Pirkkalan rakastetut Muinaismarkkinat järjestetään tänä kesänä ensi kertaa uudella nimellä Rautakauden Birckala. Tapahtuman sisältö jatkaa tutulla linjalla luentoineen, esityksineen, työpajoineen ja myyntikojuineen, mutta joitakin uudistuksiakin on luvassa.
Pirkkalainen kokosi tapahtuman olennaiset muutokset sekä parhaat ohjelmatärpit yhdessä Pirkkalan kunnan kulttuurituottajan Peik Erholan kanssa.
1. Enemmän ja isommin
Erhola kertoo, että kunnassa on luettu Muinaismarkkinoiden kävijäpalautteet tarkkaan. Moni viime vuosina suosituksi osoittautunut ohjelmanumero aiotaan toteuttaa tänä kesänä entistä näyttävämmin ja suuremmille yleisöille.
Puheohjelmat ja musiikkiesitykset siirretään teltasta ulkolavalle, jotta niihin mahtuu paremmin kuulijoita. Viikinkimiekkailuseura Birckalan kaartin taistelunäytöksiin osallistuu aiempaa isompi joukko taistelijoita, ja myös myyjiä saapuu paikalle enemmän. Elävöittäjien viikinkileirikin laajenee.
”Opastettuja kierroksia tulee enemmän kuin aiemmin, ja myös erilaisia työpajoja ja työnäytöksiä on tänä vuonna paljon. Alueelle on myös toivottu lisää eläimiä, joten lapsille järjestetään poniajelua”, Erhola sanoo.
Ruokamyyjiä tulee aiemman neljän sijaan viisi, kun mukaan liittyy Pyynikin Smokehouse savustimineen. Erhola toivoo tämän vähentävän ruokakojujen välillä pitkiksi kertyneitä jonoja.
2. Opi uutta ja vanhaa
Työnäytöksissä ja työpajoissa kävijät pääsevät oppimaan uutta esimerkiksi historiallisista käsityötekniikoista.
Suomen värjärikillan jäsenet esittelevät, miten lankoja värjätään kasviväreillä. Taidekäsityöläinen Saija Lehtonen pitää luentoa ja käytännön esittelyä kalannahan parkitsemisesta luonnonmukaisin menetelmin. Työpajoissa tutuksi tulee myös historiallinen neulakinnastekniikka, jossa kudotaan luisilla neuloilla. Entä miten sytytetään tulet kitkalla tai tuluksilla?
Kansanmuusikko Anna Fältin runonlaulutyöpajassa lauletaan yhdessä esilaulajan johdolla. Lapsille jännitystä tuovat omat arkeologiset kaivaukset.
3. Rautaista tietoa
Historiatietoutta tarjoavat luennoillaan arkeologit Ilari Aalto ja Sami Raninen.
Suomen tunnetuimpiin arkeologeihin kuuluva Aalto tunnetaan historia-aiheisista tietokirjoistaan, joihin kuuluu palkittu Matkaopas keskiajan Suomeen (2015). Pirkkalassa aalto luennoi Pirkanmaan rautakautisesta uskomusmaailmasta kuppikivineen ja pyhine lähteineen.
Museoviraston amanuenssi Raninen on ollut mukana tekemässä löytöjä Pirkkalankylän muinaisjäännösalueelta Tursiannotkosta. Hän pitää luennon viikinkiaikaisesta kauppiaselämästä.
4. Muinaisia säveliä
Musiikista vastaavat kansanmuusikko Anna Fält ja kansanperinneyhtye Noiduin.
Fält on Ruotsissa asuva kansanmuusikko ja runonlaulaja, joka esiintyy eri puolilla maailmaa.
”Olin kuuntelemassa Anna Fältiä talvella Folklandia-risteilyllä ja olin todella vaikuttunut, mitä kaikkea ihmisäänellä pystyy tekemään. Se oli sellainen kokemus, että oli pakko koettaa saada hänet meidän tapahtumaamme”, Erhola sanoo.
Noiduin-yhtye käyttää soittiminaan itse rakennettuja perinnesoittimia, kuten jouhikoita ja kehärumpuja, ja laulujen tarinat pohjautuvat kansanperinteeseen.
5. Saapuminen paikalle
Reipin museon alueella on rajoitetusti parkkitilaa, ja kapea Museotie ruuhkautuu helposti. Erhola toivoo, että tapahtuman kävijät saapuisivat paikalle mahdollisuuksien mukaan yleisökuljetuksella tai esimerkiksi polkupyörällä.
Kunnan järjestämät maksuttomat yleisökuljetukset kulkevat jäähallin, Suupantorin ja Reipin väliä koko tapahtuman ajan. Pysäkit voi tarkistaa tapahtuman verkkosivuilta. Liikennöivien bussien määrää on lisätty edellisvuodesta.
6. Kolkutellaanko ennätyksiä?
Erhola uskoo, että uudistunut tapahtuma voi houkutella runsaasti väkeä paikalle. Viime vuonna Muinaismarkkinoilla kävi noin 6500 kävijää kahden päivän aikana, ja kaikkien aikojen ennätys on noin 8000.
Rikkoutuuko ennätys taas?
”Onhan se mahdollista.”
Rautakauden Birckala -tapahtuma Reipin alueella (Museotie 9) la–su 6.–7.7. Aikataulut ja ohjelma tapahtuman kotisivuilla.