Lintuinfluenssarokotteita jaetaan heinäkuussa Pirkkalassakin – näin varaat rokotusajan

Lintuinfluenssarokotukset käynnistyvät heinäkuussa.

Lintuinfluenssarokotukseen vaaditaan myös Pirkkalassa ajanvaraus. Kuva: Sanni Harmanen
PIRKANMAAN hyvinvointialueella varaudutaan lintuinfluenssan aiheuttamaan uhkaan rokotteilla. Rokotukset käynnistyvät heinäkuussa, ja rokotusaika on mahdollista varata myös Pirkkalan sosiaali- ja terveysasemalle.

Lintuinfluenssarokotteita tarjotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Ruokaviraston suositusten mukaisesti sellaisille täysi-ikäisille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi korkeampi riski saada lintuinfluenssatartunta. Riskiryhmät koostuvat pääosin sellaisista henkilöistä, jotka ovat tekemisissä joko lintujen tai turkiseläinten kanssa. Tarkemmat ryhmät on listattu Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Lintuinfluenssarokotukseen vaaditaan myös Pirkkalan sosiaali- ja terveysasemalla ajanvaraus.

THL:n verkkosivujen mukaan Suomessa ei ole toistaiseksi todettu ihmisillä ainuttakaan lintuinfluenssatartuntaa. Viime vuonna Suomessa havaittiin kuitenkin suuria lintuinfluenssan aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Tällöin virus levisi laajasti myös turkistarhatiloille.

Lintuinfluenssarokotusten tarkoitus on suojata tartuntariskissä olevia viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Lisäksi pyrkimys on estää tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssan kanssa. Tämän seurauksena voisi syntyä uusi virustyyppi.

H5-alatyypin lintuinfluenssaviruksen sai myyntiluvan EU-alueella huhtikuussa 2024. Rokotsesarjaan kuuluu kaksi annosta, ja rokotteita on hankittu Suomeen 20 000 annosta.

Rokotettavien ryhmiin kuuluvien aikuisten rokotusaikoja Pirkkalan sosiaali- ja terveysasemalle voi varata puhelinnumerosta 03 384 5020, ma–to klo 8–16, pe ja aattopäivät klo 8–15.