Täyteyden hetket

Kirjoittaja Tuula Mannermaa on Pirkkalan seurakunnan aikuistyön pappi.
Tuula Mannermaa, aikuistyön pappi, Pirkkalan seurakunta.
NOIHIN aikoihin Johannes Kastaja tuli ja alkoi julistaa Juudean autiomaassa: ”Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle.” Juuri häntä tarkoittaa profeetta Jesajan sana – Ääni huutaa autiomaassa: ”Raivatkaa herralle tie, tasoittakaa hänelle polut.” (Matt 3:1-3)
JUHANNUS on ollut Johanneksen syntymäpäivä, ainakin 400-luvulta lähtien. Tai jos ihan tarkkoja ollaan keskikesän juhla ja Johannes Kastajan syntymäpäivä sulautuivat jossain vaiheessa yhteen.

Johannes Kastajan kerrotaan perimätiedon mukaan syntyneen puoli vuotta ennen Jeesusta. Juuri keskikesästä on puoli vuotta jouluun ja Jeesuksen syntymään. Toki oikeasti emme enää tiedä Jeesuksen tai Johanneksen syntymähetkeä tai edes tarkkaa syntymävuotta, mutta miesten merkitys lienee muinaisia vuosilukuja oleellisempi.

Mikä sitten oli Johanneksen merkitys? Raamattu kertoo hänen olleen ennen kaikkea Jeesuksen tien raivaaja. Olen usein Johannesta pohtiessani kapinoinut sitä vastaan, ettei hänen elämälleen ole ilmoitettu muita merkityksiä, vaikka ”raivaushomma” tärkeä onkin. Itse haluaisin antaa hänelle isommin ääntä, ihan itsenään, ja enemmän tilaa.

JOKAISEN ihmisen elämässä tulee eteen luopumisen paikkoja. On pienempiä luopumisia ja sitten on niitä isoja paikkoja, joissa täytyy päästää irti, koska muuta suuntaa ei ole. Siksi (kapinastani huolimattakin) kiitän myös Johannesta. Ehkä hän voi olla meille malli siitä, mitä on vähetä ja pienentyä, sillä onhan sekin ihmisen osa. Johannes olkoon siis myös vähenemisen ja luopumisen esimerkki.

Keskellä kaunista kesää, juhannuksena, voi kuitenkin nauttia hetkestä, sillä luonto ei ole mitenkään vähenemisen tai luopumisen tilassa, vaan päinvastoin, kaikessa täyteydessään. Ja kyllähän täyteyden hetketkin kuuluvat elämään. Varmasti Johanneksenkin kohdalla niin oli, että hänen hetkissään oli myös paljon täyteyttä ja merkitystä. Hyvää juhannusta!