Korealaisen populaarikulttuurin suosio on räjähtänyt Suomessa – Pirkkalan tuntumassa pidetään fanien ensimmäinen suurtapahtuma

Kotae Expo kokoaa yhteen korealaisen ja japanilaisen populaarikulttuurin harrastajia.

Tiia Salminen (vas.) on toinen Kotae Expon pääjärjestäjistä, ja Erika Salonen vastaa tapahtuman cosplay-ohjelmasta. Cosplay-harrastuksessa pukeudutaan esimerkiksi sarjakuvien ja animaatiosarjojen hahmoiksi.

TIEDÄTKÖ, mitä tarkoittavat k-pop ja k-draama?

Eteläkorealainen musiikki, draamasarjat ja muu populaarikulttuuri ovat tehneet viime vuosina läpimurtoa Suomessa. Varsinkin moni nuori kuuntelee korealaisia poikabändejä ja harjoittelee näiden musiikkivideoiden tanssiliikkeitä, katsoo korealaisia tv-sarjoja suoratoistopalveluista ja lukee korealaisia nettisarjakuvia.

Kesäkuun lopulla Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa järjestettävä Kotae Expo kokoaa korealaisen ja japanilaisen populaarikulttuurin harrastajia viikonlopun kestoiseen messutapahtumaan. Siinä missä japanilaisilla sarjakuvilla ja animaatioilla on ollut Suomessa jo pitkään vakiintunut harrastajakuntansa, on eteläkorealainen pop-kulttuuri uudempi tulokas täälläpäin.

”Luulen, että suosio räjähti siinä vaiheessa, kun Netflix alkoi tuoda k-draamoja valikoimiinsa. Silloin korealainen populaarikulttuuri alkoi tulla myös tavallisten ihmisten tietoisuuteen. Ylex-radiokanavalla soitetaan korealaista musiikkia Papananaaman K-pop-show’ssa. Myös korealaisia kosmetiikkatuotteita on tullut myyntiin enemmän kuin ennen”, kertoo Tiia Salminen, toinen Kotae Expon pääjärjestäjistä.

”Luulen, että suosio räjähti siinä vaiheessa, kun Netflix alkoi tuoda k-draamoja valikoimiinsa.”
Tiia Salminen

VAPAAEHTOISVOIMIN järjestettävä Kotae Expo on Suomen ensimmäinen suuren mittakaavan tapahtuma, jossa korealainen populaarikulttuuri on isosti esillä. Tähän asti Suomessa on järjestetty pienempiä tapahtumia esimerkiksi korealaisen musiikin faneille. Kotae Expon kävijätavoite on huima 10 000, ja ydinkohderyhmäksi on valittu 16–25-vuotiaat.

Tapahtuman ohjelma koostuu muun muassa luennoista, kunniavieraiden haastatteluista ja työpajoista. Kävijät pääsevät muun muassa tutustumaan korealaisiin ja japanilaisiin tansseihin sekä kamppailulajeihin, esittelemään cosplay-asujaan, seuraamaan muotinäytöksiä sekä oppimaan uutta Japanin ja Etelä-Korean kulttuureista.

”Suomessa on jo ennestään tosi hyviä k-pop- ja animetapahtumia, mutta nyt tuomme harrastuksia yhteen”, kertoo tapahtuman cosplay-vastaava Erika Salonen.

Päihteetön tapahtuma sopii järjestäjien mukaan myös alaikäisille. Alle 12-vuotiaiden suositellaan osallistuvan aikuisen seurassa.

”Haluamme, että Kotae toimii kohtaamispaikkana, jossa aloittelijat ja konkarit pääsevät tapaamaan toisiaan”, Tiia Salminen toteaa.

Kotae Expo Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa (Ilmailunkatu 20, Tre) lasu 29.–30.6.