Kerrostaloa epäillään käytettävän luvattomaan majoitustoimintaan Soljassa – Asuntoja vuokrataan välityssivustoilla liinavaatteineen päivineen

Vasta valmistuneen kerrostalon asuntoja tarjotaan lyhytaikaisesti vuokralle useilla sivustoilla. Majoittujille mainostetaan hotellinomaisia palveluita, kuten siivousta.

Vuonna 2023 valmistunut Soljan Veturi sijaitsee kivenheiton päässä Soljan lastentalosta. Lähes kaikilla parvekkeilla oli samanlaiset ulkotuolit ja pöydät, kun Pirkkalainen kävi paikan päällä viime viikolla.
PIRKKALAN Soljassa epäillään harjoitettavan luvatonta majoitustoimintaa.

Kunta on saanut useita valituksia, joiden mukaan Lasimestarinkatu 11:ssä sijaitsevan kerrostalon asuntoja vuokrataan lyhytaikaiseen majoitukseen vastoin asemakaavaa ja myönnettyä rakennuslupaa. Nelikerroksisen Soljan Veturin asuntoja markkinoidaan majoituskäyttöön erilaisissa huoneistojen välityspalveluissa, kuten Booking.comissa ja Hotels.comissa.

Kunnan tietojen mukaan asuntoja vuokrataan kalustettuina ja majoittujille tarjotaan hotellinomaisia palveluita, kuten liinavaatteita, hygieniatarvikkeita ja siivouspalveluita. Samaan aikaan väestörekisteritietojen perusteella talossa ei ole kirjoilla yhtäkään asukasta.

Asemakaavassa kyseinen alue on merkitty asuinkerrostalojen, kytkettyjen kaupunkipientalojen ja kaupunkirivitalojen korttelialueeksi.

KUNNAN yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen kertoo, että kuntalaisilta on tullut tilanteesta valituksia loppuvuodesta 2023 ja lisää tämän vuoden toukokuussa.

Kunnan rakennusvalvonta kehotti marraskuussa 2023 kiinteistön omistajaa lopettamaan majoitustoiminnan kiinteistöllä. Kehotusta ei noudatettu, joten kunta lähetti helmikuussa selityspyynnöt kiinteistön omistajalle ja majoitustoiminnan harjoittamisesta epäillylle yhtiölle.

Viime viikon tiistaina yhdyskuntalautakunnan oli tarkoitus päättää uhkasakon asettamisesta kiinteistön omistajalle. Sakkoa esitettiin määrättäväksi peruserä 50 000 euroa ja lisäksi 10 000 euroa jokaiselta kuukaudelta, jolloin velvoitetta ei ole noudatettu.

Soljan Veturin parkkipaikan sähkötolppia koristavat Uhanda Oy:n asunnonvuokraustoiminnan U Apartmentsin tarrat. Uhanda kiistää vuokranneensa taloyhtiöstä huoneistoja tai käyttävänsä niitä millään tavalla.

Lautakunta päätti kuitenkin vetää asian pois listalta. Korhonen kertoo, että syynä oli halu hankkia lisää tietoa päätöksen tueksi.

”Asia vedettiin tässä kohtaa listalta pois, ja selvittely jatkuu. Kunta tekee vielä kuulemisia näiden tahojen osalta, keitä majoitusliiketoiminnasta nyt epäillään”, Korhonen sanoo.

”Kuntaan on tullut palautetta kuntalaisilta, että siellä mahdollisesti tällaista toimintaa harjoitetaan. Kunta on lähtenyt asiaa selvittämään, järjestänyt kuulemisia ja antanut kehotuksia, mutta nyt on tarve vielä kuulla lisää näitä tahoja ennen asian virallista käsittelyä, jotta meillä on mahdollisimman oikea kuva, kuka tätä toimintaa mahdollisesti harjoittaa.”

Selvityksiä ja kuulemisia on tarkoitus tehdä kesän aikana. Päätöksentekoon asia voisi Korhosen mukaan palata aikaisintaan elokuussa lautakunnan kesätauon jälkeen.

Soljan Veturin asuntoja on välitetty vuokralle esimerkiksi Booking.com-sivustolla. Ilmoituksessa kerrotaan majapaikan ilmaisesta pysäköinnistä ja wifistä. Kuvakaappaus sivustolta.
SOLJAN Veturin asunto-osakeyhtiön osakekannan omistaa espoolainen Toivo Group Oyj. Yhtiö kertoo kunnalle helmikuussa toimittamassaan selvityksessä, että se on vuokrannut huoneistot pitkäaikaisella vuokrasopimuksella kesästä 2023 alkaen. Näin ollen vuokrasopimusta ei voi sen mukaan pitää lyhytaikaisena ja siten kaavan tai rakennusluvan vastaisena.

Majoitusliiketoiminnan pyörittäjäksi kunta on epäillyt tamperelaista Uhanda Oy:tä. Yhtiön liiketoimintaan kuuluu itsepalveluhotelleja ja kalustettujen asuntojen vuokraamista Etelä-Suomessa.

Sekä Toivo Group että Uhanda kiistävät, että Uhandalla olisi mitään tekemistä Soljan Veturin kiinteistön kanssa. Selvityksessään kunnalle Uhanda kiistää vuokranneensa Soljan Veturista huoneistoja tai käyttävänsä niitä millään tavalla, vaikka huoneistoja onkin ollut mahdollista vuokrata Uhandan nettisivujen kautta.