Reipin muinaiskylästä voi bongata käärmekoristeen, muinaisen rohtokasvin ja yllättävän innostavia istuimia – Katso, mikä on muuttunut viime vuodesta

Rautakauden Birckala -tapahtumankin näyttämönä toimiva kylä on vapaaehtoisten taidonnäyte.

Kenties tällaiselta näytti yrttimaa rautakaudella. Arja Rinneaho tarkastelee muinaiskylän aidoin suojattua kasvimaata.
REIPIN museon alueella on jälleen edessä tapahtumavuoden kohokohta. Rautakauden Birckala -tapahtuma (entinen Muinaismarkkinat) täyttää alueen muinaisajan harrastajilla ja muilla aiheesta kiinnostuneilla kokonaisen viikonlopun ajaksi. Luvassa on luentoja, taistelunäytöksiä, myyntipisteitä, musiikkia ja muuta jännittävää.

Samalla kävijät pääsevät tarkistamaan, miten Muinaisaikayhdistys Birckalaisten kyläprojekti on edennyt. Yhdistyksen jäsenet rakentavat Reipin alueelle rautakautista kylää pitkälti historiallisin työtavoin.

Yhdistyksen väelle tieto tapahtuman lähestymisestä on iso kannustin rakentamiseen, kertoo Birckalaisten puheenjohtaja Arja Rinneaho. Jäsenistöön kuuluva Erkki Turkia kuvailee Rautakauden Birckala -viikonloppua vuoden kliimaksiksi.

Vapaaehtoiset rakentajat edistävät kylää muun elämänsä ohessa.

”Eilen kokouksessa totesin, että tehdään sen verran mitä ehditään. Minä ehdin olla täällä paljon, mutta työssäkäyvät vähemmän”, Rinneaho kertoi torstaina, reilu viikko ennen tapahtumaa.

ENSI kertaa kylässä käyvälle jo pelkkä ympäristö nuotiopaikkoineen, rakennuksineen ja alueella telttailevine elävöittäjineen on elämys. Kylässä aiemminkin vierailleiden kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mikä on viime kesästä muuttunut.

Maakattoinen savupirtti on rakennuksista pisimmällä: jykevä ovi on jo paikallaan ja karmeissa vahtia pitävät käärme- ja lohikäärmehahmot. Sisälle on tehty koristeeksi hahmotelma kiviuunista, ja rakennuksiin tulee myös yhdistyksen jäsenten rakentamia penkkejä.

”Moni innostui penkkien rakentamisesta. Penkintekijöitä meillä on siis jatkossa useita”, Rinneaho sanoo.

Ruokokattoinen kuoppatalo, jonka lattia on kaivettu muuta maanpintaa matalammaksi, saa vielä ennen tapahtumaa suojakseen etuseinän ja eteiskatoksen. Niiden parissa ahkeroivat Erkki Turkia ja Kari Mänttäri.

Erkki Turkia työstää kuoppataloon etuseinää ja eteiskatosta yhdessä Kari Mänttärin kanssa.

Varjoisat muinaistalot ovat muuten mainioita paikkoja vilvoitella, jos viikonlopuksi sattuu hellettä.

Myös kylän rautakautinen yrttimaa on saanut uutta eloa. Kesän uutuuksiin kuuluvat Väinämöisen mukaan nimetyt väinönputket, joita on tiettävästi käytetty rautakaudella ravintona ja rohtona. Kirkkonummelta Ragsvaldin museoalueelta taas on saatu lahjoituksena neljä muuta kasvilajia.

MUINAISKYLÄÄ ja sen yrttimaata esitellään Rautakauden Birckalassa opastetuilla kierroksilla lauantaina ja sunnuntaina.

Rinneaho kuitenkin muistuttaa, että kylään voi kuka tahansa tulla tutustumaan ympäri vuoden. Paitsi historiaharrastajat, myös tavalliset pirkkalalaiset ja muut kotiseutumatkailijat ovat löytäneet tiensä kylään.

”Yksikin päivä täällä ollessani tuli pariskunta Tampereelta katsomaan kylää. Ihmiset kulkevat seudulla ja ovat noteeranneet kylän. Aina Muinaismarkkinoiden jälkeen väkeä on tullut vielä enemmän kauempaakin”, Rinneaho sanoo.

Avaa gallerian kuvat suuremmaksi klikkaamalla.

Rautakauden Birckala -tapahtuma Reipin alueella (Museotie 9) la–su 6.–7.7. Ei pääsymaksua, ostoksiin kannattaa varata käteistä. Aikataulut ja ohjelma tapahtuman kotisivuilla.

Juttua muokattu 2.7. klo 9.06: Muokattu otsikosta ”Reipin muinaiskylästä voi bongata käärmeen” muotoon ”käärmekoristeen”.