”Tappajaetanoita” torjutaan Pirkkalassa etanaroskiksilla – sijoituspaikat löytyvät laajimpien esiintymisalueiden läheisyydestä

Haitallista espanjansiruetanaa ei tule sekoittaa kotoperäiseen ukkoetanaan.

Myös Pirkkalassa on tehty paljolti havaintoja espanjansiruetanoista, joka on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Kuva: Pirkkalan kunta
PIRKKALASSA on otettu jälleen käyttöön etanaroskikset, joilla torjutaan haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua espanjansiruetanaa. Lajista on tehty kunnassa havaintoja melko paljon.

Etanaroskikset on Pirkkalassa sijoitettu espanjansiruetanan laajimpien esiintymisalueiden läheisyyteen. Näitä alueita ovat Takamaa, Nuolialan laakso ja Vähäjärven ranta. Etanaroskisten tarkemmat sijainnit löytyvät Pirkkalan kunnan verkkosivuilta.

Asukkaat voivat kerätä lopettamansa espanjansiruetanat etanaroskiksiin. Etanat pitää laittaa suljettuun pussiin tai muuhun pakkaukseen ennen niiden viemistä etanaroskikseen. Etanan lopettaminen onnistuu leikkaamalla sen pään sarvien välistä pitkittäin taikka pudottamalla alkoholiin, etikkaan tai kiehuvaan veteen.

ESPANJANSIRUETANA on luokiteltu kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Se on täysikasvuisena noin 7-14 senttimetrin pituinen. Espanjansiruetanoiden väritys vaihtelee, mutta Pirkkalassa tavatut yksilöt ovat olleet useimmiten joko mustia tai likaisenruskeita.

Espanjansiruetanaa on kansallisen vieraslajisivuston mukaan nimitetty toisinaan kansankielisesti ”tappajaetanaksi”, sillä ne syövät myös eläinten raatoja. Espanjansiruetanoille kelpaa monenlainen ravinto, joten ne voivat aiheuttaa huomattavia tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä.

Espanjansiruetanaa ei tule sekoittaa ukkoetanaan, joka kuuluu Suomen alkuperäiseen lajistoon.