Pirkkalan hautausmaan uudesta muistoalueesta tuli kaunis hiljentymispaikka – ”Hautausmaan ei tarvitse olla ympäristönä ankea”

Tyhjän sylin muistoalue vihittiin käyttöön torstai-iltana.

Seurakuntapuutarhuri Elina Vanhatalo vastasi muistoalueen suunnittelusta ja toteutuksesta. Kuvanveistäjä Matti Kalkamo valittiin alueen muistomerkin toteuttajaksi portfoliohaulla.
PIRKKALAN hautausmaan uudella muistoalueella piipahti ensimmäinen vieras jo ennen alueen virallisia avajaisia. Seurakuntapuutarhuri Elina Vanhatalo näyttää puhelimestaan videon, jossa västäräkki kylpee Vanhatalon ideoimassa lintualtaassa muistoalueen taideteoksen juurella keskiviikkona.

Jos ympäristö tuntuu rauhalliselta linnulle, niin sitä se on ihmisellekin. Pyöreää liuskekiviaukiota reunustavat korkeat havupuut, kiviset penkit kukkaistutuksineen ja kolmesta ruostuneen teräksen värisestä pylväästä koostuva taideteos.

Tyhjän sylin muistoalue on tarkoitettu hiljentymispaikaksi ihmisille, jotka ovat menettäneet lapsensa, jotka ovat tahattomasti lapsettomia tai joilta muuten puuttuu läheinen ihminen elämästä. Vanhatalo vastasi alueen suunnittelusta ja toteutuksesta. Muistoalueen sijaintia hautausmaan uudella puolella hän harkitsi tarkoin.

”En itse haluaisi, että jokainen näkisi suruni, jos kävisin muistoalueella. Halusin, että paikka ei olisi piilossa, mutta olisi silti pikkuisen katseilta suojassa”, Vanhatalo sanoo.

Muistoalue avattiin virallisesti torstai-iltana, kun kirkkoherra Tuomo Törmänen vihki sen käyttöön.

Tyhjän sylin muistoaluetta ympyröivät havupuut, kivipenkit ja Varjoista valoon -muistomerkin teräspylväät.
MUISTOALUEEN katseenvangitsija on Matti Kalkamon taideteos Varjoista valoon. Tamperelainen kuvanveistäjä valittiin muistomerkin tekijäksi talvella järjestetyssä portfoliohaussa. Kyseessä on Kalkamon ensimmäinen hautausmaalle suunnittelema teos.

Kolmeen teräspylvääseen on laserleikattu kärhökasvin kukkien ja lehtien muotoisia reikiä. Talveen mennessä pylväiden sisään asennetaan valaistus, jolloin valo tuikkii pylväiden rei’istä.

Kalkamo sai idean puun runkoa muistuttaviin pylväisiin muistoaluetta reunustavista havupuista.

”Halusin tehdä vaihteeksi jotakin minimaalista. Teoksissani on usein monenlaisia hahmoja”, Kalkamo kertoo.

”Pylväät luovat varjoja, ja ihminenhän on kuin varjossa ollessaan surullinen. Sisältä näkyvä valo symboloi toivoa, jonka voi nähdä ruosteenkin läpi.”

Kalkamo suunnitteli teoksen pikkutarkasti tietokoneella ja tilasi pylväät laserleikkauksineen alihankkijalta.

Kuvanveistäjä Matti Kalkamo näkee Varjoista valoon -muistomerkin symboloivan toivoa surun keskellä.

Muistomerkki ja muurin kivet ovat ainoat asiat, mitä muistoalueelle on ostettu uutena. Muutoin alue koostuu kierrätysmateriaalista. Elina Vanhatalo kertoo, että sen mahdollistivat osaavat tekijät ja seurakunnan varastoihin vuosien varrella kertyneet materiaalit.

”Tämä alue on maksanut ulkonäköönsä nähden naurettavan vähän”, Vanhatalo kehaisee.

VANHATALO kertoo, että lapsettomille ja lapsensa menettäneille suunnatut muistoalueet ovat yleistyneet suomalaisilla hautausmailla. Hän pitää hyvänä sitä, että arasta aiheesta puhutaan nykyään enemmän.

”Hautausmaalle voi tulla kuka tahansa, mutta kuvastaa ehkä nykypäivää, että on tällaisia erikseen nimettyjä alueita”, hän pohtii.

Vanhatalo on muistoalueen lopputulokseen tyytyväinen.

”Vaikka hautausmaalle ei lähtökohtaisesti tulla iloisen asian takia, hautausmaan ei tarvitse olla ympäristönä ankea.”