.

HEISKANEN on urallaan pelannut biljardia lähes kaikissa Euroopan maissa, sen ulkopuolelta hän on käynyt muun muassa Kiinassa ja USA:ssa.

”Olin ammattilaisena pari vuotta vajaat 20 vuotta sitten, mutta palkkiot eivät olleet kovin suuria. Parempi on olla ’oikeissa’ töissä ja pelata biljardia harrastusmielessä”, Heiskanen sanoo.

Pirkkalassa biljardia voi pelata vain yhdessä pubissa, ja siksi Heiskanen ja muutkin alueen harrastajat pelaavat Tampereella Galaxie Centerin salilla Rautatienkadulla.

”Olisi hienoa, jos Pirkkalassa olisi jokin nuorisolle tarkoitettu kerhotila, missä olisi pöytä tai parikin. Ensi syksynä pidän kunnan nuorille harrastajille suunnatun valmennuskurssin Tampereella.”

Myös vaimo Meiju Heiskanen pelaa biljardia.

”Hänkin innostui lajista viime vuosikymmenen lopulla. Biljardin harrastus kasvoi Suomessa, kun tupakkalaki astui voimaan 2007. Lajin imago koheni”, Heiskanen sanoo.