Tietämätön autoilija voi ajautua kuljetusrobotin kanssa pattitilanteeseen – mutta voiko Pirkkalaankin saapuneilla roboteilla tilata kotiin juhannusoluet?

"Käytännössä autoilijoiden ei pitäisi joutua huomioimaan kuljetusrobotteja mitenkään", Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Arvi Nieminen kertoo.

Ruoan kuljetusrobotit ilmestyivät Pirkkalan katukuvaan tämän kuun alussa.
PIRKKALAN kaduille saapuneet ruoan kuljetusrobotit herättävät liikkuessaan yhä huomiota. Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikön Arvi Niemisen mukaan ne vertautuvat liikenteessä jalankulkijoihin yhdellä poikkeuksella.

”Eroavaisuus on siinä, että ne eivät tule suojatieltä auton alle”, Nieminen kertoo. ”Käytännössä autoilijoiden ei pitäisi joutua huomioimaan kuljetusrobotteja mitenkään.”

Kuljetusrobotit on ohjelmoitu odottamaan auton menemistä ensin. Pattitilanne voi syntyä, jos autoilija ei tunne robottien toimintaperiaatetta.

”Auto jää odottamaan suojatien reunalle, ja robotti ei uskalla tulla yli. Silloin voidaan odotella jopa muutama minuutti, kunnes autoilija uskaltaa mennä”, hän selventää.

ROBOTIT kulkevat parhaimmillaan noin kuuden kilometrin tuntivauhtia. Niemisen mukaan jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden ei tarvitse erityisesti huomioida robotteja.

”Käytännössä se on sama, kun havaitset muun jalankulkijan. Robotti on ohjelmoitu niin, että se kulkee jalkakäytävää pitkin. Sitä ei tarvitse varoa, ja eihän ihminen normaalisti muutenkaan kävele ketään päin”, hän avaa.

Tällä hetkellä kuljetusrobotit kulkevat Niemisen mukaan vain sellaisilla kaduilla, joilla on jalkakäytävä. Tästä syystä tilauksien toimittaminen ei onnistu Pirkkalankaan toimitusalueella vielä aivan jokaisen kotioven eteen.

MILLAISIA tuotteita kuljetusrobotti sitten pystyy kuljettamaan? Voiko esimerkiksi juhannuksen alkoholipitoiset janojuomat tilata kotiin robotin kyydissä?

”Robottiin ei voida laittaa ikärajavalvottuja tuotteita eli alkoholia tai tupakkatuotteita. Nollaolutta pystyy kuitenkin tilaamaan”, Nieminen vinkkaa.

Kuljetusrobotilla ei voi tilata myöskään tulitikkuja. Juhannussaunan lämmittäjän ei näin ollen kannata luottaa siihen, että täydennystä tikkuvarastoihin saa kuljetusrobotin kyydissä.