Kyöstillä kokoontuu kerho, jonka tuotoksia nähdään kesän tapahtumissa ympäri Suomen – ”Sitä pääsee kokemaan olevansa itsekin rautakaudella, kun pukeutuu sen mukaan”

Muinaisvaatteet tarjoavat opettavaisen ja innostavan harrastuksen monille Pirkkalan muinaisaikayhdistyksen jäsenille.

Kati Långin (vas.), Minde Ollisen ja Kirsti Turkian asut koostuvat sekä itse tehdyistä että muualta ostetuista elementeistä. Lång kehrää paraikaa itselleen essua. ”Omaa lammasta minulla ei sentään ole kotona.”
ESSUJA, metallisolkia ja itse tehtyjä nahkakenkiä. Lautanauhaa, arkeologisiin löytöihin perustuvia koruja ja ikivanhalla tekniikalla neulottuja sukkia.

Muinaisaikayhdistys Birckalaisten jäsenten muinaisvaatteissa piisaa yksityiskohtia katseltavaksi ja tarinoita kerrottavaksi. Pirkkalalaisen yhdistyksen jäsenet ovat tuttu näky Pirkkalan Muinaismarkkinoilta, joka järjestetään heinäkuussa uudella nimellä Rautakauden Birckala. Tapahtuman ilme olisi paljon tylsempi ilman Reipin alueella liikkuvia historian elävöittäjiä.

Oman historiallisen asun kokoaminen ja valmistaminen pala palalta on monelle historiasta kiinnostuneelle tärkeä osa harrastusta. Birckalaisten jäsenet työstävät asujaan paitsi itsenäisesti, myös kahdesti viikossa Kyöstin kerhotalolla käsityökerhossa.

Birckalaisten puheenjohtaja Arja Rinneaho kertoo, että yhdistyksen jäsenet ovat kouluttaneet itseään kursseilla, seminaareissa, vierailevien opettajien johdolla sekä etsimällä tietoa itsenäisesti. Nyt yhdistyksen sisällä alkaa olla jo niin paljon tietoa rautakautisista käsityötekniikoista, että jäsenet voivat jakaa tietoa keskenään ja neuvoa toisiaan.

Jani Liimatta neuloi villasukkansa neulakinnastekniikalla. Tuhansia vuosia vanha tekniikka on elpynyt uudestaan historiaharrastajien innostuksen ansiosta.
YHDISTYS keskittyy Suomen alueen rautakauden asuihin ja elämään. Harrastajien iloksi rautakautta on tutkittu Suomessa runsaasti.

”Tietämystä on paljon ja sitä on kirjoitettu kirjoiksi, joissa on mukana myös vaatteiden kaavoja. Silloin villa- ja pellavakankaat kudottiin pystykangaspuissa ja koko kangas käytettiin tarkkaan. Mallit olivat yksinkertaisia”, Rinneaho sanoo.

Asujen budjetti vaihtelee. Rinneaho kertoo, että rahaa saa uppoamaan isojakin summia, jos haluaa vaikka tilata käsintehtyjä kankaita ulkomailta. Yhdistyksen jäsenet muistuttavat, että vähemmälläkin pärjää ja että kukaan ei saa asuaan kertarysäyksellä valmiiksi. Myöskään materiaalien autenttisuuden kanssa ei tarvitse olla orjallisen tarkka, kunhan asu näyttää oikeanlaiselta.

OMAA muinaisasua pääsee ulkoiluttamaan historiatapahtumissa, joita järjestetään Suomessa useita joka kesä ja ”laivamatkan päässä” muissa Pohjoismaissa vielä muutama lisää. Tapahtumat toimivatkin hyvänä motivaattorina viimeistellä keskeneräisiä vaatteita – vaikka sitten viime tipassa, yhdistyksen jäsenet kertovat.

”Vaatteet ovat tärkeä osa harrastusta. Sitä pääsee kokemaan olevansa itsekin rautakaudella, kun pukeutuu sen mukaan”, Rinneaho sanoo.

Avaa kuvat suuremmaksi klikkaamalla.

Rautakauden Birckala -tapahtuma Reipin alueella (Museotie 9) la–su 6.–7.7. Aikataulut ja ohjelma tapahtuman kotisivuilla.